BELEDİYE

İstasyon Mahallesi’nde ‘Pazar Bilmecesi’

Küçükçekmece İstasyon Mahallesi’nde pazaryerinin taşınması bazı esnaflar ile Küçükçekmece Belediyesi arasında tartışma konusu oldu.

Abone Ol

Küçükçekmece İstasyon Mahallesi Bezirganbahçe’de kurulan sokak pazarı, yine mahalle içinde belediyeye ait olan TOKİ arazisine taşındı. Pazarcı esnaflarının bir bölümü öne sürdükleri nedenlerle belediyenin bu uygulamasına karşı çıkarak eski sokak arasındaki yerlerini geri istiyorlar. Ancak Küçükçekmece Belediyesi bu durumun mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle geçici olarak belirlenen yerde pazarın kurulması gerektiğini ifade etti taşınmayı işleme koydu.

“RÜZGARLI VE UZAK BİR ALAN”

Durumdan şikâyetçi olan ve Küçükçekmece Belediyesi önünde eylem yapan bazı pazarcı esnafları, yeni belirlenen yerin üstü ve etrafı açık olduğu için fazla miktarda rüzgâr aldığı ve mahalle sakinlerinin ulaşımında sorun yaşadığını öne sürerek eski sokak arasındaki yeri geri istediklerini belirttiler.

İstanbul Umum Pazarcı Esnafları Derneği Başkanı Cahit Yetişir mikrofonumuza konuştu. Yetişir, bazı tezgah sahiplerinin burada siyasi açıdan rant elde etme peşinde olduklarını ve belediyenin bu uygulamasını bu nedenle provoke ettiklerini iddia etti.

BELEDİYE İHANETE UĞRADI

Yetişir şunları söyledi;

“Ben konumum gereği her zaman pazarcı esnafının yanında oldum ve esnafımın hakkını savundum. Ancak pazarcı esnafının her beklentisi de mutlak yerine gelecek diye bir kural yok. Belediye kanunu var, belediye meclisi var ve belediye başkanı var. Doğal olarak bir talepte bulunurken bu gerçekleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Belediye başkanı ve meclisi aldıkları kararda belediye kanununu ve bölgenin konumunu göz önünde bulundururlar. Dolayısıyla sokak aralarında kurulan semt pazarları daha açık alana ve modern ortama taşınması gerekiyor. Burada yapılanda bu karar doğru bir karardır zaten yanlış olsaydı pazarcı esnafından önce ben karşılarına dikilirdim, geçmişte bunun onlarca örneği var. Burada trafik sorunu çok fazla bu yüzden pazar da kurulduğunda ciddi bir sıkışma oluyor.” diyen Yetişir, “Şimdi burada belediyemiz güzel bir yer tahsis etti geçici bir süreliğine ancak birkaç kişinin farklı talepleri olması ve esnafımızı provoke etmeleri nedeniyle pazar yeteri sayıda tezgahla açılamadı. Esnaf burada tezgahını açarsa arkadaşına ihanet ettiğini düşünmeye başladı. Kimse kimseye ihanet etmiyor. Burada ihanete uğrayan belediyedir.” ifadelerini kullandı.

C.K: Burada esnaf mı haksız yani?

C.Y: Hayır esnaf haksız değil, iki tane provokasyoncu var. Onlar olayı tetikliyor. Belediyeyi halkla karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Ayrıca buradaki tezgahlar işletenlerin değil. Burada yürek yanacaksa pazarda satış yapanların değil, tezgahın sahiplerinin yüreği yanar. Özellikle birisi siyasi olarak kendine yol yapıyor ve esnaf odalarında pozisyon almaya çalışıyor.

“ESNAFIN BAZI ŞİKAYETLERİ HAKLI AMA BAŞKAN ÇÖZECEĞİM DEDİ”

Pazar 200 metre ileride sokak arasındaydı. Şimdi böyle güzel bir yere geliyor. Esnafın burayla ilgili de haklı şikayetleri var. Mesela burada rüzgar var biz burada duramayız diyorlar. Belediye buna çözüm olarak rüzgar paneli yapacak. Ayrıca esnaf kamyonlarını çekecek ve rüzgar sorunu bitecek. Tuvalet ve çay ocağı gibi her şey mevcut burada.

Ben belediye başkanı Kemal Çebi ile bizzat görüştüm, Çebi “pazarcılarımız ne eksiği varsa söylesin biz halledeceğiz.” dedi.”

“ESNAF KALMAK İSTESE BİLE 1,5-2 YIL SONRA KALAMAYACAK”

Belediyenin buradaki araziyle ilgili projesinin olduğunu belirten Yetişir, geçici olarak hazırlanan bu pazar alanına taşınacak esnaflarımız için hemen yan tarafında bulunan boş alana kalıcı bir pazar yeri yapılacak. Bu gerçeğe rağmen birileri  oluşturdukları Whatsapp gruplarında 4-5 yıl burada duracaklarına ilişkin yalan yanlış bilgiler dolaştırıyorlar ama burası en fazla 1,5-2 yıl içinde boşaltılmalı çünkü hem bu alan geçici Pazar yeri hemde belediyenin burada esnaflar için kalıcı bir projesi var. Yani esnaf o tarihten sonra istese bile kalamaz burada” diye konuştu. Celal KARAALİ – Kent Yaşam Gazetesi