BELEDİYE

Amak: Artuklu varlık içinde yokluğa terk edildi

Mardin Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak, Basın Platformu üyesi gazetecileri ağırladı. Amak göreve geldiğinde nasıl bir belediye teslim aldığını anlatarak, “Ne oldu da en varlıklı belediyelerden biri olan, borcu olmayan, kasası dolu olan belediye bize kasası boş ve borçlu olarak devredildi?” dedi.

Abone Ol

İstanbul’da görev yapan Gazetecilerin M. Remzi Tanış başkanlığında oluşturduğu Basın Platformu, gazeteciliğin ve özellikle de yerel medyanın içinde bulunduğu sıkıntıların konuşulması amacıyla bölgesel çalıştayların ilki Mardin’de gerekleştirildi. Mardin’e bir gezi ve çalıştay organizasyonu düzenleyen Basın Platformu, Artuklu Belediyesi’ne de konuk oldu. Artuklu Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak tarafından makamda ağırlanan gazeteciler, yerel seçimlerin ardından Artuklu Belediyesi’nin güncel durumu hakkında bizzat Eşbaşkan M.Ali Amak’tan bilgi aldılar.

AMAK: YARDIM KOLİLERİ PROTOKOLÜ VAR, KOLİLER YOK

Artuklu Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak, belediyenin yaptığı ihaleler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Amak, “Ben kentin sorunlarını kendi sorunlarım gibi gören bir arkadaşınızım. 10 yıldır Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği görevini sürdürüyorum. Maalesef 2016’da 3 yıllık bir kayyum süreci yaşadık. 2019’da tekrar büyükşehir meclis  üyeliğine seçildim ama biliyorsunuz tekrar 5 ay içinde bir kayyum atama olayı daha yaşandı. Büyükşehirde görev yapamadık ama Artuklu Belediyesi’nde görevimize devam ettik. Memleketin hayrı için önergelerimizi verdik. 5 yıl sonra baktık ki ciddi eksiklikler var. Tüm kademeler tepeden tırnağa aynı şekilde hareket ederek halkın parasını halka hizmet olarak değil başka yerlere aktarmışlar. Bunun içinde yasal müracaatlarımızı yaptık ve ortaya çıktıkça yapıyoruz. Örneğin geçtiğimiz gün parası alınan ama yapılmayan parke taşları gördük. Basit bir örnek daha vermek gerekirse, 30 bin yardım paketi alınmış görünüyor. Maliyeti paket başına bin TL. Ama paketler ortada yok. Sosyal yardımların nasıl yapılacağı yönetmeliklerle de belirlenmişken burada 30 milyon TL’lik maliyeti olan yardım paketleri yok. İlgili müdür 8 bin küsür paketin kendisinin aldığını ve dağıttığını söyledi. Ve şunu ekledi, bize verilen yardım kolileri Kaymakamlık kararı ve polis nezaretiyle sanki bizde emanet olarak bekliyormuş gibi ve ‘iklim’ şartları gerekçesiyle tırlarla götürüldü. Nereye götürüldüğünü de bilmiyoruz.” diye konuştu.

“HİÇ BORCU OLMAYAN BELEDİYE BİZE BORÇLU DEVREDİLDİ”

Belediyenin güncel borcunu da açıklayan Amak, “Artuklu Belediyesi bu kadar varlıklı bir belediyeyken ne oldu da bu kadar borcu oldu? 22 milyon liranın kasada olduğu ve hiç borcu olmadığı söylenmişti. Şimdiki güncel durumda ise 101 milyon kredi çekilmiş. 42 milyon piyasa borcu var. Ama bu borç sosyal yardım borçları değil. Örneğin 12. ayda teslim edilen 17 milyonluk işin 12 milyonu müteahhit alacağı. Yemeğin, oyuncağın, organizasyonların borcu ödeniyor ama müteahhit borcu ödenmiyor. Bu firmalar Mardin’de de değil.” dedi.

