Düşük faizli yeni konut kredisi geliyor Düşük faizli yeni konut kredisi geliyor

Türkiye'nin bir numaralı gündemi olması gereken ekonomide sular durulmuyor. Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan kriz büyüyor. Yüksek enflasyon toplumda çatışmaları artırıyor.

ARA ZAM FİKRİ

Yüksek enflasyon nedeniyle birçok ürüne zam geldi. Zamların artışıyla vatandaşlar, ek gelir kaynağı olan evlerinde de "ara zam" adı altında kira artışına gitmek istedi.

YASAYA AYKIRI MI?

Türkiye'deki kanunlar uyarınca ev sahibinin kiracıdan "ara zam" talebinde bulunması yasal değil.

Kira zam süreci, yasal süreçte yılda sadece bir kez ve kira sözleşmesinin yenilendiği dönemde yapılabilir. Bu kapsamda 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılan kira sözleşmelerinde sadece yüzde 25 zam uygulanabilir. Ev sahibinin uygulayamadığı zam nedeniyle de kiracı tahliye edilemez.

1 YILLIK PEŞİN İSTEMEYE BAŞLADILAR

Bazı illerde ev sahipleri kiracılardan 1 yıllık ev kirasını peşin istiyor. Ev sahipleri bu yolla kira gelirlerinin enflasyon karşısında erimemesi yönünde hesap yapıyorlar.

EV SAHİBİ KİRACISINA NASIL DAVA AÇABİLİR?

Ev sahibi 5 yılı dolduran kiracısı için "kira tespit davası" açabilir. Yani, kira bedelinin değerinin altında kaldığını belirterek dava açma hakkı mevcut. Ancak bu, açılan davanın mahkeme tarafından aynen kabul edileceği anlamına gelmez. Atanan bilirkişi inceleme yapar, bölge ortalaması ve örnek kira sözleşmeleri ele alınarak yeni bir kira bedeli belirlenebilir.

Ya da ev sahiplerinin "Ya bu rakamı öde ya da evimden çık" dayatması karşısında tek bir şart aranmaktadır. Ev sahibi sadece kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini isteyebilir. 

Türk yasasına göre, ev sahipleri kendi ya da bir yakınının ihtiyacı durumunda aynı evi bir başkasına üç yıl süreyle kiralayamaz. Kiralarsa, eski kiracıya tazminat ödemekle yükümlü olur. Bunlara ek olarak ise 10 yıldan fazla bir süredir sözleşme yapılan kiracılar için ise gerekçe göstermeden tahliye istenebilir.

Editör: Editör Yazar