Büyükçekmece’de Türk Yunan nüfus mübadelesinin 101. Yıl dönümü programı yapıldı. Programda Atatürk anıtına çelenk sunumu, ortak bildiri okunması, denize karanfil bırakılması, zeytin ağacı dikimi ve Gülcemal sosyal tesisinin açılışı gibi etkinliklerle geçen programda mübadelenin önemi vurgulandı. Mübadil çocukların vize sorunu dile getirilirken, Diyarı Semiz'in konuşmasında Türkiye ve Yunanistan arasındaki tarihî bağlar ve mübadele sonrası yaşanan zorluklar ele alındı. Belediye Başkanı Hasan Akgün, mübadil evi müzesinin önemini vurgulayarak, geçmişin hatırlanması ve yeni nesillere aktarılması çağrısında bulundu.

Türk Yunan nüfus mübadelesinin 101. Yıl dönümü dolasıyla Büyükçekmece belediyesi ve Büyükçekmece’deki mübadil ortak katkılarıyla, düzenlediği anma programı sayesinde zorunlu göçün acıları 101 yıl sonra yeniden anılıyor. Programa katlanalar arasında Büyükçekmece belediye başkanı Hasan Akgün, Büyük Mübadele Derneği başkanı Sabit Temiz, Tepecik Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Olcay Özcan ve mübadelelerin torunlarıyla birlikte Mimarsinan iskelesinde 101 yıl önce ayak bastıkları yerde anılıyor Mübadililer.

Mübadililer adına ortak bildirgeyi okuyan Büyük Mübadele Derneği üyesi Diyarı Semiz; Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan Türk Yunan mübadele sözleşmesi iki ülke arasında barışın temelini atmış, ancak yaklaşık 2 milyon insanın vatanlarından koparmıştır. Bu sözleşmeyle Türkiye’den Yunanistan’a göç eden Rum Ortodokslar ile Yunanistan’dan Türkiye’ye göç eden Türk Müslümanlar uluslararası bir hukuki terimle mübadil adını almıştır.

Semiz Mübadillerin yeni yurtlarında nasıl zorluklar ile mücadele etmiş olduğunu Türkiye cumhuriyetinin inşasına ve ilerlemesine nasıl önemli katkılarda bulunduğunu da dile getiriyor. Mübadillerin doğdukları topraklarda ve bıraktıkları hayatlarını tamamladıkları yeni yurtlarını taşıyabildikleri kültürel bir miras, iki ülke arasındaki ortak tarih, kültür ve sosyal bağların bir özeti gibidir.

‘‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN BİR FIRSAT SUNMAKTADIR’’

Lozan’da imzalanan Mübadele sözleşmenin 101. Yılı mübadillerin ana vatana dönüşünün ise 100. Yılıdır bu tarihi günü hatırlayan mübadililer bu günü hatırlamak ve hatırlatmak istiyorlar. Semiz konuşmasında  ‘‘tarihi olay göç, savaş, barış, insan hakları, kültürel çeşitlilik kimlik gibi konuları gündeme getirdiği kadar ayrıca iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin güçlendirilmesi için bir fırsat sunmaktadır. Biz mübadililer Cumhuriyetimizin bizi bir arada tutan, bu da en değerli unsur olduğunu vurguluyoruz. 100 yıldır coğrafyamızı saran ateşlerden bizi koruyan Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yürüdüğümüzü belirtiyoruz göçlerin en önemli nedenin savaşlar olduğunu hatırlatıyor tüm politikacıları savaş zaruri ve hayati olmalıdır, milletin hayatı tehlikede maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir felsefesiyle benimsemeye dünya halklarını da yurtta sulh cihanda sulh şiarını özümsemeye davet ediyoruz.’’

‘‘MÜBADİLİ ÇOCUKLAR AVRUPA BİRLİĞİ VE YUNANİSTAN’DAN VİZE KOLAYLIĞI TALEP ETMEKTE’’

Mübadil çocukların dede topraklarını ziyaret etmek istedikleri zaman karşılarına vize sıkıntısı çıkıyor bunu dile getiren Semiz; bizler yılarca mübadili çocuklar için vize kolaylığı talep etmekteyiz ancak bu konuda ileri bir adım atılmadığı gibi son dönemde artan bir sıklıkta ve sebepsizce vize reddi almaya başladık bu durumun Avrupa birliği ve Yunanistan yetkiliklerine bir kez daha şikâyet ediyoruz. Mübadil çocukların dede toprakları ziyaret etmeleri insani bir haktır, vicdani bir görevdir ve orada benzer çileleri çekmiş Anadolu Rumları ile ilişki kuramların Türk Yunan dostluğuna ve dünya barışına büyük bir katkı sağlayacağını görüyoruz.

‘‘BİZ MÜBADİLİLER HİÇBİR ÖTEKİLEŞTİRMEYİ KABUL ETMİYORUZ, BİZLER TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN SADIK VE ONURLU VATANDAŞLARIYIZ’’

2015 yılında tadilatına başlanan drama şadırvan camiinin restorasyonu tamamlanarak 2023 yıllında açılmış biz mübadililer için önemli bir konuma sahiptir diyen Semiz konuşmasında Biz mübadililer hiçbir ötekileştirmeyi kabul etmiyoruz, bizler Türkiye cumhuriyetinin sadık ve onurlu vatandaşlarıyız, bizler Türkiye cumhuriyetin geleceğiyiz, acılarıyla yoğrulmuş geçmişimizde edinmiş birikimi ülkemizin yarınlarına adanmaya hazır mübadil torunları olarak kamu yönetiminden ekonomiye, güvenlikten, bilime, siyaseten, sanata kadar tüm alanlarda daha fazla temsil edilmeye arzuluyor ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Çekilen acılar bir daha yaşanmasın. Diyor Semiz.

AKGÜN'DEN DUYGUSAL MÜBADELE ANISI

Zorunlu göçün üzerinden geçen 101 yıla rağmen acıların halen dinmediğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şunları söyledi:

Küçükçekmece’de yeni dönem heyecanı Nejat Öztürk’le başlıyor Küçükçekmece’de yeni dönem heyecanı Nejat Öztürk’le başlıyor

“Mübadele meselesi iki ulus devletin doğmasıyla esasında başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Yunanistan Cumhuriyeti. İşte bu nedenle bölgemizde Büyükçekmece, Çatalca, Silivri civarında çok yüksek düzeyde mübadil aile, mübadillerin torunları olması nedeniyle biz ısrarla bu törenleri bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Büyükçekmece’de kısa bir zaman içerisinde Mübadil Evi ve Mübadele Müzesi inşaatına başlayacağız. Bu dramı ve bu tarihi olguyu belgeleriyle orada yaşatmaya devam edeceğiz. Mübadillerden hayatını kaybedenlerin hepsine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. “  KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Editör Yazar