“BİR HAFTADA 30 MİLYONLUK ÖDEME”

‘Şikayette bulunuyor musunuz?’ sorusunu yanıtlayan Amak “Kimi kime şikayet edeceğiz? Tüm kurumlar siyasallaşmıştır. Mesala yardım paketlerinin kime dağıtıldığını ben biliyorum, ama şikayette sonuç alınır mı tabiki hayır…

Sonuç olarak 42 milyon TL borcumuz var ve kasamız sıfır. Seçimden 2 gün önce yani seçim öncesi son resmi günü olan 29 Mart günü kasayı boşaltmak adına hakkediş düzenleyip faturalar kesmişler ve ödeme yapılmış. Bir günde 7 milyonluk ödeme yapmışlar. Son bir haftada da 30 milyonluk ödeme yapılmış. Mart ayının SSK ve vergi borcunu da bize bırakıp gitmişler.” ifadelerini kullandı.

“KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIZ”

İstihdam konusuyla ilgili de konuşan Amak, “Belediyede çalışan ama işle alakası olmayan kişiler var. Gelip kendileri söylüyorlar ayrıca. Şimdi soy isimleri de dikkat çekici. Örneğin bizim 27 sokak süpürgecisi arkadaşımız var. Bu belediyede çalışıyor görünen ama işle alakası olmayan arkadaşlar var. Onlara çağrımızı yaptık, gelip süpürgeci olarak çalışacaksa gelsin çalışsınlar, aksi halde istifalarını verecekler. Bizim kapımız çalışan işçiye açıktır, kimsenin ekmeğiyle oynamayız.” dedi.

“MAZBATAMIZ BİLE GEÇ VERİLDİ”

Amak, mazbatanın verilmesi hakkında da eleştirilerde bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca mazbatamız geç verildi. 8 binden fazla oy farkı olmasına rağmen itiraz yapıldı. Ben ilçe seçim kuruluna gittim dedim her durumda mazbatamızı vermeniz gerekiyor, çünkü itiraz edilen oyun tamamı karşı tarafa yazılsa da bizim oyumuza denk gelmiyor. Bu sebeple mazbatamızı vermeniz gerekiyor. dedim ama maalesef yine de istedikleri gibi davrandılar.

" BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TOPLUMUN BİLGİ ALMA HAKKININ TEMELİDİR"

Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı M. Ali Amak, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, medya çalışanlarının yaşadığı zorluklara da dikkat çekti. Basın özgürlüğünün demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Amak, haber alma süreçlerinin engellenmesinin toplumun doğru bilgiye erişimini zorlaştırdığını beliyoruz. Bizler de gerek kişi gerek ise kurumsal olarak basın mensuplarının görevlerini yerine getirmelerini engelleyen her türlü baskıya karşı çıkacaklarını ve basın özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

PLATFORM BAŞKANI TANIŞ’TAN EŞBAŞKANLARA PLAKET

Basın Platformu Başkanı Remzi Tanış, Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak ve Eşbaşkan Münevver Ölker adına danışmanına teşekkür plaketi verdi.

Kendisi de Mardin’li olan Remzi Tanış, yaptığı kısa bir konuşmada, Artuklu Belediyesi'nin çalışmalarını yakinen takip ettiğini ve tüm zorluk ve zorlamalara rağmen Artuklu halkına hizmet ettiğini gördüğümüz için sayın başkanlara teşekkür etmek istedim. Belediye Başkanı M.Ali Amak’ın kişiliği, dürüstlüğü, memleketine, ülkesine ve bayrağına olan bağlılığını bilen birisi olarak doğru olan tüm çalışma ve mücadelesinde yanında olacağımızıda belirtmek ve yaptığı güzel çalışmalardan dolayı teşekkür etmek istedim” dedi.

Artuklu Belediye başkanı M. Ali Amak’da duygularını dile getiren bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra, Platform başkanı Remzi Tanış’a katkılarından dolayı şehri simgeleyen teşekkür plaketi verdi. Sümeyra Duğan