GÜNCEL

Akgün: “Büyükçekmece ambargosu 15 Mayıs’ta bitecek”

Büyükçekmece Belediyesi kentsel dönüşüm kapsamında Atatürk Mahallesi’nde deprem riski taşıyan 28 dairenin yıkım işlemleri Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün katılımları ile gerçekleştirildi.

Abone Ol

Büyük İstanbul depreminde riskli bölge olarak bilinen Büyükçekmece’de dönüşümler hız kazanıyor. Büyükçekmece Belediyesi, deprem riski taşıyan Atatürk Mahallesi’nde 4, Mimarsinan Mahallesi’nde ise 1 olmak üzere 5 blokta yıkım işlemlerini başlattı. İBB ekipleri ile koordineli gerçekleşen yıkım işlemlerinde Belediye Başkanı Hasan Akgün ve İBB Deprem Daire Başkanı Özlem Tut katıldı. Akgün, depremin İstanbul’da büyük bir sorun olduğuna değinirken, siyasi engellemeler yüzünden imar planlarında gecikmeler olduğunun altını çizdi. Akgün, “Seçimden sonra Büyükşehir belediye meclisinde yapamadığımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapacağız. Maalesef siyaset bazen önümüzü bu şekilde kapatıyor. Meclisin çoğunluğu AK Parti’de olduğundan ötürü imar planlarına ambargo koyuyorlar. Bununla ilgili basına defalarca bilgiler verdim.” dedi.

AKGÜN: DEPREMDE CAN VE MAL KAYBINI KURTARMAYI AMAÇLIYORUZ

1999 Marmara Depremi’nin hemen ardından kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Büyükçekmece Belediyesi, vatandaş ve belediye işbirliğiyle bugüne kadar 40 bin konutun yıkılarak yenilenmesine öncülük etti. Belediye Başkanı Akgün, yıkım işlerimi sırasında bilgileri paylaştı. Akgün, Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmaları bütün hızıyla devam ettiğini belirtirken, “Marmara depremine her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Bizlerin tahmin edemeyeceği ama çok uzun bir zamanımızın olmadığını, bilim insanları ortaya koymuşlardır. Büyükçekmece için en büyük sorunlardan biri depremdir.” ifadelerini kullandı. Vatandaş, belediye ve müteahhit üçgeni ile 2000 yılı öncesinden yapılmış yapı stoğunu eritmeye çalıştıklarını vurgulayan Akgün, bölgenin düz bir arazi ve sıvılaşmaya çok müsait bir alan olduğunu söyledi. Akgün, “Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan bu bölgede yıkımları hızlandırdık. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve deprem daire başkanlığının desteği ile bu çalışmamızı yapacağız. Büyük depremde yıkılabilecek bütün binaları İki yıl içerisinde tamamlayarak olası can ve mal kaybını kurtarmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.   

AKGÜN: SİYASET ÖNÜMÜZE ENGEL OLUYOR

Büyükçekmece’den imar planı bekleyen bazı bölgelerin olduğuna değinen Akgün, siyasi engellerden dert yandı. Akgün, “Pınarkent, Tepecik gibi şehrin içerisinde imar planı bekleyen bazı bölgelerin İBB meclisinden çıkartamadığımızdan dolayı o alanlarda gecikme olacaktır. Örneğin; Kumburgaz sahilinin beş birlik imar planları yapılamadığı için bu bölgede her hangi bir işlem yapamıyoruz. Yapı stoğu bakımından da İstanbullun en tehlikeli bölgesidir. Tamamı deniz kumuyla inşa edilmiş binalar bulunmaktadır. Marmara ve Zeytinburnu sahilinde olacağı düşünülen depremde Kumburgaz sahilinin ciddi etkilenmesi söz konusu ve imar planı bekliyoruz. Seçimden sonra Büyükşehir belediye meclisinde yapamadığımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapacağız. Maalesef siyaset bazen önümüzü bu şekilde kapatıyor. Meclisin çoğunluğu AK Parti’de olduğundan ötürü imar planlarına ambargo koyuyorlar. Bununla ilgili basına defalarca bilgiler verdim. Kumburgaz sahilinden Selimpaşa’ya olan 14 kilometrelik kısma kadar imar planlarının onaylanmasını istiyoruz. Bu Büyükçekmece’nin en büyük sorunudur.” dedi.

TUT: DEPREM GÜVENLİK ORANI SIFIR ÇIKTI

İBB Deprem Daire Başkanı Özlem Tut, Büyükçekmece Atatürk Mahallesi’ndeki blokta hızlı tarama ile işlem gerçekleştirdiklerini belirtirken, “D bloğun deprem güvenlik oranı sıfır çıktı. Ayrıca 25 ilçede kendi içinde sıfır çıkıp yıkılması gereken 318 binamızdan biriydi. Binanın sıfır çıkmasıyla 24 bağımsız birimin 4 bloğun tamamında bir yenileme kararı alındı. Biz belediyelerle dönüşüm çalışmalarını koordineli şekilde yürütüyoruz. 6300 sayılı yasa ile ilgili çalışmalar başlarken, mahkemenin sonuçlanması için belli bir süresi var. Daha sonra yıkım işlemleri başlayacak. İstanbul’da hızlı taramalar devam ediyor. 107 bin bina kontrol ettik, ancak 29 bin bina için izin alabilmiştik. 6 Şubat depremi sonrası son 3 ayda ise 150 bini aşan bir başvuru var. 110 bin binayı ziyaret ederken 32 bin binayı inceledik. Taleplerin fazla olması sebebiyle ekiplerimizi genişlettik. Daha büyük ekipler ile sahadaki çalışmaları genişletmek için İnşaat mühendisler odası ile bir iş protokolü hazırladık. İBB meclisinden geçerse, hız vermeden başlayacağız.” ifadelerini kullandı. SÜLEYMAN ÇAY