Payitaht'tan Anadolu'ya adım adım: Adana

Abone Ol

Dostlarım çay olsun.

Demli olmasada olur

Siz olun çay olmasa da olur – Nazım Hikmet

Yıllara Sor            

Kebabın başkenti güneyin en eskilerinden

Seyhan nehrinin üstüne taşındı ilin merkezi

Üniversite yıllarımın unutulmazı yıllara sor diyen

Adanalı Ferdi Tayfur’un memleketi

Soralım mevsimlere yıllara siyah mı beyaz mı

Renkli mi renksizimi çift mi tek mi fal mı bakıyorsun

Yolumuz düştü Payitahttan Akdeniz’de Adana’ya

Hala taze sanki dün gibi lise yıllarının arkadaşlıkları

Seneler koparamadı gönül bağımızıyürekten yüreğe akan

Sıra arkadaşım yol arkadaşım can dostum sırdaşım

Ressamdı hattat gibi yazardı imrenirdim lise yıllarımda

Sen Akdeniz’in güzel diyarı Adana’da karşımda gülüyor yüzünkim mi sen Murat Çelik’sin

Tren garında tam da karşımda

Ayıramaz bizi yıllar eskitemedi dostluğumuzu kavi çelikten

Sığmadı zaman az geldi saatlere konuştuk arkadaşları oradan buradan

Ne güzeldi gençlik anıları geçti su gibi seneler hissetmeden

Alnımızda özlemlerin derin acıların kırışıklıkları

Eser kalmamış uçuşuyor saçlar yerinden

Kavuşmanın mutluluğu anlaşılıyor her halimizden

Dostum veda zamanı biliyorum zor ayrılık mevsim namı değer hazan

Sararmış yapraklar düşecekler hasretle yere savrulacaklar

Yürüyecek insanlar habersiz üzerlerinden

Huzurluyum ayrılsak da buluşacağız yeniden

Bekliyorum Orhan Velinin boğazı seyrettiği İstanbul’un Bebek sahilinden

(26 Ekim 2019 Adana)

ENVER ŞENGÜL

Adana

Adana; Akdeniz Bölgesi’nde kalan, 2 milyon 261 bin 500 nüfuslu, yüz ölçümü 14 bin 125 kilometre kare olan bir şehrimizdir.  Nüfus yoğunluğu 160 kişi/kilometre karedir. Adana, eski ve yeni Adana diye ikiye ayrılır. Yeni Adana, Seyhan Nehri’nin kenarında kurulmuştur.

Pamuk denince akla gelen ilk şehirdir Adana. Turfan’da sebze yetiştirme bakımından Türkiye’de ilk sırada gelmektedir. Arazilerin %39’u tarıma elverişlidir. Tarımın yanında hayvancılık da önemli bir rol oynamaktadır Adana ekonomisinde. Bereketli topraklara sahip olan ilimiz, 250 bin tona yaklaşan saf pamuk üretimi ile Türkiye’nin %25 pamuk ihtiyacını karşılamaktadır. Maden açısından ise ilimizde 1960 yılında Bulgar Dağı’nda petrol bulunmuş; Karaisala ilçesinde linyit, çinko ve krom çıkarılmaktadır.

Hidroelektrik santralleri (HES’ler) senelik elektrik istihsali 7.5 milyon kwh olup Türkiye’nin enerji bakımından önemli oranda ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca tekstil, giyim sektöründe de gelişmiş bir ilimizdir Adana. Ulaşım noktasında demiryolu, havayolu ve karayolu ile çok kolay ulaşılabilmektedir. 

İldeki Çukurova Üniversitesi’de öğrencilerin sosyal yaşamı için ideal imkanlara sahiptir. Üniversite  1973 yılında kurulmuştur.  Seyhan Baraj Gölü’nün doğu yakasında 20 bin hektar alan üzerinde bulunmaktadır. Çukurova Üniversitesi kampüs insanını kendine hayran bırakan manzarası ile bir doğal park alanıdır. Kent merkezine mesafesi 10 kilometredir. Üniversitenin tarihi hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; 1969 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı Ziraat Fakültesi, 1972 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi açılmış ve bugün 19 fakültesi olan üniversitenin 11 yüksek meslek okulu, 2 yüksek okul, 2297 öğretim kadrosu ile toplamda 57 bin ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisi bulundurmaktadır. Üniversite kampüsü yaşayan bir şehir gibidir. Her türlü sosyal, kültürel konaklama alanına sahiptir.

2023 seçimlerine giderken 21.yüzyılın gençleri Türkiye’nin geleceği hakkında karar verici rolü oynayacaktır. Bu noktada Adana’da yetişen gençliği beğendim. Beklentileri 20.yüzyıl gençlerinden çok farklı olan bu kitlenin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise olaylar karşısında peşin hükümlü olmamaları. Her konuya sorgu ile yaklaşıp, daha çok araştırmak istiyorlar. “Benim de fikrim var” diyen gençler karşısındakine “seninle yarışta değilim” diyerek tartışmalara farklı bir boyut katmaktadırlar. Kendilerine olan özgüvenlerinden dolayı özgürce farklı düşüncelerini dile getirerek hiçbir partiye bağlı olmadan sorunlara çözüm üreten bir gençliktir. Ülkemiz için ümit verici bir durum.

Adana deyince(1984-2010) 5. dönem belediye başkanlığını kazanmış belediyeciliğin duayenlerinden Aytaç Durak akla gelir. İyi bir ekip ile Adana’ya hizmet etmiştir. Durak ekibinin kilit isimlerinden biri dönemin imar daire başkanı olan Murat Çelik Bey’dir. Harita mühendisi olan Çelik, Durak’ın Adana’yı modernleştirmedeki en büyük şansı ve yol arkadaşı olmuştur.

“Kuşlar kanatlarıyla, alimlerde müritleriyle uçar” sözünü rehber alırsak yeni Adana ile

Adana’nın modern bir şehir haline getirilmesinde Murat Çelik ve arkadaşlarının vizyonu vardır. Başarının bireysel değil, ortak aklın ürünü olduğunu Adana’da yaptıkları işlerle göstermişlerdir.

Adana’dan söz edip kebabından söz etmeden bitirmek olmaz. Adana’nın meşhur mutfağının gözdesi kebabıdır.  Özelliği Toros Dağı’nın eteğindeki kekiği yiyen küçük baş hayvanların etlerinden satır ile kıyma yapılması ve bir gün bekletildikten sonra servis edilmesidir. Damak tadına güvenen,  lezzet düşkünü biriyseniz sadece kebabı Adana’da tatmak için dahi gitmeniz gerektiğini düşünüyorum.