Türkiye’deki yüksek enflasyonist ortam, sendikaları harekete geçirdi. Özellikle bu yıl asgari ücret ve diğer sabit ücretlilere ara zam yapılmamasıyla birlikte vatandaşın alım gücünde büyük geri çekilme yaşanıyor.

DİSK, Türkiye’de tüm illerde eş zamanlı olarak başlattığı ‘Geçinemiyoruz Mitingi’ bugün İstanbul Saraçhane’de yapıldı. Sendikanın düzenlediği mitinge DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, siyasi parti ve diğer sendikalardan temsilciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada “Bizi asgari ücrete, en düşük emekli aylığına, yani asgari bir yaşama mahkum edenlerden hesap sormak için buradayız. Emeğimiz, ekmeğimiz, eşitlik ve adalet için bir aradayız. 63 yıl önceki kararlılığı, o mücadele coşkusunu bugün bu yürüyüşümüzle devam ettiriyoruz. Türkiye’nin asgari ücret ülkesi olmaktan kurtulmasını istiyoruz” dedi.

‘ÇEKİN ELİNİZİ CEBİMİZDEN, SOFRAMIZDAN…’

İşçi sınıfı olarak taleplerinin açık ve net olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, vergide ve gelirde adalet istediklerini söyledi. İşçinin ürettiği değerden hakettiği payı almak istediğini kaydeden Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alındığı adil bir vergi sistemi istiyoruz. Bu ülkenin maliye bakanı kalkıp, “vergide adaleti sağlayacağız” diyor. Vergide adaleti sağlamak istiyorsanız etrafınıza bakın, rekorlar kıran şirketlere, bankalara bakın. Çekin elinizi soframızdan, çekin elinizi cebimizden, çekin elinizi çocuklarımızın geleceğinden. Nasıl olda seçim yok asgari ücreti artırmam, sermayenin her dediğini yaparım diyenlere sesleniyoruz; seçim bu meydanda. Milyonların evine ekmek götürememesinde, kaynamayan tencerede seçim. Biz haklarımızı seçimden seçime değil, yan yana mücadeleyi büyüterek alacağız.”

Ekonomik kriz için halkı suçlar oldular Ekonomik kriz için halkı suçlar oldular

‘THY GENEL MÜDÜRÜ MAAŞI 1 MİLYON BİZE GELİNCE ASGARİ ÜCRET’

DİSK’in ‘geçinemiyoruz’ eylemine katılan Karabey Kartal, işçilerin ekonomik olarak daha fazla yıpranmasını istemediklerini belirterek, asgari ücretten dahi alınan vergi nedeniyle zor durumda olduklarını söyledi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle insanların kiralarını dahi ödemekte zorluk çektiğini belirten Bekir Başaran da “Biz sadece emeğimizin, ekmeğimizin peşindeyiz.Bizim derdimiz ekmeğimiz. Adalet istiyoruz, çok şey mü istiyoruz. Türk Hava Yolları Genel Müdürü 1 milyonun üzerinde maaş alırken bize asgari ücret. Nerede burada adalet? Benim ev sahibim kirama yüzde 100 zam istiyor. Ancak biz yüzde 100 zam alamıyoruz. Sadece adalet istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘YÜKSEK ENFLASYONA KARŞI GELİRİMİZ HIZLA ERİYOR’

Yüksek enflasyona karşı gelirlerinin hızla eridiğini söyleyen Filiz Ayık da hükümetin işçilerin maaşlarına göz diktiğini kaydetti. Eşit, adaletli bir vergi sistemi istediklerini, ses yükseltmek için toplandıklarını belirten Ayık, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın. Gelirde adalet sağlansın. Ülkede adalet sağlansın” şeklinde konuştu.

Mitingin ana teması vergiler olurken, talepler şöyle sıralandı;

-          Gelirde Adalet

-          Vergide Adalet

-          Ülkede Adalet

Editör: Editör Yazar