BELEDİYE

Fatih Üstünbaş’tan Jest: “KİTAŞ Hesaplarını Açmaya Hazırız.” AK Parti İnceleme İçin Hazırlıkta

Küçükçekmece Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısında AK Partililer, belediyenin şirketi olan Küçükçekmece Belediyesi Sosyal Tesisleri'nin (KİTAŞ) borç ve alacaklarının incelenmesi için “Meclis İnceleme Komisyonu” kurulmasını teklif etti. CHP Grubu teklifi yasal değil gerekçesiyle reddederken, KİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Meclis Üyesi Fatih Üstünbaş hesap vermeye hazır olduklarını belirtti

Abone Ol

Küçükçekmece Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısının birinci oturumunda belediye tarihinde bir ilk gerçekleşti. AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Erol, belediyenin şirketi olan KİTAŞ’ın borç ve alacaklarının incelenmesi için “Meclis İnceleme Komisyonu” kurulmasını teklif etti. İktidardaki CHP Grubu ise, KİTAŞ’ın özel şirket olması dolayısıyla meclisin yetkisizliğini öne sürerek teklifi reddetti. KİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Meclis Üyesi Fatih Üstünbaş, jest yaparak “Kendilerini misafir eder, şeffaf bir şekilde hesaplarla ilgili bilgi edinmeleri için tüm kayıt ve evraklarımızı paylaşırım,” dedi. AK Parti, bu davet üzerine bir heyet kurmayı planlıyor.

AK PARTİ, “MECLİS KİTAŞ’I İNCELESİN” DEDİ
Küçükçekmece Belediye Meclisi’nin Eylül ayı birinci oturumunda bir ilk yaşandı. Muhalefetteki AK Parti Grubu, belediyenin iştiraki olan Küçükçekmece İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (KİTAŞ) hesaplarının incelenmesi için meclis inceleme komisyonu kurulması teklifinde bulundu. AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Erol, KİTAŞ’ın eksi 220 milyonluk öz sermayesi, astronomik vergi ve SGK borçları ile şirkete yönelik usulsüz alım iddialarını araştırmak için komisyon kurulması teklifinde bulundu. Erol, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin, Nisan ayında dönemin ilk meclis toplantısında yaptığı “Şeffaf, hesap verebilir belediyecilik anlayışıyla halktan topladığımız 1 TL verginin bile hesabını vereceğiz,” sözlerine istinaden inceleme komisyonu talep ettiklerini vurguladı. Meclis İnceleme Komisyonu kurulması talebi, Küçükçekmece’nin ilçe olduğu 1989 yılından beri ilk kez gündeme geldi.

CHP, “MEVZUATA UYGUN DEĞİL” DEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, belediye meclisinin özel şirket statüsündeki KİTAŞ’ın denetlenmesinin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle teklifi reddetti. Belediye Meclis Üyesi ve KİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Üstünbaş söz alarak, AK Parti meclis üyelerine, meclisin KİTAŞ hesaplarını inceleme yetkisinin kanunen mümkün olmadığını belirtti. Şirketin hesaplarının şeffaf ve erişilebilir olduğunu ifade eden Üstünbaş, “AK Parti Grubu’ndaki arkadaşlarımız KİTAŞ’ın hesaplarını görmek ve bilgi edinmek isterlerse, ben seve seve yardımcı olurum. Kendilerini misafir eder, şeffaf bir şekilde hesaplarla ilgili bilgi edinmeleri için tüm kayıt ve evraklarımızı paylaşırım,” dedi.

MUHALEFETLER KOMİSYON İSTİYOR, İKTİDARLAR REDDEDİYOR
AK Partililer, talebin reddedilmesine tepki göstererek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP inceleme komisyonu önerisinde bulunduğunda, AK Parti öneriyi reddettiğinde CHP’li arkadaşlar feryat ediyorlar. Fakat yetki kendilerine geçtiğinde eleştirdikleri her şeyi kendileri yapıyorlar,” eleştirisinde bulundular. Aynı şekilde CHP’liler de, “TBMM’de CHP komisyon kurulması için teklif verdiğinde zevkle reddeden anlayışın, mevzuata aykırı olduğunu bile bile komisyon talebinde bulunması samimi gelmiyor,” dediler.

AK Partililerin önergeyi vermelerinde iki önemli başlık var. Bir tanesi, KİTAŞ’ın işçi sigortaları dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na birikmiş olan borçları ve ödenmemesinden doğan faiz yükümlülükleri hakkında bilgi almak.

YENİAY’IN İDDİASINI MECLİSE TAŞIDILAR
Diğer konu ise Meclis Üyesi Cengiz Kızıldağ’ın verdiği soru önergesindeki usulsüz alım iddiasının açıklığa kavuşturulması talebi. AK Partililer, belediye başkan adayları Aziz Yeniay tarafından ortaya atılan iddianın peşini bırakmıyorlar. Önergeye göre KİTAŞ, 2021 yılında 50.000 TL sermayeyle kurulan tek ortaklı bir limited şirketten sermayesinin 800 katı bir bedelle 40 milyon Türk Lirası değerinde alım yapmış. AK Partililer, şirket adresinin bir konut olduğunu, tabelasının olmadığını, oda kayıtlarındaki iletişim bilgisinin de CHP’li bir yöneticinin telefon numarası olduğunu iddia ediyorlar.

ÖZTÜRK VE KIZILDAĞ İNCELEYECEK
Bu durumlardan dolayı KİTAŞ’ın hesaplarını incelemek isteyen AK Parti Grubu, KİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Üstünbaş’ın çağrısını jest olarak değerlendirmeye hazırlanıyor. Kendisi de mali müşavir olan AK Parti Küçükçekmece İlçe Başkanı Sami Şahin, mali müşavir olan meclis üyeleri Nejat Öztürk ve Cengiz Kızıldağ’ı KİTAŞ Başkanı Üstünbaş’ın davetine icabet etmekle görevlendirmeye hazırlanıyor.

MECLİS ÜYESİ SANTRAL Mİ KURDU?
Bir başka önerge ise AK Partili Gülay Çelik tarafından verildi. Çelik, Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yakın zamanda Tevfikbey Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi üzerinde faaliyete geçen beton santralini gündeme taşıdı. Çelik, kaçak olduğunu iddia ettiği beton santralinin ruhsatlı olup olmadığını, santralle bir CHP meclis üyesinin ilişkisinin olup olmadığını sordu. Çünkü ilçe kamuoyunda, CHP Meclis Üyesi Hafız Şirazi Kaba’nın söz konusu tesisin ortaklarından biri olduğu dedikoduları yayılıyor. SÜMEYRA DUĞAN – KENT YAŞAM