FÜZYON MUTFAĞI NEDİR?

Abone Ol

 Son zamanlarda adını daha çok duymaya başladığımız füzyon mutfağı nedir, neye benzer, nasıl bir şeydir? Dünyada ' fusion cuisine' olarak bilinen mutfak kültürü, Türkçeye' füzyon mutfak' olarak geçmiş. Füzyon kelime olarak karıştırma, birleştirme, kaynaştırma anlamına geliyor. Yani en kısa ve net haliyle normalde bir arada olamayacak birkaç malzemeyi ve farklı pişirme tekniklerini kombine ettiğinizde tam da bunu yapmış oluyorsunuz. Bu açıdan baktığınızda evinizde' değişik' bir yemek yapmaya kalktığınız zamanlarda, aslında siz de füzyon mutfağına ufak da olsa bir giriş yapmış oluyorsunuz. Şerbetli bir sebze yemeği, zerdeçallı sütlaç ya da tavuk sotenin içine 'köri' baharatı attığımızda bir füzyon yemeği oluyor. Füzyon mutfak için, farklı mutfak kültürlerinin birleşmesi ama buna rağmen tabakta tek bir ulusal özelliğin baskın olmaması, öne çıkmaması, yani bir nevi yemekleri sentezlemek ve bunun sonucunda ortaya yeni ve farklı lezzetlerin çıkması diyebiliriz. Bir İtalyan yemeğin, Uzakdoğuya ait bir pişirilme yöntemiyle, Meksika soslarıyla sunuluyor olması buna bir örnektir. Zihninizde lezzetsiz sunumlar canlanıyor olabilir ama işin asıl püf noktası, iş usta ellerin kontrolünde olursa, sonuçta çok lezzetli yemekler ortaya çıkabiliyor. Günümüzde birçok restaurant, lokanta geleneksel yemeklerin yanında füzyon yemekleri de hazırlamakta. Aslında füzyon, yemeğin ve mutfağın bir anlamda küreselleşmesidir. Bu açıdan bakıldığında Türk mutfağı Osmanlı gibi çok uluslu bir toplum kültüründen geldiğinden ve hali hazırda bölgesel, yöresel olarak çok çeşitliliğe sahip olduğumuzdan buna pek de yabancı değiliz. Ben füzyon yemeklerinin bundan sonraki zamanlarda daha da yayılacağını düşünüyorum. Çünkü insanlar daha çok seyahat ediyor artık, farklı kültürleri tanımaya daha meraklı, sosyal medya, internet ve global TV yayınlarını da düşündüğümüzde dünyada insanlar birbirine bu durumda çok daha yakın. Tabiki bizim Türk yemeklerimiz şahane, dünyada eşi benzeri yok bana sorarsanız. Ama ara sıra da olsa önyargılı olmadan, yeni tarzlara ve yeni tatlara açık olup, füzyon denemeleri yapmanın da hem eğlenceli, hem de insanın hayal gücünü harekete geçiren bir çalışma olduğunu düşünüyorum.