Küçükçekmece Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe imza attı. “Çekmecemde Kitap Var” projesi çerçevesinde, ünlü yazar ve oyuncu İclal Aydın’ın “Salkım Sokak No:3” kitabı, 500’ü aşkın Küçükçekmeceli kadına armağan edildi. Etkinlikte kadın dayanışmasının önemi vurgulanırken, Aydın kendi yaşam deneyimlerini ve kadınların toplumsal hayattaki yerine dair görüşlerini paylaştı.
Kadın yazarlarla Küçükçekmeceli kadın okurları bir araya getirmeyi amaçlayan etkinlikte, Aydın kitaplarını yazarken karşılaştığı zorluklardan bahsetti. En çok zorlandığı konunun ise kadınların birbirine çıkardığı engeller olduğunu vurguladı. “Kadının kadına yaptığı zorluk bazen en büyük engel olabiliyor” diyen Aydın, kadın dayanışmasının önemine dikkat çekti.
Geçmişe dair anılarını da paylaşan Aydın, eski mahalle kültürünün ve dayanışmanın daha güçlü olduğu dönemleri anlatarak, “Eskiden sınıfsal farklılıklar bu kadar göze sokulmazdı. Hepimiz aynı bakkaldan, aynı marketten alışveriş yapardık, alabileceğimiz şeyler ortaktı” dedi. Günümüzde ebeveynlerin “Ben görmedim, çocuğum görsün. Ben yaşamadım, çocuğum yaşasın” anlayışıyla çocuk yetiştirdiğini söyleyen Aydın, bunun uzun vadede yanlış bir yaklaşım olabileceğine dikkat çekti.
Söyleşi sonrası Küçükçekmeceli kadınlar için kitabını imzalayan İclal Aydın, kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek adına bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri de, kadınların daha fazla kültürel etkinlikte yer almasını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
ÇEBİ: KÜÇÜKÇEKMECE DEYİNCE AKILLARA NE GELİYOR?
Küçükçekmece’nin edebiyat, sanat ve kültürle iç içe olması gerektiğini vurgulayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Böyle bir günde salonu doldurmanızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. En önemlisi, bir zaman önce başlatmış olduğumuz "Çekmecemde Kitap Var" adlı bir kültür projesi. Buradakiler bunu biliyor ama sizin de bilmeniz açısından söyleyebilirim: 2019'da göreve geldiğimizde, hatta gelmeden önce planlamıştık. Göreve geldikten sonra arkadaşlarımızla birlikte sohbet ederek bir çalışma yaptık. Küçükçekmece’yi tanımayan, bilmeyen insanlar "Küçükçekmece" denildiğinde ne anlıyor diye düşündük.
Amacımız, Küçükçekmece denildiğinde edebiyat, kültür, sanat, sinema, tiyatro ve resmin akla gelmesini sağlamaktı. Ancak burası genellikle "küçük bir gölü olan yer" olarak biliniyor. Oysa burada çok daha fazlası var. İşte bu algıyı nasıl değiştiririz diye düşündük ve projelerimizi bu bakış açısıyla geliştirdik.” dedi.
“YÜZDE YÜZ EMİNİM Kİ…”
Hepimiz biliyoruz ki özellikle bizim gibi ülkelerde kadın olmak zor. Kadınlara cesaret vermek için muhtemelen erkekler bu işe daha fazla ağırlık vermiştir. Oysa yuvayı dişi kuş yapar, değil mi? Gerçekten kadın olmak zor ama kadının edebiyatla, kitaplarla, sinema, tiyatro, güzel sanatlar ve resimle tanışması gerekiyor. Eğer bunlarla tanıştırmazsak, bir yönetici olarak onlara haksızlık yapmış oluruz. Yüzde yüz eminim ki İstanbul’da veya Küçükçekmece’nin herhangi bir mahallesinde 30 yıldır yaşayan bir kadın, şehrin çok önemli yerlerini bile bilmiyor olabilir.
Örneğin, Zincirlikuyu nerede diye sorsanız bilemeyebilir. Oysa Zincirlikuyu, İstanbul'un en önemli mezarlıklarından biridir ve birçok ünlü ismin burada defnedildiği bilinir. Maalesef, bu özellikle kadınlarımız için büyük bir sorun. İşte bu projeyi, mümkün olduğunca ilgi duyanlara ve duymayanlara ulaştırmak için geliştiriyoruz. Herkes, alması gereken kültürel eğitimi yaşında almalıdır. Bir çocuğu tiyatroya 30 yaşından sonra alıştırmaya çalışmak nasıl zor olursa, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak da öyle zor olur.
KADINLAR GÜNÜ MESAJI VERDİ
Uzatmadan şunu söyleyeyim: Öncelikle, unutmadan belirtmek istiyorum, arkada yazıyor ama oraya dönemem diye unutmak istemem. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlu olmasını, her geçen yılın bir öncekinden daha iyi, daha huzurlu ve daha mutlu olmasını diliyorum. Ancak sadece kadınlar için değil, anneler için de geçerli. Anneler Günü bir gün olmaz, her gündür. Kadınlar Günü de bir gün olmaz, her gündür. Ama neyse, böyle bir gün belirlemişler, biz de kutlayalım.
Buraya gelip beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Cesaretiyle mücadele eden birçok insan var ve emin olun, belki bu salonda gördüğünüz her kişi, hayatında büyük mücadeleler vermiştir. Kitaplarınız henüz okumadım ama masamın üstündeydi. Şunu merak ediyorum: Bu tempoda nasıl yaşıyorsunuz, nasıl yetişiyorsunuz? Zor mu? Evet, zor. Ama tamamen konsantrasyon meselesi. Kendime diyorum ki, “Bugün 10 sayfa kitap okumam lazım,” ve okurum. Çünkü dünyayı takip etmek zorundayım. Belediye başkanlığı ya da siyasetle ilgileniyorsam, bu benim için bir zorunluluktur.
“PROJELERİMİZDE DEVAMLILIK ÇOK ÖNEMLİ”
Emin olun, Küçükçekmece’de hizmetleri yarım yamalak yapmıyoruz. Ama sosyal hayatımız, keyif aldığımız işler, bunların hepsi biraz eksik kalıyor. Biraz orada, biraz burada… 15 dakika bir yerde, yarım saat başka bir yerde, bir gün burada, bir gün başka şehirde. Ama yine de gençleri siyasetin içinde olmaya davet ediyorum. Bugünü ve bu projeyi bize armağan eden önceki Kültür Müdürümüze teşekkür ediyorum. Şimdi Bursa’da ve buradan ona selam gönderiyorum. Yerine gelen arkadaşımız da bu projeyi devam ettirmeye çalışıyor ve bu çok önemli.
Bir projeyi, sırf başkası yaptı diye değiştirmenin anlamı yok. Doğru bir şeyi devam ettirmek de büyük bir olgunluk ve kültür meselesidir. Kültür, doğruyu devam ettirmektir. Bu nedenle emeği geçen herkese, başta sizlere teşekkür ediyorum. Siz ne yaparsanız yapın, eğer bir karşılığı yoksa bir işe yaramaz. Şu kitabın okunması lazım, bu salonun dolması lazım. Küçükçekmeceli hemşerilerime teşekkür ediyorum çünkü burası gerçekten ilginç bir yer.
Ne verirseniz alıyor. Ne verirseniz, Küçükçekmece halkı alıyor. Hepinize çok teşekkür ediyorum, geldiğiniz için sağ olun. Sümeyra Duğan