Almanya merkezli merkur.de'nin haberine göre bilim insanları Türkiye'nin altında büyüyen bir yarık keşfetti. Dış basında gündem olan araştırma sonucunda Türkiye'nin Ortadoğu'dan ayrıldığı tespit edildi. Peki bu yarık nedeniyle ayrılma ne kadar sürede gerçekleşecek ve büyük depremleri tetikleyebilir mi?
Alman basınında yer alan habere göre Göttingen Üniversitesi'nden araştırmacılar Türkiye altında büyüyen bir yarık keşfetti. Araştırmanın yazarı Dr. Koshnaw "Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Yarık, Türkiye'den Irak'a doğru takvimden bir yaprağın kopması gibi yayılıyor" dedi.
"TÜRKİYE KOPTU"
Göttingen Üniversitesi'nin liderlik ettiği ekip, Zagros Dağları'nın Irak'ın kuzey doğusunda son 20 milyon yılda yeryüzünü nasıl şekillendirdiğini incelemişti. Araştırmalar sonucunda, bir zamanlar Arap levhasını Avrasya levhasından ayıran tarih öncesi Neotetis Okyanusu'nun bir kalıntısının hala Arap levhasına bağlı olduğu keşfedildi. Ancak araştırmada Türkiye'de bu okyanusal levha kalıntısının koptuğu anlaşıldı. Araştırma bulguları 'Solid Earth' adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Renas Koshnaw, Göttingen Üniversitesi'nin basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor ve daha fazla tortu birikimi için yer açıyor. Ancak Türkiye'ye doğru bu çöküntü çok daha sığ hale geliyor. Bu durum, o bölgede okyanus levhasının koptuğunu ve çekim gücünün azaldığını gösteriyor. Yarık, Türkiye'den Irak'a doğru takvimden bir yaprağın kopması gibi yayılıyor."
BÜYÜK DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?
Habere göre modellerin maden yataklarının aranması veya deprem risklerinin değerlendirilmesi gibi konularda faydalı olabileceği belirtilirken "Türkiye'de sık sık şiddetli depremler meydana geldiğinden, bu süreçlerin daha iyi anlaşılması gelecekteki jeolojik değişikliklerin öngörülmesine ve daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir" notu düşüldü.
NACİ GÖRÜR UYARMIŞTI
Yer bilimci Profesör Naci Görür, 31 Ocak'ta Diyarbakır belediyesinin 'Deprem Dirençli Kentler' Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Bitlis-Zagros fay hattındaki bir depremin Diyarbakır'da büyük felakete neden olabileceğini belirterek Diyarbakır’ı deprem dirençli hale getirmek gerektiğini söylemişti.
DEVASA YARIK
Zagros Dağları, İran'ın güneydoğusunda bulunan deforme olmuş kabuk kayaçlarından oluşan bir kuşak. Kuzeybatıda Doğu Türkiye'den başlayarak güneydoğuda Umman Körfezi'ne kadar 1500 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor. Bu dağ silsilesi, Güneybatı Asya ve Ortadoğu'nun büyük bir kısmına yayılan Alp-Himalaya Sistemi'nin önemli bir parçası. Zagros Dağları, Afrika, Arap ve Hint kıtasal levhalarının Avrasya levhası ile çarpışması sonucu oluştu. Ayrıca kuzeye doğru gerçekleşen dalma-batma (subdüksiyon) ve Neotetis Okyanusu'nun kapanması bu süreçte önemli rol oynadı.