İBB Miras, İstanbul'un altında tarihi bir tünel keşfetti. Alman bir arkeolog İBB Miras’ın İstanbul’un altında bulduğu gizli tünellerin İskoçya'ya kadar uzandığını iddia etti. Peki İstanbul'un altında gerçekten ne var? İşte bilinen yer altı yapıları, gizli dehlizler hakkında yapılan bilinenler, söylentiler ve o efsaneler..
Keleşlife'ta yer alan bilgilere göre İstanbul’un altındaki tünellerin geçmişi, Roma dönemine hatta daha da eskiye; antik döneme kadar uzanıyor.
Yapılan sınırlı araştırmalara göre bu gizemli tünellerin birçok farklı yapılış nedeni olsa da genelde şehrin su sorunu için bulunan bir çözüm olduğu görüşü dile getiriliyor. Buna göre topraktan sızan suyun kazanılarak tüneller aracılığıyla tutulup insanlar tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Çoğu kişinin bildiği Yerebatan Sarnıcı da işte bu geniş yer altı örgüsünün bir parçası aslında. Marmaray ve Metro kazıları ile beraber özellikle tarihi yarımada, Galata ve Üsküdar’da toprak altından çok sayıda eski yapı ve bu binaları birbirine bağlayan tüneller ortaya çıktı.
TARİH ÜST ÜSE BİNMİŞ
Sultanahmet, İstanbul’un yer altı dünyası için bir giriş kapısı. ‘Hipodrom’ olarak adlandırılan meydanın altında uzun dehlizler, Aya Sofya’nın altında büyük bir sarnıç, bir zamanların hapishanesi bugünün Four Seasons Oteli’nin altında Bizans Senato binası, onun yanında MS 4. yüzyıla tarihlendirilen saray binaları uzanıyor.
İSTANBUL'UN BİR UCUNDAN DİĞERİNE UZANAN TÜNELLER
Fenerli ve Balatlı yaşlı Rumlar, Balat´ta Mehtap Sineması´nın hemen arkasında bulunan dehlizin bir ucunun Tekfur Sarayı´na vardığını, bir ucunun Haliç´te, diğerinin Marmara´da denize ulaştığını, bir kolunun da Anemas Zindanları´nda nihayet bulduğunu söylerlermiş.