Türkiye genel seçimlerin ardından yerel seçimler için de gün saymaya başladı. Seçim heyecanının tekrar yükseldiği günlerde yerel yönetimler için talip olan adaylar, kendilerini kamuoyuna anlatmaya başladı.

Doğma büyüme Kadıköylü olan ve mesleği avukatlık kariyerini de başından itibaren Kadıköy’de sürdüren Ali Güvenç Kiraz, gençlik kollarında ve birçok farklı görevlerde bulunduğu CHP’nin Kadıköy Belediye Başkanı Aday Adaylığını açıkladı.

Daha genel seçimler bile olmadan çalışmalarına başladığını söyleyen Kiraz, gazetemizi yine Kadıköy’ün sorunlarını seçkin bir kurulla masaya yatırdıkları Kadıköy Kent Platformu’nun ofisinde ağırladı.

Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali’ye konuşan Kiraz, uzun zamandır üzerine yoğunlaştığı çalışmalarını bizlerle paylaştı.

“CEKETİ KOYSAK KAZANIR KAVRAMI ÇOK YANLIŞ”

C.K: Ne vadediyorsunuz?

A.G.K: Uzun süre yönetimden sonra bir yorgunluk oluyor. Ceketi koysak kazanırız kavramı biraz tembelleştirici bir kavram. Kadıköy'de Cengiz Özcan ve devamında da Selami Öztürk başkanımız döneminde gerçekten de Kadıköy Türkiye'nin en başarılı belediyesi yaşanabilir en iyi ilçesiydi. Sonraki yıllarda biraz tahribata uğradı, bu tahribatın özel sebepleri var. Bunlardan bir tanesi kentsel dönüşümdür.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KADIKÖY’Ü ÇOK YORDU”

“Kentsel dönüşüm Şişli’yi Bakırköy’ü, Ümraniye'yi bir etkiledi ise Kadıköy’ü 5 etkilemiştir. Kadıköy'deki yıkım ve yapım çok fazla oldu bu Kadıköylüyü çok rahatsız etti çünkü düzenli yapılamadı hafriyat kamyonlarının giriş çıkışı sürecin doğru organize edilememesi gibi faktörler var.”

“KADIKÖY DE GÖÇTEN NASİBİNİ ALDI”

C.K: Kontrolsüz göçün Kadıköy’e etkisi nedir?

A.G.K: Türkiye'nin son 15-20 yıldaki değişimi göçmen nüfusun gelmesi özellikle Avrupa yakasına çok ciddi şekilde turistin gelmesi ve İstiklal Caddesi'nin farklı bir niteliğe bürünmesi sebebiyle bölgenin yapıları tamamen Kadıköy'e geldi biz buna ‘Taksimleşme’ diyoruz. Bu Taksimleşme de doğru yönetilemedi Modalılar çok rahatsız.

Yüksek ses ve kötü koku Kadıköylülerin hayatının bir parçası olmuş durumda. Biz gece hayatını bitirmek istemiyoruz ancak burası da Kadıköy. Avrupa’da özellikle Amsterdam’da olan portatif tuvalet ihtiyacı var. Biz bu ses, koku ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmaya talibiz. Örneğin bu portatif tuvaletler Cuma günü koyulacak Pazar akşamı kaldırılacak. Eğlenmek isteyen vatandaşlarımıza ‘eğlenin ama bu belli bir nizam çerçevesinde olacak’ diyeceğiz.

“KADIKÖY BELEDİYESİ 24 SAAT ÇALIŞACAK”

Kartal'da çevre dostu hareket Kartal'da çevre dostu hareket

C.K: Adaylığınızın sebebi Kadıköy’de gündelik hayatın artık giderek zorlaşması mı?

A.G.K: Biz Kadıköy’de bireyi yönetim sürecine sokmak istiyoruz. Tedarik konusunda bir kural getireceğiz bütün firmalar gece 22 ile sabah 6 arasında tedariklerini yapacak sağa ve sola araçların istedikleri gibi koyup sabahın altısında, yedisinde, onunda kafalarına göre malzeme indirmelerini istemiyoruz.

Bunun yanı sıra inşaat konusuyla alakalı yine güvenlik önlemlerinin içinde inşaatınızı yıkacaksınız, yapacaksınız diyeceğiz. Bir sokakta bir yıl içerisinde sadece bir inşaat izni vereceğiz asla ikinci bir inşaat izni olmayacak.

İlk defa 24 saat çalışan bir belediyecilik uygulayacağız. Belediyenin çağrı merkezindeki “Mesai saatleri dışındayız” cümlesi tarih oluyor. Kadıköy Belediyesi 24 saat açık olacak ve çalışacak.

KADIKÖY KENT PLATFORMU…

C.K: Kurduğunuz Kadıköy Kent Platformu’nu anlatır mısınız?

A.G.K: Arkadaşlarımla özellikle 2022'nin ortalarından itibaren konuşmaya başladık. Kadıköy için neler yapabiliriz neler üretebiliriz diye. Bu bahsetmiş olduğumuz sorunlara nasıl çözüm üretebiliriz…

Bu noktada bireysel anlamda bir yapı kurmanın bireysel anlamda buluşup bireysel anlamda konuşmanın aslında fikri anlamda bir çözümü olmadığını gördük onun için de ‘Kadıköy kent Platformu’ düşüncesi ortaya çıktı ve 2022 Kasım ayında fikri temellerini atıp 2023'ün Mart ayında da fiziki temellerini oluşturup başlattık.

