GÜNDEM

Bakkal'da, manavda konum vergisi ödeyecek

İktidar akıl almaz vergi yöntemlerine bir yenisini daha eklemeyi planlıyor. Buna göre, internet sitesinden konum paylaşan bakkal, manav gibi işletmelerden vergi alınırken Whatsapp üzerinden gönderilen konumlardan da vergi alınacağı gündeme geldi. Konu ile ilgili bakanlık açıklamasında düzenlemenin esnafı kapsamadığı belirtildi.

Abone Ol

 “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adındaki torba yasada “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Kanunu”nda da yeni düzenlemeler yapılması dikkat çekti. Yeni düzenlemelere göre, Türkiye’deki şirket ve küçük esnafın da dahil olduğu 6 milyon işletmenin, müşterilerine “harita” paylaşması vergiye tabi olacak.

1750 TL ÖDEYECEKLER

İşletmeler açtıkları internet sayfalarında ya da sosyal medyada paylaştıkları harita-konum bilgisi için de yıllık “1750 TL” (yaklaşık 50 dolar) lisans ödemek zorunda olacak. Yani bir bakkal, sitesinden harita üzerinden konum paylaşırsa “1750 TL” (yaklaşık 50 dolar) ödeyecek. Bu bedeli ödemeyecek işletmelere ise bedelin 10 katı cezai yaptırım uygulanacak.

ŞİRKET HATTI VERGİSİ

Bunun yanı sıra, şirket hatları da bu düzenlemeye sokulacak. Yani, şirket hattı kullanan yurttaşlar, bu hattan konum paylaşırsa vergiye tabi olacak. Bununla birlikte; şirketlerin kendilerine ait CBS sistemi kurması da vergiye tabi tutulacak. Yasa kapsamında medya kuruluşları da bu vergilendirmeye uymak zorunda kalacak.

Konum vergisi tamamen gerçek dışı. Esnafla ya da konum bilgisi paylaşan vatandaşla ilgisi olmayan bir düzenleme, temeli olmayan iddia bu. Bu tür haberler oluştuğunda ilgili kurumlardan bilgi alınsın, algı oluşturuluyor.
KONUM ATANDAN DA ALINACAK

Yasa ile WhatsApp da dahil olmak üzere yılda bir kereden fazla konum göndermek ya da paylaşmak gibi basit kullanımların da bu kapsama gireceği konum atandan da vergi alınacağı da iddia edildi.

ESNAFLA ALAKASI YOK

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yılmaz, "Konum vergisi tamamen gerçek dışı. Esnafla ya da konum bilgisi paylaşan vatandaşla ilgisi olmayan bir düzenleme, temeli olmayan iddia bu. Bu tür haberler oluştuğunda ilgili kurumlardan bilgi alınsın, algı oluşturuluyor" dedi.

COĞRAFİ VERİ ÜRETENLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'da konu hakkkında bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, '7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un; esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsadığının altı çizildi.