Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile yürüttüğü çalışma kapsamında Marmara Denizi'ndeki canlılık faaliyetleri inceleniyor.
Bilim 2 gemisi ile 4 gün boyunca süren ve 8 bilim insanının katılım sağladığı 2024 Marmara Denizi seferlerinin ilk kısmı geçen günlerde tamamlandı. Yapılan araştırmada Marmara Denizi'nin oksijen miktarının yok denecek kadar az olduğu ortaya çıktı.
MÜSİLAJ SORUNUNDAN SONRA BAŞLADI
Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) projesi kapsamında müsilaj krizinden bu yana artan deniz seferleriyle, Marmara Denizi'nin oşinografik durumunu takibe aldıklarını iletti.
"30 METREDEN SONRA BALIK GİRMESİ ÇOK ZOR"
Özellikle son seferde Doğu Marmara'yı merkeze aldıklarını söyleyen Yücel, "İlk bulgularımızda özellikle oksijende durum hiç ama hiç iç açıcı değil, hala Marmara ilk 30 metresi hariç ciddi oksijen azlığı çeken, komada bir yer. Oksijen özellikle ilk 30 metreden sonra 'hipoksi eşiği' dediğimiz, bir balığın giremeyeceği seviyede düşük. Ardından 150-200 metreye eriştiğinizde neredeyse ölçmekte zorlandığımız, çok çok az seviyelerde oksijen var" açıklamalarında bulundu.