İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bilim insanları tarafından kentin geleceğine en büyük tehdit olarak nitelenen iktidar projesi “Kanal İstanbul”a karşı yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’nun da katıldığı, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yerleşkesinde bulunan İPA Havuz’da düzenlenen toplantı; TBMM CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın, Murat Emir, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek, Pınar Uzun Okakın, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM Saadet Partisi Grup Başkanvekilleri Selçuk Özdağ, Bülent Kaya, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayrettin Nuhoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, bilim insanları ve bürokratların katılımlarıyla gerçekleştirildi.
“İstanbul’un geleceğine büyük bir tehdittir”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İmamoğlu, “Başından beri arayışımız, bir ortak akıl arayışıydı. Bilimsel zeminde konuşabilme ve tartışabilme arayışıydı. Ama ne yazık ki bu hedefe bir türlü ulaşamadık. Hiçbir davetimize, hiçbir bilim ve teknik insanı gelmedi. Biz; depremle mücadelede, afetle mücadelede, göreve gelir gelmez, 2019 yılında, ‘Bir çalışma yapalım ve beraber nasıl yol alabiliriz? Oturup konuşalım’ şeklinde üç günlük bir çalıştay yapmıştık. Ve devletimizin her kademesinden yöneticileri davet etmiştik. O davet ettiğimiz insanlardan, hemen hemen hiçbir yönetici, bizim davetimize katılmadı. Halbuki 3 günlük olağanüstü değerli bir çalışma olmuştur. Aynı şekilde Kanal İstanbul'la ilgili bir çalışma yaptık. Ve bu çalışmayla ilgili aydınlanmak istediğimizi dile getirdik. Yine bütün açık davetimizi, devletimizin her ilgili kurum ve kuruluşuna yaptığımız gibi, özellikle ÇED raporuna olumlu görüş veren, o rapora imza atan bilim insanlarını da tek tek, özenli bir biçimde, ‘Lütfen gelin, ne için olumlu görüş veriyorsunuzu bize anlatın. Duymak istiyoruz. İstanbul halkına sizin sözlerinizi duyurmak istiyoruz’ dediğimiz o çalışmaya dahi tek bir kişi katılmadı. Yani onlarca bilim insanından tek bir kişi dahi, o imzasını niçin attığını, gelip kamuoyuna, bize, İBB yönetimine, Meclis üyelerine anlatmadı. O günden bugüne, aslında gizli kapılar arkasında yürütülen bu çalışma, gerçekten Türkiye tarihi açısından çok önemlidir. İstanbul’un geleceği açısından çok tarihidir, önemlidir, büyük bir tehdittir ama bu işin altına imza atanlar, sesini bile çıkarmıyor. Tek bir kelime dahi çıkıp anlatıda bulunmuyor” diye konuştu.
“İSTANBUL MUHAFIZI OLMAYI BAŞARAMASAYDIK…”
İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Bence kanal meselesi İstanbul ve Türkiye için bir beka meselesidir. Gerçekten Türkiye tarihi açısından çok önemlidir. İstanbul’un geleceği açısından çok tarihidir, önemlidir. Biz bugün 2019’da İstanbul muhafızı olmayı başaramasaydık İstanbul kenti bir kez daha tepeden tırnağa alabora olmuş olurdu. Bu aslında ülkemizi ve şehrimizi ne denli büyük bir beladan kurtardığımızın bir göstergesidir diye düşünüyorum.
“ORTADA RAFA KALKMIŞ BİR PROJE YOK”
İmamoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, İBB’nin süreç içindeki teknik ve hukuki çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. Alpay, “Şunu söyleyebiliriz: Ortada rafa kalkmış bir proje yok. Biz rafa dahi kalkmasını istemiyoruz. Raflara konulmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İPA BAŞKANINDAN BAŞKAN OVALIOĞLU’NA TEŞEKKÜR
İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce’nin sunum konusu ise, “Beton Kanal’ın İstanbul’a Etkisi” oldu. Konuşmasına Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’na teşekkür ederek başlayan Gökçe, “Bakın çok sayıda iptal kararları alıyoruz. Bugün en son Bakırköy Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Bize emek veriyor. Biz çok sayıda idari mahkemelerin iptallerini alıyoruz ama istinafımız ‘karar veremiyorum’ diyor. ‘Danıştay karar versin’ diye ‘birleştirilsin’ diyor” şeklinde konuştu.
“AÇIK MİKROFON” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
Toplantının öğleden önceki son konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey de “Kanal İstanbul’un Marmara’ya Etkisi” üzerine görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise İPA Başkanı Dr. Gökce’nin yönetiminde; bilim insanları, siyasiler ve bürokratların katılımıyla, “Açık Mikrofon” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, sırasıyla; TMMOB Aydın Adanur Usta, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, emekli başkılavuz kaptan ve uzakyol kaptanı Saim Oğuzülgen, TBMM Saadet Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayrettin Nuhoğlu, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TBMM CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar birer konuşma yaptı.
“İKTİDARLAR DA GEÇİCİ, MAKAMLAR DA GEÇİCİ”
Toplantı, İmamoğlu’nun kapanışta yaptığı değerlendirme konuşmasıyla son buldu. Yakın geçmişte yaşanan kayyum atamaları sonrasında, TBB Başkanı kimliğiyle, TBMM çatısı altında bulunan partilerin genel başkanlarıyla bir araya geldiğini ve görüşmeler sonucunda konuyla ilgili Meclis’e ortak teklif verildiğini hatırlatan İmamoğlu, “Elbette dileriz ve isteriz ki, bu sesi iktidarın mensupları da duyabilsinler. Çünkü, gerçekten iktidarlar da geçici, makamlar da geçici. Esas mesele, yapılan her hususta kamunun kazançlı çıkması, toplumun kazançlı çıkması, milletimizin, devletimizin kazançlı çıkması. Elbette bireysel çıkarların hak, hukuk çerçevesinde de kıymeti çok özeldir. Onu ayrı bir yere koyuyorum. Ama bireysel menfaatlerin, siyasi menfaat çıkarlarının savunulduğu bir ülke olmaktan tam da tersine; aklın, bilimin, tekniğin savunulduğu bir ülke olma doğrultusuna geçmemiz lazım. Bu manada bugün, işte tam da kayyum meselesi gibi, kanal meselesinin de yine partiler üstü bir çerçevede tartışıldığı bir ortam ve bunun sürekli ve sürdürülebilir biçimde bir bilgilendirme platformuna dönüşmesi halini başlatmayı çok önemsedim” şeklinde konuştu.