Türkiye'nin kentleşme kavramına bir yenisi daha eklendi. Bundan böyle vatandaşların imar hakları transfer edilebilecek. Transfer kararı kamulaştırma karatı alınan ancak uygulanamayan bölgeri kapsıyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinde, yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde, vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer edebilme imkanı sunacak. Transferle; dere kenarı, fay hattı gibi riskli alanda evi bulunanların hak mağduriyetinin önüne geçilmesi planlanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinde, Türkiye'ye 'imar haklarının transferi' kavramını kazandıracak. Bakanlık, yaklaşık 6.5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm projesi kapsamında imar haklarının transferi uygulamasına gidecek. İmar yoğunluğu azaltılması istenen alanla transfer etmek istenen alan belirlendikten sonra arsa sahibine kullanmak istediği imar hakkının tamamını ya da bir
kısmını başka alanda kullanma hakkını gösteren sertifika verilecek. Bakanlık, böylece riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek.
HAK MAĞDURİYETİNE KARŞI
Transferle yerinde geri dönüşüm yapılamayacak dere yatağı, fay hattı, su havzaları gibi alanda evi bulunan vatandaşların hak mağduriyetinin önünü geçilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistemle arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabilecek. Sertifikası bulunan mülk sahibi bu hakkı kendisi kullanabileceği gibi menkul kıymet olan sertifikayı piyasada satarak başkalarına devredebilecek. Vatandaş, bu sertifikayı ikincil piyasa üzerinden istediği an paraya çevirebilecek.
BAŞKA ALANA TRANSFER
“İmar Hakkı Transferi” kavramı; bir parsel üzerindeki imar hakkının tamamen ya da kısmen yasaklanması durumunda bu parsel üzerindeki imar hakkının bir kısmının veya tamamının menkulleştirme yöntemi ile başka alanlara transfer edilmesidir.