BELEDİYE

İstanbullu isyanda: 6 Şubat depreminden beter olacağız

Asrın felaketi olan 6 Şubat depreminden sonra gözler eli kulağında olan İstanbul depreminde. “Mega kent İstanbul depreme ne kadar hazır?” sorusunu vatandaşlara yönelttik.

Abone Ol

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminin ardından tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da büyük bir endişe hakim. Uzmanların sık sık uyardığı olası İstanbul depremi kapıda. Ancak mega kentin bu felakete ne kadar hazır olduğu, vatandaşların en büyük endişesi haline gelmiş durumda.

İstanbullulara yöneltilen “Mega kent İstanbul depreme ne kadar hazır?” sorusuna aldığımız cevaplar, şehrin dört bir yanında büyük bir endişeyi gözler önüne seriyor. Vatandaşlar, altyapı eksiklikleri, yetersiz kentsel dönüşüm çalışmaları ve yaşanan belirsizlikler nedeniyle depremin çok ağır sonuçlar doğuracağından endişeli.

Birçok İstanbullu, kentin olası bir büyük depremde ağır hasar göreceğini ve bu durumun 6 Şubat'taki felaketten daha kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor. Vatandaşlar, yetkililerden acil önlem alınmasını talep ederek, deprem hazırlıklarının hızlandırılmasını istiyor.

"Deprem kapımızda, ne zaman olacak bilemeyiz ama hazırlıklı olmadığımız kesin," diyen bir İstanbullu, şehrin her an büyük bir felakete sahne olabileceğini vurguluyor. Başka bir vatandaş ise, "Bu şehrin altı üstü birbirine girecek, 6 Şubat’tan ders alınmadı mı?" diyerek yetkililere sitemde bulunuyor.

İstanbul’un depreme ne kadar hazır olduğu sorusu gündemdeki yerini korurken, halkın bu konuda daha fazla bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerektiği ortada. Mega kentte yaşayan milyonlarca insan, olası bir depremin yarattığı endişe ile uyanıyor ve bu konuda atılacak somut adımları bekliyor.

Kentsel dönüşümün kısmen girdiği Avcılar ilçesi sakinlerine mikrofonumuzu uzattık, İstanbul depreme hazır mı?

VATANDAŞ; Sorusuna karşın aldığımız cevaplar, “Hazır değil Hazır olmayacak hiçbir zaman zaten bunu bekliyoruz Kapıda bir şey de yaptıklarını da zannetmiyorum aradan 22 yıl geçti bir şeyler yapılsaydı herkes yapıldığını söylerdi ama bile bile de lades diyeceğiz milyonlarca insan mı ölür bilemiyorum ama Binalarımız çok sıkışık ne itfaiyenin ne AFAD'ın buna yetişebileceği zannetmiyorum İBB'nin de bir açıklaması vardı 300'e yakın kamyonun hafriyat taşıyacağını söylemişti Demek ki bu bir sene falan sürecek ölü sayımların da çok fazla olacağını biliyoruz ama bile bile de buna Göz yummak da bizim milletimiz hakkında şunu söyleyeyim; bilmiyorum bunu değiştirmeleri lazım kafalarında bir düşünmeleri lazım hazır değiliz Kaçak yapılar çok.

“SANA SIFIR DAİRE VERİYOR”

VATANDAŞ; Türkler Türk halkına müstahaktır bu duruma düştükleri için Bizim bina 28 daireli adam yok diyor benim dairem diyor 110 MK Bana 70 metrekare daire veriyor ulan sana sıfır daire veriyor sonra neymiş kentsel dönüşüm yok siz önce bir uzlaşmayı öğrenin uzlaşmaları lazım ki belediye de yardım etsin.

“KİMSE KURTARILMAZ KENDİ KURTULAN KURTULUR”

VATANDAŞ; Evimiz kentsel dönüşüme gitti 3 senedir bitmiyor denetim de yok bütün evler eski Avcılarda bir deprem olsa zaten kimse kurtarılmaz kendi kurtulan kurtulur bu kadar yoğun binaların olduğu yerde kim kurtaracak devlet mi.

“HEP ESKİ YAPILAR AYAKTA”

VATANDAŞ; Kentsel Dönüşüm yeteri değil imar değişikliği gelmediği için 1990'larda 80'lerde yapılan eski malzemeyle duruyor şu anda hep riskli yaşıyoruz.

“FATURAYI GARİBAN HALK ÖDÜYOR”

VATANDAŞ; Hükümete sormak lazım geçen sene deprem oldu 2 sene önce orada ne yaptı ki şimdi de yapsın yemişler içmişler faturayı gariban Halk ödüyor ne deprem hazır halk şansa yaşıyor

“30 SENEDİR BİZİ PERİŞAN ETİ”

VATANDAŞ; Bir deprem olay olursa inşallah olmaz İstanbul yarısını kaybeder doğrusu o şekil Tayyip amca 30 senedir bizi perişan eti bizi de perişan etti kendini de perişan etti ülkeyi de perişan etti Ondan sonra laf atıp duruyor başka bir şey yok. Yusuf Hakkı Doğan