BELEDİYE

“Bu bina 47 yıl nasıl ayakta kaldı?” dedirtti

Büyükçekmece Belediyesi beklenen İstanbul depremine hazırlıksız yakalanmamak için kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız sürdürmeye devam ediyor

Abone Ol

Beklenen İstanbul depremine hazırlıksız yakalanmamak için kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız sürdüğü Büyükçekmece’de deprem rsiki taşıdığı belirlenen 7 katlı bina belediye ekiplerinin gözetiminde yıkıldı.

Fatih Mahallesi’nde 8 kat, 12 bağımsız bölümden oluşan riskli yapı kentsel dönüşüm projesi kapsamında belediye ekiplerinin gözetiminde yıkıldı. Yıkılan binanın incelenen demir ve beton yapısı “Bu bina 47 yıl nasıl ayakta kaldı” dedirtti.

DENİZ KUMUNDAN YAPILMIŞ

Kentsel dönüşüm çalışmalarını hız kesmeden devam ettiren Büyükçekmece Belediyesi, bugüne kadar riskli 53 binden fazla yapıyı yıkarak yerlerine depreme dayanıklı yapılar yapılmasına öncülük etti. Belediye, vatandaş ve müteahhit üçgeninde hız kesmeden sürdürülen kentsel dönüşüm kapsamında 47 yıl önce inşa edilen 7 katlı yapının yıkımına başlandı. Yıkımı yapılan binanın beton ve demir yapısı görenleri hayrete düşürdü. Beton parçalarının üzerindeki tuğla parçacıkları, midye ve deniz ürünleri kabukları gözle görülürken, kullanılan demirin de nervürsüz olduğu görüldü. Kullanılan malzemenin cinsi  “bu bina 47 yıldır nasıl ayakta durdu” dedirtti.

ÖNCE CANINI SONRA MALINI KURTARMAK

Teknik ekibiyle birlikte yıkım bölgesinde inceleme yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kentsel dönüşüm çalışmalarında Büyükçekmece’nin önder olduğunu belirterek şunları söyledi: “Arkamızda yüksek katlı 2 tane binamız vardı. Bunlar 7 katlı binalar olarak biliniyordu. Bir tanesini daha önce yıktık. Şimdi diğerini de yıkıyoruz. Biz yıkmasak bile 5 büyüklüğündeki deprem onu yerle bir edecek durumda. Hemen karşımızdaki denizden alınan kumlarla yaklaşık 1969 - 1973 arasında yapılmış olan binalar bunlar ama en kötü tarafı deniz kumuyla yapılmış olması. Demir donatısının çok ama çok düşük olması nedeniyle nasıl bugüne kadar ayakta durduklarına hayretler içerisinde bakıyoruz. Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm bütün hızıyla devam ediyor. Bütün davamız; büyük deprem gelmeden vatandaşımızın önce canını sonra malını kurtarmaktır. Büyükçekmece Belediyesi, müteahhitler ve mal sahipleriyle birlikte üçlü bir konsorsiyumla bugüne kadar 53 binden fazla konutu yeniledik. Bundan sonra yüzde 30’luk büyük bir alanımız kaldı. Bize göre büyük. Çünkü deprem yaklaşıyor. 2030’dan da daha önce olabileceğini bilim insanları söylemeye başladı. Bu nedenle hep birlikte gece gündüz Büyükçekmece’de kentsel dönüşümle yatıp, kentsel dönüşümle kalkıyoruz.”

BETON TUĞLA PARÇACIKLARI

Yıkılan binanın malzeme yapısı belediye teknik ekiplerince incelendi. İBB ve Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Mimar Tarık Erdoğan, yıkılan binanın buna kadar yıkılmamasının büyük bir şans olduğunu belirterek; “Buradaki beton parçasından da göreceğimiz gibi betonun içinde zamanında denizden alındığı çok belli. Midye kabukları, deniz ürünleri dahi var. Hatta bu betona tuğla parçaları karıştırmışlar. Betonun sağlıksız olduğu çok belli. Şuradaki ayrıntıya bakarsanız demirdeki korozyonu da çok rahat görebilirsiniz. Bütün demirlerin zamanında yapılırken nervürsüz demirden yapıldığı, depreme karşı dayanıklılığının hiç olmadığı çok belli. ‘’