Yunanistan’ın turizm adası Santorini’de arka arkaya yaşanan depremlerin ardından Başbakan Kyriakos Miçotakis liderliğindeki acil toplantı 2 saatin ardından sona erdi. Yunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Dimitris Houpis ve Deprem Planlama ve Koruma Örgütü'nden (OASP) profesörler Efthymios Lekkas ve Kostas Papazachos'un yer aldığı toplantının ardından açıklama yapıldı. Yunan Bakan Vassilis Kikilias, depremlerin ardından alınan tedbirlerin önleyici nitelikte olduğunu belirterek, "Teyakkuz halindeyiz" dedi.
EGE'DE NE OLUYOR?
AFAD gece 00.58'de X'ten yaptığı paylaşımda "Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı an itibarıyla 400'ün üzerine çıkmıştır" bilgisi verdi ve "Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" notu düştü.
Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo adında sualtı yanardağı, halk arasında endişeleri artırdı. Ege Denizi'ndeki en aktif volkan olan Kolumbo'nun son patlaması 1650 yılına kadar uzanıyor. Minoan patlaması olarak bilinen olayın tarihin akışını değiştirdiği ve 70 kişinin hayatına mal olduğu belirtiliyor. Geçen yıl yayınlanan bir çalışma daha önce tespit edilmeyen magma odasının şu anda magma ile dolduğunu olduğunu ortaya koymuştu.
ADALARDAN KAÇIŞ
Yunan Ta Nea'nın haberine göre Kiklad Adaları'ndaki Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü'nün sismografları tarafından kaydedilen yüzlerce deprem, bölge sakinleri ve yetkililer arasında yoğun endişeye neden oldu.
Yunanistan basınında ve sosyal medyada endişeli halkın depremlerle sallanan adaları terk ettiğine dair görüntüler yer aldı. Aynı zamanda, Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Sismik Risk Azaltma Daimi Bilimsel Komitesi ve Yunan Volkanik Yayını İzleme Daimi Bilimsel Komitesi, olay geliştikçe yeni toplantılar yapılacağını vurgulayarak ilk önlemleri duyurdu.
OKULLAR PAZARTESİ GÜNÜ TATİL
Sivil Savunma'nın Thira, Anafi, Amorgos ve İos belediyeleri için aldığı karar doğrultusunda:
- Anaokulları, ilköğretim ve ortaöğretim okulları 3 Şubat 2025 Pazartesi günü kapalı kalacak.
- 2 Şubat 2025 Pazar ve 3 Şubat 2025 Pazartesi günleri kapalı mekanlarda düzenlenecek etkinlikler iptal edildi.
- Ammoudi ve Fira Eski Limanı ile Armeni ve Korfos limanlarına giriş ve kalış yasaklandı.
TÜRKİYE'Yİ NE KADAR ETKİLER?
Prof. Dr. Naci Görür ise Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığını, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti. Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu ifade etti.
Bölgedeki sismik yapı an be an takip edilirken Ege'deki bu hareketlilik yurdun batısında da endişeleri artırdı. Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan yüzeye yakın gerçekleşen depremlerin yanardağ kökenli olduğunu söyledi. Ercanlar, yanardağın patlaması durumunda 5 ya da 7 şiddetinde bir deprem gerçekleşebileceğini söyledi. Deprem dalgalarının Ege Adaları'ndan başlayarak Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadası'na kadar kıyı kuşağı etkileyebileceğini belirtti.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan ve Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması çağrısında bulunan Ercanlar, şu ifadeleri kullandı:
"Bir kaç gündür Ege DenizindeSantorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir.
Mağma ilintili patlama öncesi mağma odası kökenli 250 bar dolayındaki basınç artışı 2200 C sıcaklıkla yer kabuğunu delip püskürmek istemektedir. Silikatlı bir lav püskürürse , yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler Süpürtü dalgaları üretebilir.
Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir."
SANTORINI YANARDAĞI PATLAYACAK MI?
Yanardağ patlamalarının 4 belirtisini "sığ deprem ile depremcik fırtınaları, gaz çıkışları, yerden gelen gürültüler, yerin şişmesi" olarak sıralayan Ercanlar, Santorini’de bunlardan üçünün gerçekleştiğini belirtti.
"Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir" diyen Ercanlar, patlama yaşanması durumunda ise püskürmenin patlamalı değil akıntılı olacağını ve kül bulutlarının rüzgarla 150 km uzaklığa kadar gidebileceğini söyledi.