Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), kamuoyunda geniş yankı uyandıran sokak köpekleri düzenlemesi konusunda son aşamaya geldi. Haftaya TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanan yasa teklifi ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı.

İNGİLTERE MODELİNDEN VAZGEÇİLDİ

İzmir için tehlike çanları: Zemin her yıl çöküyor İzmir için tehlike çanları: Zemin her yıl çöküyor

Yasa teklifinde başlangıçta yer alan ve büyük tartışmalara neden olan İngiltere modeli, yani 1 ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin “uyutulması” (enjeksiyonla öldürülmesi) maddesi tekliften çıkarıldı. Bu değişiklik, hayvanseverler ve kamuoyunun tepkileri sonucunda yapıldı.

SOKAĞA SALANLARIN CEZALARI ARTIYOR

Yasa teklifiyle birlikte sokak köpeklerini sokağa bırakanlara yönelik cezalar da yükseltilecek. Bu adım, sokak hayvanlarının korunmasını ve sahipsiz hayvan sorununa kalıcı çözümler getirilmesini amaçlıyor.

AKP'nin bu düzenleme ile hayvan haklarını korumayı ve sokak hayvanları ile ilgili sorunlara daha insancıl çözümler getirmeyi hedeflediği belirtildi. Yasa teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunulması ve ardından yasalaşması bekleniyor.

MADDELER

  • Mahalleli tarafından beslenen, uysal, insanlara zarar vermeyen hayvanlar bulundukları yerde yaşamaya devam edecekler
  • Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike yaratan hayvanlar, belediyeler tarafından toplanarak barınaklara alınacak. AKP’nin ilk taslağında bu durumdaki hayvanların 1 ay içinde sahiplendirilmemesi halinde uyutulması öngörülüyordu. Ancak bu konuda geri adım atıldı ve barınaklara alınan sağlıklı hayvanların uyutulması seçeneğinden vazgeçildi.
  • Barınaklara alınan hayvanlar öncelikle sahiplendirilecek. Sahiplenilmeyen hayvanlar, barınaklarda yaşamaya devam edecek, ancak kısırlaştırıldıktan sonra yeniden sokağa salınmayacak.

PARTİ İÇİ MUHALEFET DE ETKİLİ OLDU

AKP'nin yasa taslağını ortaya çıkarmasının ardından kamuoyundan yükselen tepkilerin yanı sıra AKP içindeki bazı sesler de köpeklerin uyutulmasına karşı çıkmıştı.

Editör: Editör Yazar