Çevreyle ilgili koruma ve tasarruf amaçlı projelerini sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Marmara Denizi’nde en önemli çevre koruma projelerinden olan ve Marmara Denizi’ne atıksu karışımını önleyecek olan imalatlar 603 milyon TL’lik bir yatırımla gerçekleşti. Proje kapsamında Büyükçekmece ilçesine 92.914 metre atıksu, 13.587 metre de yağmursuyu kanalı inşa edildi.

Yuvamız Üsküdar açıldı; Üsküdarlı çocuklar eşit Yuvamız Üsküdar açıldı; Üsküdarlı çocuklar eşit

İMAMOĞLU: HERKESE EŞİT HİZMET GETİRİYORUZ

Albaotros Sahili’nde gerçekleşen törene katılım oldukça yoğun oldu. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu; “Sadece bir hizmetin ortaya konması ve onun açılışını sizlerle paylaşmak değil aynı zamanda bunu Cumhuriyetimizin ikinci yüzyıla adım attığımızın ilk günlerinde sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Geride bıraktığımız 100 yılın birikimiyle, tecrübesiyle, dersleriyle, bize verdiği fırsatlarla ileri hedeflere ulaşmak için en yüksek seviyede çalışma zamanı. Bu şehrin tek sahibi 16 milyon vatandaşımız. Hiç kimseyi ayrıştırmadan herkese eşit hizmet getiriyoruz. İstanbul’un 39 ilçesine nasıl hizmet ediyorsak Büyükçekmece’ye de aynı hizmeti getiriyoruz. Büyükçekmece’ye yapılan altyapı yatırımlarını, üstyapı yatırımlarını özellikle çevre yatırımlarını bugün çevre için buradayız. Denizin korunmasını, denizin kendi doğallığına kavuşturulmasını, Büyükçekmece Gölü’nün çevresindeki İSKİ alanıyla ilgili gölün korunma tedbirlerine dirhem zarar vermeden muazzam bir yürüyüş, spor alanı sahasını hediye edeceğiz yakın zamanda. Olağanüstü bir iş olacak. Sadece İSKİ’nin çevre projesi diye tanımladığı atık suyu, yağmur suyu ve özellikle Kordon’da yaptığı çalışmaların adıdır bugünkü açılışın adı. Çevre ile ilgili özellikle bu atık su ve yağmur suyu ayrıştırılması, derelerin ıslahı ve ıslak edilen derelerin çevrelerinin de yine yeşil bir alana bir yaşam alanı koridoruna dönüştürülmesi. 120’nin üzerindeki noktada sel ve su baskınlarına son verdik. İlk geldiğimiz andan itibaren bu konuya asıldık ve sorunu gündemden kaldırdık. Yeni atılımlarla, yeni yatırımlarla kalkınmacı bir toplumun varlığı için, üretken bir toplumun, müreffeh bir toplumun, yaşam koşulları kaliteli bir toplumun var olabilmesi için Cumhuriyetimize layık, Mustafa Kemal Atatürk’e layık bir Cumhuriyet evladı olabilmek için çalışıyoruz.”

AKGÜN: 25 SENE BOYUNCA ALAMAMIŞTIK

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece’nin sosyal hayatta, kentleşmede, altyapıda, şehircilikte İstanbul’da örnek şehir olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunların 95’ini bu ilçe kendi başına yapmıştır. Kollektör o günkü şartlarda 1.50, 1.80 çapındaki kollektör hattını da kendi imkanlarıyla yapmıştır. İSKİ’den boru yardımı almıştır ama bu işin yüzde 1’ini dahi oluşturmamıştır.  Ancak Sayın Ekrem İmamoğlu Başkan’ımızın göstermiş olduğu demokrat çizgi, tavır ondan öncekilerde sergilenmediği için bu milletin hakkı verilmeyerek diğer kendi partisinden olan belediyelere aktarılmıştır. İşin özeti budur. Büyükçekmece Büyükşehir’den alması gereken hakkını 25 sene boyunca alamamıştır. Büyükçekmece’de 93 bin metre atık su hattı yapılmıştır. 14 bin metreden fazla yağmur suyu kollektörleri yapıldı. Bu kuşaklama kollektörü çok önemliydi. Çünkü eski kollektörü 1994’de yapmıştık. Artık ömrünü tamamlamıştı ve artık yetmiyordu. Bundan sonraki süreç içerisinde zannediyorum Büyükşehir Belediye’miz Büyükçekmece Gölü’nün etrafının tüm İstanbul halkına bir yaşam alanı olarak açtıktan sonra Mimarsinan Sahili’nde ilçe belediyesi olarak yapmış olduğumuz altyapı çalışmalarının çevre düzenlemesiyle, ağaçlandırılmasıyla, orasının yaşam alanı haline getirilmesiyle ilgili bir uğraşımız olması lazım. Bunu da zaten 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen sonra yapılan Büyükşehir Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda Büyükşehir Belediye Başkanımız ilan etti. İstanbul’un Batı’daki incilerinden Büyükçekmece ilçesinin Balık Osman’dan Bababurnu’na kadar olan alana Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla ‘’100.Yıl Cumhuriyet Yaşam Merkezi Parkı’’ ismini verdiler. Onun için teşekkür ediyorum. Meclisi de kutluyorum. Büyükçekmece’ye getirilen bu hizmetlerde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi olmak üzere, İSKİ Genel Müdürümüze, Genel sekreterimize, genel sekreter yardımcımıza, İSKİ’ deki daire başkanlarına, emeği geçen bütün arkadaşlarıma şahsım ve Büyükçekmece ailem adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.‘’

“MARMARA DENİZİ’NDE ATIK SU KARIŞIMI ÖNLENDİ”

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa proje hakkında şunları söyledi: ”4 yılda 92 bin 912 metre atık suyu kanalı ihtiyacı karşılayarak karışık sistem hatları ayrıştırdık. Birçok noktada su baskınlarını engellemiş olduk. Bu çalışmalardan sonra atık sular Büyükçekmece Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ’ne yönlendirildiği için Marmara Denizi’nde atık su karışımı önlendi. Büyükçekmece’de 13 bin 587 metre yağmur suyu kanalı inşa etmiş olduk.

Editör: Editör Yazar