Mutfak eşyaları dışında da bulaşık makinesine koyulan birçok araç gereç var. Ancak bazıları bulaşık makinesine ciddi zararlar verebilir veya bulaşık makinesi o araç gereçlerin fonksiyonlarını yitirmelerine sebep olabilir.

Bazı mutfak eşyaları bulaşık makinesinde yüksek sıcaklık ve güçlü su püskürtmesi nedeniyle hasar görebiliyor. Bu yüzden bu tür eşyaları elde yıkamak daha güvenli ve uzun ömürlü olmalarını sağlıyor. İşte asla bulaşık makinesine koymamanız gereken eşyalar.

Bulaşık makineleri, kirlenen tabak, bardak, tencere gibi ürünleri temizleyerek günlük yaşamda işimizi kolaylaştıran, zamandan ve sudan tasarruf etmemize yardımcı olan mutfağımızda önemli bir yer tutan ev aletleridir.

‘‘EŞYALARA ZARAR VEREBİLİYOR’’

İnsan hakları ihlali, İstanbul'da da Ukrayna'da da ihlaldir İnsan hakları ihlali, İstanbul'da da Ukrayna'da da ihlaldir

Bazı eşyalar, bulaşık makinesinde yüksek sıcaklık, deterjan veya güçlü su püskürtme işlemi nedeniyle zarar görebilir ve ömrü kısalabilir.. Ancak, her mutfak eşyasının bulaşık makinesinde yıkanması güvenli değildir.

Bu sebeple de kullanılmaz hale gelebilir ve yenisini satın almak zorunda kalabilirsiniz.

‘‘İŞTE O EŞYALAR’’

Whirlpool Corporation'ın Ev Bilimleri Enstitüsü'nde bulaşık makinesi​ uzmanı olan Lucinda Ottusch'a göre bulaşık makinenizden uzak tutmanız gereken eşyalar listesi...

1. KESKİN BIÇAKLAR

Bulaşık makinesinde yıkama, bıçakların keskinliğini kaybetmesine neden olabilir. Üreticiler bazı bıçakların bulaşık makinesinde yıkanabileceğini söylese de keskinliğin korunması için en güvenli yöntem elde yıkamaktır.

2. SAPLI BIÇAKLAR

Bu tür bıçakların saplarındaki yapıştırıcı, bulaşık makinesinin yüksek sıcaklığında eriyebilir ve bıçağın parçalanmasına yol açabilir. İçi boş saplı bıçakları elde yıkamak, dayanıklılıklarını korur.

3. YAPIŞMAZ TAVA VE TENCERELER

Yapışmaz kaplamalı tencere ve tavalar, yüksek sıcaklıkta kaplamalarını kaybedebilir. Üreticinin yıkama talimatlarına uyarak, bu eşyaların elde yıkanması önerilir.

4. DÖKME DEMİR ÜRÜNLER

Dökme demir malzemeler, bulaşık makinesine uygun değildir. Bu malzemeler, yüzeylerinin zamanla bozulmaması için sadece su ve yumuşak süngerlerle elde temizlenmelidir.

5. METALİK SÜSLEMELİ PORSELENLER

Metalik süslemeli porselenler, makinede hasar görebilir veya renklerini kaybedebilir. Dekoratif detaylarını korumak için bu tür porselenleri elde yıkayın.

6. ANTİKALAR VE HASSAS EŞYALAR

Değerli antikalar ve hassas cam figürler bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Özellikle aile yadigârı olan bu eşyaların güvenliği için elde yıkamak en iyi yöntemdir.

7. KRİSTAL EŞYALAR

Kristal eşyalar, zamanla bulaşık makinesinde bulanıklaşabilir veya aşınabilir. Bu nedenle kristalleri elde yıkayarak görünümünü ve değerini koruyabilirsiniz.

8. ALÜMİNYUM KAPLAR

Alüminyum kaplar, bulaşık makinesinde leke yapabilir veya matlaştırabilir. Hafif alüminyum kapları zarar görmekten korumak için elde yıkamak en doğrusudur.

9. PLASTİK ÜRÜNLER

“Bulaşık makinesinde yıkanabilir” ibaresi olmayan plastik ürünler, makinenin ısısı nedeniyle bükülebilir veya eriyebilir. Bu nedenle, plastik eşyalar yalnızca üst rafta yıkanmalıdır.

10. AKRİLİK BULAŞIK TAKIMLARI

Akrilik tabaklar, sert yıkama döngüsünde hasar görebilir veya kılcal çatlaklar oluşabilir. Akrilik ürünlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için elde yıkayın.

11. BASKILI ÖLÇÜ KAPLARI

Baskılı ölçü kapları, bulaşık makinesi deterjanı nedeniyle üzerindeki ölçü çizgilerini kaybedebilir. Bu tür kapları elde yıkamak, uzun süre işlevsel kalmalarını sağlar.

12. KAĞIT ETİKETLİ ŞİŞELER

Kağıt etiketli şişe ve kavanozlar, bulaşık makinesinde gevşeyebilir ve diğer bulaşıklarla temas ederek temizlik sorunlarına yol açabilir. Kağıt etiketleri çıkarmadan makineye koymayın.

13. ÜZERİNDE BÜYÜK YİYECEK PARÇALARI OLAN TABAKLAR

Tabaklar üzerinde kalan büyük yiyecek parçaları, bulaşık makinesinin giderini tıkayabilir. Tabakları makineye koymadan önce büyük yiyecek parçalarını temizleyin.

Editör: Editör Yazar