EĞİTİM

Yüksek enflasyon eğitimi de vurdu

Yeni öğretim dönemi öncesi büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya kalan veliler KDV’nin kaldırılmasını istedi. Deva Parti'li Ekmen ise Türkiye'de eğitimin Oxford'tan daha pahalı olduğunu söyledi

Abone Ol

Yeni öğretim dönemi, 9 Eylül’de başlıyor. Kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti, servis hizmeti gibi büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya kalan aileler KDV’nin kaldırılmasını istiyor

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Kırtasiye, servis ücreti gibi okul masraflarını karşılamaya çok sayıda velinin gücünün yetmediğini söyleyen Öğrenci Velileri Derneği, bu ürün ve hizmetlerde KDV’nin kaldırılmasını talep ediyor.  Yeni öğretim dönemi, 9 Eylül’de başlıyor. Aileler kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti, servis hizmeti gibi büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya. Birçok ailenin ekonomik sıkıntıdan çocuğunu okula gönderememeye başladığını söyleyen Öğrenci Velileri Derneği, okul masraflarından KDV’nin kaldırılması talebiyle Change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanyayı 30 binin üzerinde kişinin desteğini aldı.  Şu anda kırtasiye ürünlerinin bazılarına %10 bazılarınaysa yüzde 20’lik KDV uygulanıyor. “Yüksek enflasyon ve zamlarla kırtasiye ve okul kayıt ücreti iki çocuklu bir aile için neredeyse asgari ücrete denk düşüyor” diyen Öğrenci Velileri Derneği, hiçbir çocuğun yoksulluktan ötürü eğitimden mahrum kalmaması için bu kampanyayı başlattıklarını ifade ediyor. TÜİK’in Ağustos başında açıkladığı verilere göre, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup %104,80 ile eğitim oldu.

 OXFORD’DAN DAHA PAHALI

Eğitim konusuna değinen isimlerden biri de DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen oldu. Ekmen katıldığı Mut TV yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekmen, Türkiye’de bulunan vakıf üniversitelerin dünyada ilk 5’te yer alan üniversitelerden pahalı olduğunu vurgulayarak, “Biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk! Biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.” dedi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’de Mut TV’nin konuğu oldu. Ekonomi başta olmak üzere gündemdeki konuları değerlendiren Ekmen, DEVA Partisi’nin yeni dönem çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

YURT ÜCRETİNE YÜZDE 300 ZAM

Vakıf üniversite fiyatlarında yaşanan artışa tepki gösteren Ekmen, şöyle devam etti: “Türkiye'de ‘özel üniversite’ diye bir kavram yok. Vakıf üniversiteleri var ama işte dil alışkanlığına herkes ‘özel’ diyor. Bir de özel yurtlar var. Bunlar da son 3 yılda toplamda yüzde 700'e varan artışlar oldu. Millî Eğitim Bakanlığına denetle diyoruz, ‘YÖK'e bağlı’ diyor. YÖK'e ‘denetle’ diyoruz, YÖK ‘benim kanunda yetkim yok’ diyor. Yurt ücretleri yüzde 200-300 bir yıl için arttı ve 3 yılda toplam yüzde 900'ü bulan artışlar oldu.”

OXFORD'TAN DAHA PAHALI

Gençlik Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının, yurt ücretlerini Yüksek Öğretim Kurulunun da üniversite ücretlerini denetleyebileceği bir yasal teklifte bulunduğunu hatırlatan Ekmen, “İngiltere'nin dünya çapında ilk 5’te olan büyük bir üniversitesi var, Oxford. Aynı şekilde Amerika'nın Stanford ve Harvard diye iki büyük üniversitesi var. Bu üç üniversitenin kendi vatandaşları için talep ettikleri eğitim ücreti ne kadar biliyor musunuz? 8 bin 500, 9 bin, 10 bin dolar ya da pound… Yani 350 bin lira. Bugün Koç ve Sabancı Üniversitelerinin bazı bölümlerinin 1 milyon liradan pahalı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ankara TED Üniversitesinin psikoloji bölümü 600 bin lira. Tıp bölümleri 800 bin ile 900 bin lira. Yani biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk, vatandaşlarımız refah içerisinde yüzüyor da biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz” diye konuştu. 

HOLLANDA'DA 19 TÜRKİYE'DE 22 BİN 

Bu yıl bütün devlet üniversiteleri kontenjanlarını azalttığını dile getiren Ekmen, “Okumak isteyen öğrenci azalan kontenjan nedeniyle oraya yerleşemediğinde özel üniversiteye gidecek. Özel üniversiteye gittiğinde 300 bin TL’den başlayıp 1 milyon 300 bin TL’ye kadar ulaşan rakamlar ödemek zorunda kalacak. Buna yurt ücreti, aylık masraflar dahil değil. Dün bir arkadaşıma sordum, kızını Hollanda'da üniversiteye yerleştirmiş. 9 bin Euro. Yurt ücreti 500 euro. Aylık cep haçlığı 750 euro. Toplamda 18 bin euro. Hollanda'da çocuk yurt dışında dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle 18 bin euro maliyetle okuyacak. Aynı kızımız aynı bölümü Türkiye'de tercih etse 22 bin euro. Tabii ki eğer siz devlet üniversitesinin kapasitesini arttırırsanız bu nüfusa göre özel üniversitelerin kapasitesini de birini azaltıp öbürünü arttırdığınızda oraya yönlendirme oluyor. Şimdi siz sordunuz diye buraya geldik” dedi.