EKONOMİ

Kur Korumalı Mevduatta büyük kamu zararı; Trilyonu geçti

Eski Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde çıkarılan Kur Korumalı Mevduat nedeniyle kamu sadece 2 yılda astronomik bir zarara uğradı.

Abone Ol

İstanbul Planlama Ajansı (İPA)'nın raporuna göre, kur korumalı mevduat ve kamu-özel işbirliği projeleri nedeniyle kamu iki yılda 1 trilyon 58 milyar lira zarar etti. Rapor, Merkez Bankası'nın kârının düştüğünü ve bütçeye aktarılan meblağların azaldığını vurguluyor. Ayrıca, taşıt bakım, ilan ve lojman kiralama giderlerinde büyük artışlar tespit edildi.

Raporda "Merkez Bankasının kârından önceki yıllarda Hazine’ye aktarılan tutarlar kadar kâr elde edilemediği için bütçeye geçmiş yıllardaki kadar meblağ aktarılamamıştır. Mevcut zarar nedeniyle önümüzdeki 5 yıl içerisinde kâr etmesi mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla, uygulanan politikaların maliye ve ekonomideki olumsuz etkileri yıllarca hissedilecektir" vurgusu yapıldı.

Raporda taşıt bakım ve onarım giderlerinde son üç yılda meydana gelen artışın çok yüksek boyutlara ulaştığı belirtildi. 2021 yılında 670,3 milyon lira olan taşıt bakım ve onarım gideri 2023 yılında 2021 yılına göre yüzde 410 artış gösterdi. Rapora göre "Taşıt bakım ve onarım giderlerinde görülen bu orandaki yüksek artışlar ya taşıt sayısının orantısız bir şekilde arttığına ya da harcamalarda incelenmesi gereken şüpheli yönler olduğuna işaret ediyor".

Raporu yazan uzmanlar israfın geldiği aşama ve nasıl önlenebileceğine dair de şu vurguları yaptı:

"Türkiye’de kamusal kaynakların verimsiz kullanımı ve israfı, hem ekonomik kaynakları tüketmekte hem de toplumun genel refahını olumsuz etkilemektedir. Raporda sunulan veriler, kamusal kaynakların daha etkin ve şeffaf kullanılmadığı sürece israfın önlenemeyeceğini göstermektedir. Kamu-özel işbirliği projeleri, faiz harcamaları, Kur Korumalı Mevduat ve liyakatsiz atamalar gibi alanlarda israf, kamusal kaynakların halk için kullanılmasını engellemekte ve devlet bütçesinin büyük kısmını boşa harcamaktadır.