EKONOMİ

Kripto Para Yasası Meclis'te; Kaldıraçlı işlemler yasaklandı mı?

Kripto paralara ilişkin yasa tasarısı Meclis'te. Yasayla ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşılmaya başlıyor. Kripto Para Yasası'nda neler var, kaldıraçlı işlemler yasaklanıyor mu? Ne kadar vergi alınacak?

Abone Ol

Kripto Para Yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Yasa tasarısı içinde yatırımcıyı ilgilendiren çok önemli maddeler var. Bunlar, işlemlerin nasıl yapılacağı ve kripto para işlemlerinden ne kadar vergi alınacağı konuları.

KALDIRAÇLI İŞLEMLER YASAKLANDI MI?

Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişiklikler gerçekleşebildiğinden riski artıracak kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlere konu edilmemesi gerektiği değerlendiriliyor. Yurtdışı uygulamalarda da bu kapsamda yasaklar ve sınırlamalar getirildiğine dikkat çekiliyor.

Hali hazırda Türk kripto para borsalarında kaldıraçlı işlemler yapılamıyor. 

SİGORTA OLMAYACAK

Kripto varlık yatırımları riskli olduğu için alım satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak.

Bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf olacak.

İZİNSİZ FAALİYET OLMAYACAK

Yasa taslağında “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı” suçu da tanımlanıyor. SPK’dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza öngörülüyor.

VERGİ OLACAK MI?

Vergi konusunda halen netleşen bir şey yok ancak tüm işlemlerin takip edileceği ifade edildi. 

Finansal kuruluşlara benzer olarak hizmet sağlayıcılara asgari faaliyet şartları zorunlu tutulacak.

Platformlarda gerçekleşen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılacak düzenlemelere uyum yükümlülüğü olacak.