İkitelli Cem Evi ve Umudun Turnaları, 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 31. yıldönümünde anma programı düzenledi. Dün akşam gerçekleştirilen etkinliğin adresi, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'ydi.

Anma programında, Sivas Madımak'ta yaşanan katliamın acısı ilk günkü tazeliğiyle hatırlandı. Etkinlikte İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen ve Gençlik Kolları Başkanı Eray Beyazel birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Sivas Katliamı'nın unutulmaması ve benzer acıların artık yaşanmaması için bu katliamı unutturmayacaklarını ve devletten katliamla yüzleşilip özür dilemesini beklediklerini ifade ettiler.

Program, Alevi ezgileri dinletisi ve Madımak'la ilgili yazılan şiirlerin seslendirilmesiyle devam etti. Duygusal anların yaşandığı etkinlikte, katılımcılar gözyaşlarını tutamadı.

İkitelli Cem Evi ve Umudun Turnaları tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinlik, katılımcılar tarafından büyük bir takdirle karşılandı ve gelecek nesillere bu acı olayın aktarılması için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

İVGEN: 1400 YILDIR BENZER ZULÜMLERİ YAŞIYORUZ

Fatih Erbakan doları kaldırıp İslam Dinarını getireceklerini söyledi Fatih Erbakan doları kaldırıp İslam Dinarını getireceklerini söyledi

Selda Bağcan’ın şarkısında geçen

“Nesimiler ölmez gafil, aldandın

Mazlumlar ardından gelmez mi sandın?

Akarsu'lar coştu, birden bulandın

Can veririz, can almayız, biz canız

Can veririz, can almayız, biz canız”

Dizelerle başlayan anma programında konuşan İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen şunları söyledi;

“Böyle bir günde konuşmak da zor ama bugüne kadar ne devletten ne bunu yapanlardan bir özgür dahi görmedik. Aslında biraz geriye gidelim 1400 yıl önce başladı bu zulüm. Çöllerde susuz bırakıldık, katliamlara maruz kaldık. 1400 yılda hiçbir şey değişmediğini görmemek hepsinden de acı. Annelerimiz dışarıdan bir odun bile geldiğinde önce silkeler sonra ateşe atardı. Nedenini sorduğumuzda belki canlıdır şeklinde cevap verirlerdi. Peki Madımak’ta yapılanları İslam’ın neresine koyacağız? İnsanlar keserken bile Allahu Ekber diyerek kesiyorlar. Biz bunları unutturmayacağız. Düşünebiliyor musunuz bir etkinliğe gidiyorsunuz 8 saat boyunca orada polis, güvenlik yok. 8 saatlik işkenceyle 35 canımızı kaybettik. Bunu yakanlar veya yaktıranlar özür dileyene kadar biz bunu unutturmayacağız. Çorum’u, Kahramanmaraş’ı, Sivas’ı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Devletten özür bekliyoruz.”

BEYAZEL: İNSANLIK SUÇU OLARAK TARİHTEKİ YERİNİ ALDI

İkitelli Cem Evi Gençlik Kolları Başkanı Eray Beyazel ise yaptığı konuşmada, “33 canımız barış ve kardeşlik için gittiği Sivas’ta katledildi. 7 yıl önce “Sivas’ın hesabını soracağız” sloganı şimdi “Sivas’ı unutturmayacağız”a döndü. Biz bugün Sivas’ın hesabını sorma derdinden uzaklaştırıp, unutturmama derdine düşürdüler. Farklı kültürlere tahammülü olmayan gericilerin yarattığı bir insanlık suçu olarak tarihteki yerini aldı Madımak. Bizler Alevi gençleri olarak üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız. Birçok örneği de var bu katliamların sadece Sivas değil. Ama bir şeyi unutuyorlar; Alevi olduğunu gizleyen dedelerimizin bugün Aleviyim ben diye haykıran torunları buradalar. Bu onurlu tarih bizimdir. Sivas’ta katledilen canlarımızı özlemle anıyorum.” ifadelerini kullandı. Sümeyra Duğan

Editör: Editör Yazar