Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nda 'sıkılaşma' dönemi başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Merkez Bankası başkanlığı görevi için Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesi, para politikasında normalleşmeye dönüş sinyali olarak görülmüştü.
ERDOĞAN: ATILACAK ADIMLARI KABULLENDİK
Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "Tabii bazı arkadaşlar "Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor" gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla beraber atmasını kabullendik, "hayırlı olsun" dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik." dedi.
FAİZ ARTIRIMI YAPILMASI BEKLENİYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Aralık 2022 verilerine göre, bireysel ve ticari borçlar da dahil olmak üzere toplam borç miktarı 2021'deki 1 trilyon 788 milyar lira seviyesinden 2022'de 2 trilyon 751 milyar liraya yükseldi. Yani, bir yılda borçlar yaklaşık 963,1 milyar lira veya yaklaşık 1 trilyon lira arttı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası ile işbirliği yaparak atılacak adımlara onay verdiğini belirtmesi, faiz artırımının artık kesin gözüyle bakıldığını gösteriyor.
FAİZ ARTIŞI AĞUSTOS AYINA KADAR YANSIMAYACAK
Bu durumda, Merkez Bankası'nın olası bir faiz artırımı, kredi kartı ve avans hesabı borçlarınızı doğrudan etkileyecek. Geri borç ödemelerindeki faiz artacak. Ancak, bayram dönemi nedeniyle faiz artışının etkisi ağustos ayına kadar yansımayacak.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki toplantının ardından 22 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te yeni faiz kararını açıklayacak.
Finans kuruluşlarının tahminlerine göre, faiz oranının yaklaşık 6,5 puanlık bir artışla yüzde 15'e yükseltilmesi bekleniyor. Temmuz ve ağustos aylarındaki artışlarla birlikte faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 25'e kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Bazı finans kuruluşları ise Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a kadar çıkarabileceğini öngörüyor.
BORÇLARA UYGULANAN FAİZ ORANI YÜZDE 35 ARTMIŞ OLACAK
Bununla birlikte, Merkez Bankası'nın kredi kartı ve nakit avans borçları için uyguladığı referans faiz oranları da güncellenecek. 1 Ekim 2018'de politika faizi yüzde 24 seviyesindeyken, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,25, aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2,75 olarak belirlenmişti. Eğer banka faiz oranını yüzde 24 ve üzerine çıkarırsa, borçlara uygulanan faiz oranı yüzde 35 artmış olacak.
Şu anda Merkez Bankası'nın azami akdi faiz oranına göre kredi kartı gecikme faizi yüzde 1,36 olarak uygulanıyor. Ancak Merkez Bankası'nın politika faizini artırması, mevcut kredi kartı ve avans hesabı borçlarına uygulanan faizin de artmasına neden olacak.