2025 yılının ilk meclis toplantısını yapan Küçükçekmece Belediyesi’nde en önemli konu kentsel dönüşüm oldu. Cumhur İttifakı Meclis üyesi Mehmet Pamuk, Küçükçekmece Belediyesi tarafından hazırlanan 2025-2029 Stratejik Planı’nda kentsel dönüşümün en önemli hizmet alanı olarak belirlendiğini hatırlatarak şunları söyledi: 

“Belediyenin yaptığı çalışmalarda kentsel dönüşüm, %70 önem katsayısı ve 85 frekansla ilk sırada yer alıyor. Ayrıca, 5 Temmuz 2024 tarihli meclis üyeleri anketinde de %88’lik bir oranla kentsel dönüşüm, en acil çözüm bekleyen alan olarak öne çıktı.” 

Ancak 31 Mart yerel seçimlerinin ardından 9 ay geçmesine rağmen somut bir adım atılmadığını vurgulayan Pamuk, strateji ve çözüm planlarının eksikliğine dikkat çekti. 

"KİTAŞ’IN ROLÜ ARTMALI" 

Kitaş Başkanı Fatih Üstünbaş’a seslenen Mehmet Pamuk, Küçükçekmece İnşaat Taahhüt A.Ş.'nin kentsel dönüşüm için rezerv konutlar üretmesi gerektiğini belirtti: 

“Kitaş’ın rezerv konut üretme planlaması yok. Oysa hızla rezerv konut üretimine başlanmalı. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılan, maddi durumu zayıf vatandaşlarımıza çare olmak zorundayız.” 

TAHLİYE SÜRECİNDE İHMALKARLIK

İnönü Mahallesi’ndeki Yasa Evleri sitesinde kolon patlaması nedeniyle acil tahliye sürecinde vatandaşların zor durumda bırakıldığını belirten Pamuk, belediyeyi plansızlıkla suçladı ve şunları söyledi;

“Tahliye edilen vatandaşlarımız için bir çorba bile dağıtılmadı. Oysa belediye aynı gece, 1 km ötede yılbaşı konseri düzenliyordu.” 

"REZERV KONUTLAR GELECEĞE MİRAS OLMALI" 

Pamuk, daha önce Yenimahalle’deki rezerv konutlardan birinin kamulaştırma sorunu yaşayan Yarımburgaz Mahallesi için kullanıldığını hatırlatarak şunları söyledi: 

“Rezerv konutlar sorun çözme aracı olarak kullanılıyor. Ancak yenileri üretilmezse elimizde takas edilecek konut kalmaz. Küçükçekmece Belediyesi’nin yeni rezerv konutlar inşa etmesi gerekiyor.” 

BÜTÜNCÜL BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANI ŞART 

Konuşmasını, Küçükçekmece’nin kentsel dönüşüm sorununu çözecek bir stratejik plan yapılması gerektiğini vurgulayarak tamamlayan Mehmet Pamuk, sosyolojik ve psikolojik boyutların da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Beylikdüzü belediyesi’nden örnek sosyal belediyecilik Beylikdüzü belediyesi’nden örnek sosyal belediyecilik

ÖZKAN: SADECE BELEDİYENİN DEĞİL HERKESİN SORUMLULUĞUNDA

Küçükçekmece Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Sedat Özkan ise, Pamuk’a cevap olarak şunları söyledi;

“Bu dile getirilen tüm sorunlar sadece belediyenin değil, hükümetin de sorunudur. Sadece yasa çıkarıp tüm sorumluluğu vatandaşın sırtına yüklemekle sorunları çözemezsiniz. Buna rağmen Küçükçekmece Belediyesi, İstanbul ilçeleri arasında kentsel dönüşüm konusunda en büyük adımları atan belediyedir. Biz talepleri ve doğru önerileri her zaman değerlendiririz ancak sırf siyaset yapmak için söylenenleri dikkate almayacağımızı bir kez daha söylemek isterim.”

“BİZİM ORADAKİ İŞİMİZ VATANDAŞI TAHLİYE ETMEKTİ”

Pamuk’a bir cevap da Küçükçekmece Belediye CHP Meclis Üyesi Gökhan Aygün’den geldi. Aygün oradaki kararın istişare edilerek alındığını söyleyerek, “Biz orada insanları uzaklaştırmaya çalışırken çorba vermemiz mantıksız olacaktı. Bunu kaymakamlıkla birlikte değerlendirip karara bağladık. İnsanlar orayı terk etmek istemiyordu, ayrılmayan insanlara çorba ikramı yanlış bir hareket olacaktı. Biz kalacak yer sıkıntısı olan vatandaşlarımıza kendi inisiyatifimizle kalacak yer ayarladık.” İfadelerini kullandı. Sümeyra Duğan

Editör: Editör Yazar