Yeni eğitim öğretim yılı dün itibarıyla başlarken, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir eğitim döneminin öğretmen atamasız başlaması kamuoyunda eleştirilere sebep oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi, mevcut hükümete eğitim sisteminin geldiği noktasında ağır eleştiriler yöneltti. CHP'nin il başkanlıkları tarafından tüm illerde eş zamanlı yapılan basın açıklamasında eleştiriler ve öneriler yer aldı.

Küçükçekmece'de Çocuk Üniversitesi kayıtları başladı Küçükçekmece'de Çocuk Üniversitesi kayıtları başladı

CHP İstanbul İl Eğitim Sekreteri Ali Ekber Cömert tarafından CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda yapılan toplantıda okunan basın açıklamasını partililer ve basın mensupları takip etti. 

Öğretmenlerin hayat şartlarının iyileştirilmesi konusunda Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimlerin adeta iktidarın yapması gerekenleri yaptığını belirten Cömert'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"BU YIL EN AZ 50 BİN ÖĞRETMEN ATANMALIYDI"

“Bu yıl öğrencilerimiz çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. Tüm uzmanların karşı çıktığı bu modele karşı parti olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle danıştayda dava açtık. Bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Okullarımızda öğretmen ihtiyacı devam etmektedir. Bakanın ve MEB’in istatistiklerine göre 48 bin 700 öğretmen ihtiyacı var. Bakanın açıklamasına göre bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmalı. Yoksa öğrenciler öğretmensiz öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. AKP iktidarı bol keseden vaatler veriyor, ancak sözünü tutma noktasında hiçbir faaliyet göstermiyor”

"OKULLARDA PERSONEL YETERSİZLİĞİ VAR"

“Devlet okullarında 613 bin 785 derslik bulunmaktadır. Bu da 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğunu gözler önüne sermektedir. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okullarımızın temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Ancak merkezi bütçeden ayrılan kaynak ile değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması okulların yeterli personel istihdam edebilmesi mümkün değildir”

"OKUL ZİLİ ARTIK ÇOCUKLARIN MİDESİNDE ÇALIYOR"

“22 yıllık AKP iktidarı çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmamıştır. Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişim yoktur. Parası olmayan çocuklarımız susuz kalmakta ya da musluktan akan suları içmek durumunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir”

ÇOCUKLARA DİNİ ETKİNLİK DAYATMASI

“4 gün işe 1 gün okula’ diye yoksul ailelerin çocuklarına tek alternatif haline getirilen MESEM’ler çocuklarımızın devlet eliyle ucuz ve güvencesiz işgücü olarak kullanıldığı, çocuklarımızın yaralandığı ve öldüğü bir projeye dönüşmüştür. ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü kısa adıyla ÇEDES protokolüyle din görevlileri okullarda manevi danışman olarak görevlendirilmiş, çocuklara yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan etkinlikler yaptırılmıştır.

"22 YILLIK İKTİDARIN AÇTIĞI YARALARI SARMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Milli Eğitim Bakanlığı 22 yıllık AK Parti dönemi iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz”

Gazetecilerin sorularını yanıtladı;

Editör: Editör Yazar