60 yaşındaki Servet Polat, İzmir'de yediği kumpirden zehirlenmiş ve sonrasında hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra işletme sahibi tutuklandı. İddialara göre kumpirdeki sosiste "salmonella" bakterisi çıktı. Tutuklamanın sebebi de taksirle ölüme sebep olmak. Yani, dikkat sorumluluğunun yerine getirilmemesi. Bakteri zehirlenmesi sonrası tutuklama kararı da bir ilk. Yani bundan sonrası için emsal olabilir.
SALMONELLA NEDİR?
Salmonella (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Salmonella enfeksiyonu yaz aylarında daha sık izlenirken genel olarak, çocukların salmonella kapma ihtimali diğer yaş gruplarından daha yüksek olmaktadır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazı kişilerde hiçbir semptom göstermeyen salmonella enfeksiyonu, genellikle bulaştan 12 ila 72 saat sonra ortaya çıkan ishal, ateş ve mide krampları ile belirti verir. Bununla birlikte salmonellanın belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık da görülür. Bu belirtiler genellikle 4 ila 7 gün devam ederken, bazı kişilerde belirtiler daha ciddi şekilde seyredebilir.
Salmonella belirtileri şöyledir:
İshal
Ateş
Mide krampları
Mide bulantısı ve kusma
Baş ağrısı
İştahsızlık