Teknolojinin hızla ilerlemesi ve gelinen noktadaki ekonomik problemler, yerel medyanın varlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Dijitalleşmenin getirdiği değişim ve artan maliyetler, yerel gazeteleri ayakta kalmakta zorlanır hale getirdi. Tahminlerin ötesinde artan kağıt ve baskı maliyetlerinin yerel basını yıllardır zayıflattığı yetmiyormuş gibi son darbe de ‘Tasarruf Genelgesi’ oldu.

Büyük medya grupları, geniş kaynakları ve etkili dijital platformları sayesinde rekabette avantaj sağlarken, yerel basın finansal zorluklarla boğuşuyor. Özellikle son dönemdeki ekonomik dalgalanmalar, yerel gazetelerin maliyetlerini daha da artırırken son çıkarılan Tasarruf Genelgesi ile yerel basına destek artık durma noktasında.

ULUSALDA YEREL SORUNLAR ALAN BULAMIYOR

Son çıkan Tasarruf Genelgesi ağır bir darbe oldu. Bu genelgeye göre belediyelerin yerel medyaya sağladığı destekler önemli ölçüde kısıtlanacak. Belediye ilanları ve destekleri, yerel gazeteler için hayati önem taşıyan gelir kaynaklarından biriydi. Ancak bu kaynakların azalması, birçok yerel gazetenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olacak gibi görünüyor. Peki ulusal medyada çok fazla yer bulamayan yerel sorunları gündeme kim getirecek?

BASIN PLATFORMU KİTLELERİ HAREKETE GEÇİRMEK İSTİYOR

Başta İGD (İstanbul Gazeteciler Derneği) olmak üzere birçok basın meslek örgütü başkan ve yöneticileri genelgeyi, zaten fazlasıyla darboğazda olan yerel basını daha fazla zora sokacağı gerekçesiyle birçok platformda eleştirdiler.

İGD BAŞKANI HASAN HINISLI: BASININ YAŞATILMASI, TASARRUFTAN DAHA ÖNEMLİDİR

İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) Başkanı Hasan Hınıslı “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” adı verilen genelgeyi eleştirdi. Hınıslı, bu paket zaten zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi veren gazetecileri daha da çıkmaza sokacaktır dedi. Hınıslı, ““Basının gelir kaynakları, gazete abonesi ve satışları, reklamlar ve resmi ilanlar üzerine kuruludur. Ancak Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, bu gelirleri önemli ölçüde tırpanlayacaktır. Örneğin; ‘Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurumları günlük gazete alımı yapmayacak ve görev alanı dışındaki yayınlara abonelik yapılmayacak.’ Yerel basının yaşatılması en az tasarruf kadar, hatta özgürlükler ve demokrasi adına daha da önemlidir” dedi.

"YEREL BASIN SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR"

Mehmet Remzi Tanış başkanlığında kurulan Basın Platformu da yerel ve ulusal medyadan basın mensuplarını bir araya getirdi. Geçtiğimiz ay Mardin’de bir çalıştay düzenleyen Basın Platformu, yerel basının içinde bulunduğu sorunu masaya yatırmış, çözüm yolları konusunda çeşitli kararlar almıştı. Platform daha sonra üyeleriyle bir kahvaltıda bir araya gelerek, gelişmeleri değerlendirdi. ‘Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor’ başlığı ile interaktif fikir alışverişinin de yapıldığı toplantıda hükümetin” tasarruf genelgesinde basına yönelik kararı” eleştirildi.

“TASARRUF GENELGESİ EN ÇOK YEREL BASINI VURUYOR”

“Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile ilgili konuşan Tanış, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ekonomik zorluklarla mücadele eden yaygın ve yerel basınımız için ciddi tehditler barındırmaktadır. Basın, toplumun sesini duyurmak, sorunları gündeme taşımak ve halkın doğru bilgiye erişimini sağlamak gibi önemli görevleri üstlenmektedir. Ancak, tasarruf ve verimlilik adına getirilen kısıtlamalar, bu görevleri yerine getirmelerini neredeyse imkânsız hale getirecektir. Özellikle yerel gazeteler, zaten kısıtlı bütçelerle faaliyet göstermeye çalışırken, ek maliyet yükleri ve desteklerin azalması, birçok gazetenin kapanmasına neden olabilecektir. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı bu süreçte büyük zarar görecektir” dedi.

YILDIZ: HÜKÜMET GENELGEYİ, YEREL BASIN İÇİN REVİZE ETMELİ

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız ise şunları söyledi;

Küçükçekmece’nin çayında enflasyon yok! Küçükçekmece’nin çayında enflasyon yok!

Hükümetin yayımladığı Tasarruf Genelgesi, ülkemizin basın özgürlüğü ve demokratik değerleri için hayati öneme sahip olan yerel basını ciddi anlamda zor durumda bırakacaktır. Zaten ekonomik sıkıntılarla mücadele eden yerel medya kuruluşları, bu genelge ile getirilen kısıtlamalar nedeniyle daha da zorlanacaktır.

Yerel basın, halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasını sağlayan, yerel sorunları gündeme taşıyan ve yerel demokrasinin güçlenmesine katkı sunan vazgeçilmez bir unsurdur. Ancak, Tasarruf Genelgesi'nin getirdiği kısıtlamalar, bu önemli görevi yerine getirmeyi imkansız hale getirebilir.

Bu nedenlerle, hükümeti Tasarruf Genelgesi'ni yeniden gözden geçirmeye ve yerel basının karşı karşıya olduğu zorlukları hafifletecek önlemler almaya davet ediyoruz. Yerel basının ayakta kalabilmesi, demokratik bir toplumun sürdürülebilirliği için hayati önem taşımaktadır.”

Sümeyra DUĞAN / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Editör Yazar