Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 30. Genel Kurul Toplantısı 20 ve 21 Ocak 2024 tarihlerinde, Esenyurt Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen Kent Konseyi Başkanları ve Genel Sekreterlerinin yanı sıra Esenyurt Kent Konseyi bileşenlerinden Siyasi Parti ilçe temsilcileri, Mahalle muhtarları, Meslek Odaları Temsilcileri, Baro temsilcisi, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Sendikalar, Vakıflar, Kooperatifler, Farklı Üniversitelerden Öğretim Üyeleri ve İstanbul 3.Bölge Milletvekili İskender Bayhan, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Belediye Başkan yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürlerinin katılımıyla, İlknur Kaplan sunumu ile saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program, Performans Ritmik Cimnastik Spor Kulübü’nün sporcularından Türkiye şampiyonu Beste Kaya, Gözde Naz Daşdemir ve minik Cimnastikçi Ela Altay’ın yaptığı etkileyici performans ile devam etti.
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 29. Dönem Başkanı Av. Serdar Polat tarafından slayt eşliğinde dönem faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
29. Dönem Başkanı Av. Serdar Polat tarafından Esenyurt Kent Konseyi Başkanı, M. Hanifi Kaya'ya Plaket takdim edilerek devir teslimi gerçekleştirildi.

KAYA: ESENYURT KAPASİTESİNİN ÇOK ÜSTÜNDE
Devir teslim töreninin ardından Türkiye Kent Konseyleri Platformu 30. Dönem Başkanı seçilen Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Kent Konseyi yürütme Kurulu üyelerine, Meclis Çalışanlarına, Çalışma Gurubu üyelerine ve tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Göreve başladığımız iki yıldan bu yana yaşanılabilir bir kent için, bir bütünün parçası olarak kentin hak ve hukukunun korunması ve hemşehricilik bilincini geliştirme çabası içerisindeyiz" dedi.

Belde statüsüne 32 yıl önce kavuşan Esenyurt'un 25 yıl önceki yönetim tarafından 450 bin nüfusa göre şehir planı yapıldığını hatırlatan Kaya, "2008 yılında ilk kademe belde Belediyelerine ilişkin yapılan düzenlemenin ardından ilçe olan Esenyurt’un şehir planı defalarca değiştirilerek bugünkü kent sorunlarına kaynaklık eden yapı yoğunluğuna ulaşmıştır.  Tercih edilen bu plansız ve hızlı yapılaşma, aynı yoğunlukta hızlı ve düzensiz göçü de tetiklemiştir. Böylece bu kontrolsüz nüfus hareketleriyle Esenyurt, hem iç hem de ülke dışındaki aldığı göçle Türkiye'nin en büyük ilçesi haline gelmiştir. Orantısız nüfus artışı ile birlikte beslenme, barınma, eğitim,  sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, işsizlik, bağımlı madde kullanımı, kadına yönelik şiddet, konut mağdurları ve güvenlik gibi birçok konuda kent hayatını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.

Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Esenyurtta, 43 Mahalle, 141 Cadde ve 2722 Sokak bulunduğunu ifade eden Kaya, "81 ilden göç almış ve 101 milletin yaşadığı ilçemizde Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının % 6. nı da bünyesinde barındıran küçük, orta ve büyük ölçekli olmak üzere, yaklaşık olarak 2.500 işletme bulunmaktadır. Günlük insan ve araç sirkülasyonu 1 milyonun üzerindedir. Günlük popülasyon bir milyon olan ilçede, kamusal yaşam alanlarının yetersizliğinden dolayı bir takım sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Çok boyutlu bu sosyal sorunların çözümü, kuşkusuz sadece yerel yönetime terk edilemez. Başta merkezi ve yerel yönetimin işbirliği ve tüm sivil bileşenlerin ortak aklı ve dayanışmasıyla ancak çözülebilir" dedi.

