BELEDİYE

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali Başlıyor!

Esenyurt Belediyesi ve Esenyurt Dernekler Birliği Platformu iş birliğiyle düzenlenen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, 28 Eylül - 6 Ekim 2024 tarihleri arasında Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek. "İl Dernekleriyle Hep Birlikte" sloganıyla düzenlenen festival, birbirinden renkli etkinliklerle kültürel zenginlikleri tanıtmayı amaçlıyor.

Abone Ol

Esenyurt’ta 31 Mart yerel seçimlerinin ardından sosyal kültürel anlamda önemli bir atılım gerçekleşiyor. Göreve gelen Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Esenyurt’un başta medya olmak üzere kamuoyundaki olumsuz algısını dağıtmak için büyük etkinliklere imza atıyor.

Uluslararası dans ve folklor ekiplerinin katılımıyla büyük bir kültürel şölene imza atan Esenyurt Belediyesi, Özer başkanlığında gençlik festivalini de gerçekleştirdi. İki gün sonra 28 Eylül’de başlayacak olan ve yine ‘Barış ve kardeşlik’ temalarıyla gerçekleşecek Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali ile Esenyurt’un kültürel zenginliğinin doruk noktaya ulaşması bekleniyor.

OLUR: AMACIMIZ BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLAMAK

Esenyurt İl Dernekler Başkanı Orhan Olur, lansmanın açılış konuşmasını yaparak “Amacımız adı gibi kardeşçe, omuz omuza Esenyurt’umuzu en iyi şekilde tanıtmaktır. Özellikle basında Esenyurt hakkında çok kötü bir algı var. Sizden de STK’lar olarak ricamız en ufak bir olayı cep telefonuyla kaydedip basına servis etmemeniz. Esenyurt’ta birlik ve beraberliği bozmamamız gerekiyor. Yapacağımız festivali en iyi şekilde icra etmek için hepinizin desteğini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÖZER: ŞİMDİ KARDEŞLİK ZAMANI

Toplantıda konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, şunları söyledi;

“İnsanın en güçlü iki duygusu vardır. Biri sevgi biri acıdır. İnsanı insana yaklaştıran en önemli duygular bunlardır. Biz şimdi sevinç için, güzel bir amaç için bir araya geldik. Burada yurdumuzun her yerinden insanları görüyorum. Hepimizin ismi farklı olabilir ama soyadımız Esenyurt. Hoş geldin Esenyurt!

Önemli olan bu dünyadan geçip giderken kuyruklu yıldız gibi iz bırakabilmeliyiz. Birbirimizi severek, birlik olarak bunu başarabiliriz.

İnsanların en büyük düşmanları; cehalet, kıskançlık ve ittifaksızlıktır. Herkesin görüşü, partisi farklı olabilir ama önemli olan ortak paydada buluşmaktır. Onlarca, yüzlerce farklı kültürden insan olabilir ama ortak şemsiye Esenyurt olmalıdır. Biz burada festivalimiz ve sonrası için hedefler koyduk. Biz gelecek kuşaklara güzel bir şekilde aktaracak bir kent bırakacağız. En önemli şey barıştır. Barış dediğimizde bize diyorlar savaş mı var? Savaş yok ama barış da yok. Görmüyor muyuz her gün işlenen cinayetleri, olayları? Burada toplumsal barıştan bahsedebilir miyiz? Biz burada Esenyurt’un kültür zenginliğini ortaya çıkarmak için bir festival yapıyoruz. Bu gibi zenginlikleri kullanarak toplumsal barışı sağlayacağız. Dünyanın en önemli gücü çeşitli kültürdür. Biz bu gücü kullanacağız. Basit bir festivalden bahsetmiyoruz. Bir Esenyurt ruhu yaratalım, benim istediğim budur. Biz oluruz, olmayız önemli değil ama bunu yapmak zorundayız.

“GÖÇ İYİ DEĞERLENDİRİLİRSE BİR NİMETTİR”

Dans ve folklor festivali yaptık. 35 ülkeden binlerce insanı burada en iyi şekilde ağırladık. Sonra gençlik festivali yaptık, gençlerimiz bir araya geldi. Şimdi kardeş türküler festivali yapıyoruz.

Göç aslında bir nimettir. Göçle gelen insan çalışkandır, hırslıdır. Bu göçle gelen zenginliği iyi kullanmalıyız. Bu iyi yöneticilerin elinde zenginliğe dönüşür, yeteneksiz yöneticilerin elinde ise felakete dönüşür. İşte biz verilen bu nimeti değerlendireceğiz.

Şimdi kardeşlik zamanı diyerek birbirimizi kucaklamalıyız!”

FESTİVAL PROGRAMI:

Festivalin açılış gecesi, 28 Eylül Cumartesi günü saat 18.30'da kortej ile başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından 19.45'te festival tanıtım filmi izlenecek ve halk oyunları gösterisi ile etkinlikler devam edecek. Gecenin sonunda ise ünlü sanatçı Haluk Levent konser verecek.

Festival boyunca, Türkiye'nin farklı bölgelerinden kültürleri tanıtan geceler düzenlenecek. 29 Eylül'de Güneydoğu Anadolu Gecesi, 30 Eylül'de ise Âşıklar Gecesi ile devam edecek olan etkinliklerde bölge tanıtım filmleri, halk oyunları gösterileri ve konserler gerçekleştirilecek.

1 Ekim'de ise Dengbejler Gecesi kapsamında bölge tanıtım filmi ve halk oyunları gösterilerinin ardından özel bir program sunulacak. Mehmet Öndül'ün sahne alacağı gece müzikseverlere keyifli anlar yaşatacak.

2 Ekim Çarşamba günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde, "Edebiyattan Kültüre Kardeşliğin İz Düşümü" başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşide Şeyhmus Diken ve Haydar Ergülen, edebiyat ve kültür üzerine konuşmalar yapacak.

3 Ekim Perşembe ise Rumeli, Trakya ve Balkan Gecesi'ne ev sahipliği yapacak. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, sosyal belediyecilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Akşam ise halk oyunları gösterisi ve Orhan&Kemal konseri yer alacak.

Festivalin son günlerine doğru 4 Ekim'de İç Anadolu Gecesi, 5 Ekim'de Doğu Anadolu Gecesi, 6 Ekim'de ise Karadeniz Gecesi düzenlenecek. Her gecede bölge kültürlerini tanıtan filmler, halk oyunları ve ünlü sanatçıların konserleri olacak.

Festivalin kapanış gecesinde, Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Resul Dindar, sahne alarak festivale coşkulu bir final yapacak.

Tarih: 28 Eylül - 6 Ekim 2024

Yer: Esenyurt Cumhuriyet Meydanı