KÜLTÜR

Mısraların arasındaki çınar; Feridun Talayhan

Iğdırlı şair Feridun Talayhan’ı gazetemizde konuk ettik ve dörtlüklerle, mücadeleyle geçen hayatını dinledik.

Abone Ol

1946 doğumlu İSKİ emeklisi Feridun Talayhan, gazetemizin konuğu oldu. İş, politika ve sanat dünyasından sayısız ismi konuk ettiğimiz masamızda bu kez sıra dışı bir misafirimiz oldu. Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali’yle özel bir sohbet gerçekleştiren Iğdırlı şair Feridun Talayhan, 8 çocuğa babalık ederek, şiirlerle yaptığı hayat mücadelesini anlattı.

“İNSANLARI SEVERİM, İNSAN OLABİLENİ DAHA ÇOK SEVERİM”

Her sözünde küçük bir hayat dersi olan Talayhan, “Küçüklüğümden beri şiir yazarım. Şiirle birçok şeyi ifade ederim. Şiir yazmayı çok seviyorum. Halkımı ve insanlık alemini çok seviyorum. İnsanları çok seviyorum ama insan olanları daha çok seviyorum.” dedi.

C.K: Sanıyorum şiir yazmayı hiç bırakmadınız

F.T: Hobim olarak gördüm. Şiir yazarak beyin jimnastiği yapıyorum. Emekliyim, hiçbir şey üretmeden otursaydım belki de çökecektim. Son nefesime kadar şiir yazacağım.

C.K: Şiir yazmak ne ifade ediyor sizin için?

F.T: Bazen konuşmalar yetersiz kalır işte o zaman şiir devreye girer. Bazı şeyler konuşmayla değil şiir veya sanatın başka bir dalıyla anlatılır.

C.K: Bu şiirlerinizi bir kitap haline getirecek misiniz?

F.T: Kitaplaştırmak istiyorum. Toparlıyorum, kitaplığımız hazır. Gayret bizden rast getirmek Allah’tan.

C.K: Çalışıp çocuklarınızı da okuttunuz. Onlardan bahsetmek ister misiniz?

F.T: Allah’a sığındıktan sonra gerisi kolay. Ne isterseniz onu verir yüce yaradan. 8 çocukla biraz zor oldu ancak başardık.

Hayatta mücadeleyi bırakmamak en önemli şeydir. Ve şiirle sanatın verdiği pozitif enerji de mücadelede yılgınlık geldiği zamanlarda adeta bir doping oluyor. İnsanlar kendisini meşgul edecek şeyler bulmalı.

“ATA TOPRAĞIMIZ YOK OLDU”

C.K: Kendi köyünüz olan Ünverdi’den de bahsedelim. Köy baraj altında kaldı ve boşaltılıyor. Mezarlar bile taşındı…

F.T: Köyümüz Atalarımızdan kalma bir köydü. Bizim yaşam alanımızdı, orası bizi besledi, büyüttü. Köyümüzü ne kadar terk etsek de kalbimizden silemeyiz. O sevgi bizde devam ediyor. Her sene köyüme giderim.

C.K: Neler hissediyorsunuz gittiğinizde?

F.T: Bir yanda hüzün bir yandan da mutluluk hissediyorum. Köyümün yok olması beni derinden üzen bir hadisedir. Sevinçli bir tarafı da var ki şudur; burası baraj oluyor ve su havzası olacak. Yöre halkımız bundan pozitif anlamda yararlanacak. Hem tarımsal sulama hem de içme suyu temin edilecek.

C.K: Devlet istimlak edilen köyün yakınında yeni bir köy yapardı. Ünverdi’de böyle bir girişim oldu mu?

F.T: Köyün üst tarafında muhtarlık tarafından köy adına alınan bir yer var. Orada devletimizin bir çalışması var. Güveniyoruz devletimize, orada yeniden Ünverdi köyünün hayat bulacağına inanıyorum.

KARAALİ’YE ÖZEL DÖRTLÜK

Memleketi Iğdır Tuzluca’nın köylerine yazdığı şiirlerini okuyan Talayhan, Hadımlı köyünde 2012 yılında sulama kanalının açılması ve köylülerin su mağduriyetinin çözülmesiyle ilgili yazdığı özel dörtlükleri de bizler ve siz dinleyici, okuyucularımızla paylaştı;

İlim sahibidir kültürlü halkı

Çağdaş insanları olanların farkı

Celal Karaali getirdi arkı

Suyuna kavuştu Hadımlı Köy.