Maltepe’de Çepni Kurultayı ile Türkmenleri bir araya getiren Çepni Dernekleri Federasyonu, buluşturmaya devam ediyor. İBB Enver Ören Kültür Merkezi’nde 1. İpek Yolu Uluslararası Çocuklar Yarışma Festivali düzenlendi. Çepni Dernekleri Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kazakistan Araştırma Kültür Derneği sponsorluğunda festival gerçekleşti. Türk dünyasının; kültürlerini, müziklerini, danslarını çocuklara anlatmak amacıyla yapılan etkinlikte seyir zevki yönünde izleyicileri mest etti.

KATILIM YOĞUN OLDU

Maltepe Üniversitesi’nde Öğretim Görevliliği yapan Gülcan Korganbekova’nın ‘Türkiye ve Kazakistan’ın devlet tarafından düzenlenen organizasyonlarını kıyaslama analizi’ konulu tezine konu olacak olan programa; Çepni Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Muhammet Arif Genç, Eski Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek, İBB Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Başkan Danışmanı Hasan Akkuş, Araştırmacı Tarihçi yazar Bahtiyar Aydın, Kerkük Kadınları Birlik Başkanı Mehtap Nefci, İBB Daire Başkanı Taner Çetin, Uluslararası Dernekler Platformu Başkanı ve Şişli Sevenler Derneği Başkanı Gül Şen, Türkiye Kazakistan Başkonsolosu Yerzhan Uaiis, İstanbul Yörük Türkmen Federasyon Başkanı Rüştü Gönenli, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Alpaslan, Türk Dünyası Platformu Başkanı Yılmaz Birinci, Kastamonu Çatalzeytin Çepni Koyu Derneği Başkanı Ahmet Çay, Maltepe Üniversitesi Konservatuar Öğretim Görevlisi ve Devlet Sanatçısı Erlan Jandarbay, Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye’den öğrenciler katıldı.

TÜRK TARİHİNİN GEÇMİŞİ ANLATILDI

Tarihçi Bahtiyar Aydın, Türk toplumunun kökenlerini ve derin geçmişini seyircilere özetledi. Daha sonra gecenin sponsorlarından biri olan ÇEPNİ Dernekleri Federasyon Başkanı Muhammet Arif Genç, bir konuşma gerçekleştirdi.

'Sarıklı amiral değil, teğmenler ihraç edilir' 'Sarıklı amiral değil, teğmenler ihraç edilir'

GENÇ: BİZ RENGARENGİZ

Çepni Dernekleri Federasyon Başkanı Muhammet Arif Genç, Cumhuriyetin 100. Yılında Maltepe’de yaklaşık 700 dernekle Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar bütün Türk dünyasını bir araya getirdiklerinin altını çizerken, “Mezhep ayırmaksızın insanları bir araya toplamaya çalışıyoruz. Çünkü biz rengarengiz. Bir araya gelme umudunu da hiç yitirmiyoruz. Türk dünyasındaki zulümler var ki saymaya kalkamayız. Doğu Türkistan’da Çinlilerin uyguladığı zulüm, Afganistan’da Hazara Türkleri ‘kız çocukları okula gidiyor’ diye katlediyorlar. Biz bir araya geldikçe bunları yad ediyoruz. O insanların içinde o umutları görüyorum. Birbirimizin dertlerini anlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

“NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”

Nevruz kutlamalarında da bir araya geldiklerini ve bugünde Kazakistan Özbekistan Doğu Türkistan’daki ve Türkiye’den Aydın Doğan Lisesi’ndeki insanlar ile beraber ezgi yarışması yaptıklarını söyleyen Genç, “Tabii 3 Mayıs Türkçüler gününde kardeşlerimizle kaynaştık. 7 bin kilometreden çocuklarımız buraya geldi. Biz artık bir araya gelmeye başladık. Daha fazla birlikte olacağız, daha ileriye gideceğiz.  Bu oluşumu Türkiye Cumhuriyeti harici diğer devletlerin sıcak baktıklarını görüyorum. Elbette bizde de sıcak bakan var ama bu işin ciddiyetinin farkında değil. Biz bir araya gelerek o gücü onlara göstereceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 sene önce bizlere öğrettiği Atatürk milliyetçiliği bakımından bakıyoruz. Biz ‘Ne mutlu Türk’e’ demiyoruz. ‘Ne mutlu Türküm diyene’ diyoruz." dedi.

RENGARENK KARELERE SAHNE OLDU

Türkiye’den yarışmaya katılan Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi’nin gencecik öğrencilerinin performansı kulakların pasını sildi. Ardından tek tek yarışmaya Kazakistan, Özbekistan’dan katılan 180 gencin dans ve müzik performansları izleyicileri büyüledi. Yarışmada dereceye girenlere ise ödülleri verildi. Son olarak toplu hatıra fotoğrafı ile ölümsüzleşti. FİDAN UĞUR-SÜLEYMAN ÇAY KENT YAŞAM HABER MERKEZİ