Eylülde Bodrum
Eylül sabahı hava serin ve yağmurlu
Yaşadıklarım gelir aklıma
Senden ayrı senden uzakta
Seher yeli hafifçe yumuşak esmekte
Deniz dalgasız, içimde fırtınalar kopuyor Bodrum Gümbet’te
Nasıl da geçti mevsimler anlamadan yıllarca
Bizim şarkımız çalınıyor Bodrum plakçılarında
Yağmur borana dönüştü, içimdeki duygularım haykırıyor adeta
Aşkımızın başladığı hazan mevsimindeyiz
Neşe yok, umut yok, bakışlar anlamsız yolun sonu galiba
Farkında olmalı sevgili uzaklarda olsa da
Hatırlamamak mümkün mü yaşadıklarımızı Bodrum’da
22 Eylül 2017 – Bodrum
Muğla ili coğrafi konumu olarak büyük bir bölümü Ege’de, küçük bir bölümü Akdeniz’de olan bir ilimizdir. İlimizin 13 ilçe belediyesi, 560 mahallesi vardır. Toplam nüfusu 1 milyon’un üzerindedir. Antalya, Denizli, Burdur, Aydın illeri komşu şehirlerdir.
Muğla’nın en turistik illerimizden olması münasebetiyle yerli ve yabancı turistlerin konaklayacağı geniş bir yatak kapasitesine sahiptir. Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça, Bodrum, Köyceğiz gibi tatil bölgeleri ile ünlüdür. Turist potansiyeli bakımında sıralamada İstanbul ve Antalya’dan sonra gelmektedir. Yıllık 3.5 milyon turistiyle turizm gelirinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin 1500 km ile en geniş kıyı şeridi ağına sahiptir. İki tane de ünlü gölü vardır; Köyceğiz gölü ve Milas ile Aydın’a bağlı Söke sınırlarında olan Bafa gölüdür. Turistlerin en yoğun ilgi gösterdikleri, en saklı kalan ve en masalsı olan şehirlerimizden biridir Muğla.
Fethiye’de Ölüdeniz 3 km’lik bir sahili, pırıl pırıl suyu ile yılın 10 ayında turistlerin en çok gittikleri yerlerden biridir. Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’e 7 km uzaklıkta olan bir kanyondur. Adını Eylül ve Temmuz ayları arasında vadinin sahipleri olan Jersey Tiger diye adlandırılan kelebeklerden almaktadır. Ayrıca, Fethiye’de Babadağ’da yamaç paraşütü de yapılmaktadır. Bodrum Kalesi önemli tarihi eserlerimizden biri olup bugün arkeolojik bir müze olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Şeytan Yaylası doğayla başbaşa kalmak, Milas ve Muğla’nın eşsiz manzarasını seyretmek isteyenlerin buluşma noktası olmuştur. Muğla plajları bir gideni kendilerine hayran bırakan mavi bayraklı temiz denizleri gezip su sporları yapmak için ideal tatil noktalarıdır. Muğla ilimiz tarihi yönden çok zengindir. İlk olarak meşhur olan Konakaltı Hanı’dır. 19.YY mimarisi ile düzenlenmiş ahşaptan inşa edilmiş bu han, Osmanlı sanatının en güzel örneklerinden biridir. Ayrıca, Muğla evleri, Muğla müzesi Kaunas ve Halikarnas müzeleri de gezilip görülmeye değerdir.
Muğla’nın ilçesi olan Marmaris,çam bal üretimi bakımından Türkiye’nin ilk sırasında yer almaktadır. Ortaca, Fethiye, Dalaman, Dalyan ilçelerinde narenciye tarımı popüler olup portakal, mandalina, limon, greyfurt yetiştirmekle ünlüdürler.
Endüstride en önemlisi Yatağan ilçesinde bulunan Yatağan Termik Santrali, ve Yeniköy’de bulunan Yeniköy Termik Santralidir. Maden bakımından da zengindir Muğla ilimiz. Yatağan linyit kömürü ve Fethiye’de krom yatakları bulunmaktadır. Muğla’nın en önemli gelir kaynaklarından biri de mermer yataklarıdır. Muğla ilinin ekonomisi tarım ve turizme dayanmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta Türkiye’de arıcılığın en önemli merkezlerinden biridir. Yörede hem çiçek hem de çam balı üretimi yapılmaktadır.
Muğla ilimizin 13 ilçesini gezdim ve en önemli yatırımın toprak olduğunu yöre halkı anlayamamıştır. Karamuklu köyünde Almanya’da ikamet eden bir yurttaşımız arazilerini dışardan gelen iş adamlarının o gün ki şartlara göre yüksek fiyat verdiklerinden dolayı ellerinden çıkardıklarını söyledi. O zaman büyük bir para sanıp zenginler gibi yaşamaya, paralarını har vurup harman savurduklarını, para bitince de çalışmak için iş aramaya başladıklarını söylediler. Sattıkları arazilerin üzerinde oteller, turistik tesisler yapılınca her biri bir taksi alıp turistik tesislerin önünde taksicilik hizmeti vermeye başlamışlar. Dünyada en büyük yatırımın toprak olduğu asla unutulmamalıdır. Çünkü, dünyada üretilemeyen tek üretim aracı topraktır.