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”
Genel Kurul’da söz alan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Esenyurt Kent Konseyi’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, “Kent Konseyleri ülkedeki yaşanan sorunları çözmek üzere küçük de olsa mesafe alıyorlar, yaraları sarıyorlar, Kent konseylerindeki arkadaşların özverili çalışmalarını takip ediyorum. Güçlü Kent Konseyleri ile bir kentte yaşayan emekçilerin emeği alın teri karşılığını alamıyorsa kent maalesef zorluklar içinde kalacaktır. Gücümüzün yettiği kadarı ile Kent Konseyleri ve Esenyurt Kent Konseyi ile çalışma konusunda Sayın M. Hanifi Kaya’ya başarılar diliyor ve benim de elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

30 yıllık sorun 9 ayda çözüldü 30 yıllık sorun 9 ayda çözüldü

“MUTLU OLDUM”
Misafir Kent Konseyleri Başkanlarına, Genel Sekreterlere ve katılımcı kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Kent Konseyleri ve kent konseylerini oluşturan bileşenler olumsuzluklar ve planlamalar konusunda sesini çıkarmazlarsa, bilgilerini, birikimlerini aktarmazlarsa doğal olarak sıkıntılı kentleşme olur. Rantın engellenmesi, kentin çıkarlarının kişi ve parti çıkarların önünde olması için kentin bileşenlerinin ses çıkarması lazım. O yüzden Kent konseyleri çok önemli. Kent konseyleri o kentin ortak aklı olmak zorundadır" dedi. Belediye Başkanı Bozkurt Bozkurt ayrıca Mehmet Hanifi Kaya'nın Türkiye Kent Konseyleri Platformu 30. Dönem Başkanı seçilmesinden dolayı mutluluğunu paylaştı.

ÇALIŞTAY 2 GÜN SÜRDÜ
Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Didem Danış
Yerelde sorunları, yenilikleri, sosyal medyaya yansıyan şekli ile sunumu aktararak bilgilerdirme yaptı. Özelikle Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Birgül Çay ve Konsey genel koordinatörü Zafer Aras’a yaptığımız saha çalışmalarındaki destekleri için çok teşekkür ediyorum, göç ve göçmenler ile ilgili detaylı verdiği bilgiler verdi. Öğlenden sonra yapılacak masa çalışmalarına çok büyük katkı sunacağını ileten Danış bu programda olduğu için mutluluk duyduğunu ve Esenyurt Kent Konseyi’ne teşekkür ederim diyerek sözlerini bitirdi. Kendisine günün anısına plaketi Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M.Hanifi Kaya ve Göç ve Mülteci Meclisinden sorumlu Akademisyen Birgül Çay tarafından takdim edilerek teşekkür edildi.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, çok kıymetli bir toplantı yapıldığına vurgu yaparak, “Kent konseyleri yerelin yerelleştirilmesine en çok katkıda bulunan kurumlar, gözden ırak, görmezden gelinen konuları gün yüzüne çıkaran kurumlar, kısaca kentlerin dönüşümü ve kentlerin yeniden inşası ve kentlerin kimliğini tanımlayan kurumlardır” dedi.
Kendisine günün anısına plaket takdimini Esenyurt Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri inşaat mühendisleri kentleşme ve çevre bilinci çalışma grubu sorumluları Ali Caner Mengünoğul ve Ali Korkut tarafından verildi.
Öğleden sonra başlayacak masa çalışmaları öncesi Türkiye’nin dört bir yanından gelen kent konseyleri başkanları, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M. Hanifi Kaya’ya hediyeleri ve plaketleri takdim edildi.
Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M. Hanifi Kaya da Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’a Emep milletvekili İskender Bayhan’a ve 29. Dönem başkanı Bandırma Kent Konseyi Av. Serdar Polat’a hediye ve plaketlerini takdim ettikten sonra hep birlikte sahnede çekilen resim ile Genel Kurulun öğlenden önceki oturumu tamamlandı.

Programın Öğlenden sonraki oturumunda oluşturulan dört ayrı masada, katılımcılar tarafından belirlenen konu başlıkları çerçevesinde Çalıştay düzenlendi.
Masa Kent haklarına erişim ve göçmenlik (Sağlık hakkına erişim ve göçmenlik, Eğitim hakkına erişim ve göçmenlik, Kamusal alan kullanımı ve göçmenlik, Kırılgan grupların haklara erişimi)
Masa Madde kullanım bozukluğu ve suç – göçmen ilişkisi konularında çalışma yaptılar. Her masa kendi konusunda çalışma raporlarını hazırlayarak Çalıştay başkanına teslim etti.
Çalıştayın İkinci gününde ise çalışma masaları tarafından hazırlanan raporların platform üyeleri tarafından tartışılarak sonuç bildirgesi hazırlanarak toplantı sona erdi.

Editör: Editör Yazar