Tüm projeleri ve tüm çalışmaları platform üzerinden yürütüyoruz. Kadıköy Kent Platformu’nun 3 tane temel yapılanması var. Bunun bir tanesi siyasal birimdir, birisi sosyal çalışmadır, diğeri ise akademik çalışmalar. Sahada uzman insanlarla çalışıyoruz. Bizzat sorunlara özel projeler üretiyor bu kadro. Yapmış olduğumuz tüm siyasal sosyal ve akademik çalışmaların hepsi Kadıköy Kent Platformu şemsiyesi altında yürütülüyor.

“KADIKÖY’DE CHP’NİN OYU HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”

C.K: Seçim sonucunu nasıl tahmin ediyorsunuz?

A.G.K: Yaşanılır en iyi belediyeler sıralamalarında birinci değiliz. Son seçimlerde de Türkiye seçimlerinde Kemal Bey'in almış olduğu oy yüzde seksen ancak CHP %58’de kaldı. Bu da adaylığımızın temel sebepleri arasında. Biz 58'i en az %75'e çıkartmak zorundayız. Eğer adaylığım kesinleşirse Kadıköy'den %75'in altında oy alabileceğimizi düşünmüyorum 3 ay önce genel merkezimizde görüşmeler yapıp aday adayı olmak için mücadele edebilirdik ama biz bir yıl önce başlayıp Kadıköy bileşenleri kent dayanışmaları farklı siyasi yapılarla görüşmelere başladık dedik ki biz Kadıköy hep birlikte yönetelim. Kadıköy ancak böyle yeniden İstanbul'un en değerli ilçesi ve Belediyesi haline gelebilir.

“CHP’Yİ DİĞER PARTİLERLE BİR TUTAMAZSINIZ”

C.K: Size göre AK Parti'nin şu gidişatı yerel seçimlere yansır mı?

A.G.K: CHP'nin yaşamış olduğu bu iç tartışmayı çok değerli buluyorum. Bu noktalara bir kırılmanın neticesinde geldik. 2000 sonrası Türkiye siyasi hayatında AKP gerçeğinin ortaya çıkması ve AKP gerçeğine göre solda değil merkezde bir farklı anlayış geliştirilmiş olması bizi buraya kadar getirdi.

‘AKP varsa, orada muhafazakarlar buluşuyorsa çağdaş değerlere sahip olanları ben bu tarafa toplarım.’ dedik ancak biz bu konuda başarılı olamadık. Kemal Bey'in daha sonra genel başkanlığı döneminde kısmen de olsa partinin tekrardan sosyal demokrat kimliğe kavuşabilmesi için bir mücadele başladı. Bunun olumlu sonuçlarını çok uzun yıllar sonra İstanbul'un Ankara'nın ve başka birtakım büyük şehirlerin alınmasında gördük. Ekrem beyin de Kemal beyin de iyi birer CHP’li olduğuna inanıyorum.

CHP’de siyaset kurumsal kimlik üzerinden yürütülür CHP bir örgüt partisidir. CHP Özal sonrası yok olan ANAP, Demirel sonrası yok olan DYP, hatta Erdoğan’dan sonraki AKP gibi olmaz. CHP, kurucu lideri Türkiye'yi kuran lideri Atatürk vefat ettikten sonra devam etmiş bir partidir. ‘Ben varsam bu parti var, ben yoksam CHP yok’ denilebilecek bir parti hiçbir zaman olamaz. Bu anlayışlar 2000 sonrası siyasete CHP’de devam edenler açısından değerlendirilebilir bir siyaset olamaz. Zaman partinin dağılmaması için çaba sarf edilmesi zamanıdır. Değişim, yerel seçimlerden sonra olmalıdır. Serkan Horuz/KENT YAŞAM

AV. ALİ GÜVENÇ KİRAZ KİMDİR?

1976 ve Kadıköy Feneryolu doğumluyum doğma büyüme Kadıköy'deyim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Okul sonrası hem stajyerliğimi hem de avukatlık kariyerimi Kadıköy'de geçirdim. Kadıköy benim evim hiçbir şekilde Kadıköy'den ayrılmayı düşünmüyorum diyerek Kadıköy'de çalışmaya karar verdim ofisimi yine Kadıköy'de açtım. Şimdi kendi profesyonel hayatıma Bağdat Caddesi'ndeki ofisimde devam ediyorum. Sosyal demokrat CHP’li bir ailenin çocuğuyum 12 Eylül yasakları bertaraf edilip gençler siyasete katılmaya hak kazandıktan sonra 18 yaşına girdiğim günün ertesi günü Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ye üye oldum. O zamanlar SHP vardı biliyorsunuz birleşme sonrasında zaten hepimiz Cumhuriyet Halk Partisi'nde siyasi hayatımıza devam ettik. 2000'li yılların başında CHP gençlik kolları yönetiminde görev aldım. Daha sonra siyasi hayatıma meslek hayatıma biraz yoğunluk vermem nedeniyle vakıflarda devam ettim. CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı üyeliğim her zaman devam etti. SODEV'de çok uzun yıllar çalıştım, 2 dönem yönetim kurulu üyeliği ve iki dönem de genel sekreterlik yaptım. Siyasi hayatımla ilgili bir kitabım da var ‘CHP Üzerine Denemeler’ adı altında bir kitap yazdım iki baskı yaptı ve şu an ikinci baskısı da bitti üçüncü baskıya geçmek üzereyiz.

Editör: Editör Yazar