İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı meclis toplantısında, 39 ilçenin sorunları ele alındı. Küçükçekmece Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Nejat Öztürk, AK Parti grubu adına Küçükçekmece Gölü hakkında soru önergesinde bulundu. Öztürk, "Küçükçekmece Gölü, Avcılar ve Başakşehir ilçeleri arasında yer alır. Gölün uzunluğu yaklaşık 10 km, genişliği ise 6 km civarındadır. Toplam uzunluğu 116 km ve en derin yeri 20 km'dir. Göl, birçok arkeolojik çalışmaya ve araştırmaya konu olmuştur. Birçok üniversite ve araştırma kuruluşu bu bölgede çalışmalar yapmaktadır.

“GÖLÜN YÜZEYİNİ YOSUN TABAKASI KAPLAMIŞ”

Küçükçekmece Gölü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olduğu ve sulak alan özelliği taşıdığı için oldukça önemlidir. Ancak, insan sağlığı açısından risk taşıyan bir alan olduğundan, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nin yaptığı son değerlendirmeye göre, gölün yüzeyini yosun tabakası kaplamış, kıyılarında ölü deniz canlıları çoğalmış ve su renk değişimleri meydana gelmiştir. Etraftan kötü kokular yayılmakta ve mikrobiyolojik olarak oldukça riskli bir hale gelmiştir. Bu nedenle göle girilmemesi gerektiği ve birçok hastalığın bulaşabileceği belirtilmiştir. Gölde balıkçılık yasaklanmıştır çünkü gölde petrol kirliliği, ağır metal kirliliği ve plastik şişe atıkları görülmektedir.

“Muharrem ayı bir insanlık davasıdır” “Muharrem ayı bir insanlık davasıdır”

"YAPILAN ÇALIŞMALAR YETERSİZ KALDI"

Küçükçekmece Atık Su Ön Arıtma Tesisi Ocak 2022'de tamamlanmış olmasına rağmen, gölü kirlilikten kurtaramamıştır. Avcılar Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ve Kent Kültür Kalkındırma Derneği tarafından Küçükçekmece Gölü için hazırlanan proje ve laboratuvar çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ ve Sağlık Dairesi yöneticilerinin katılımıyla 19 Nisan 2022'de tanıtılmıştır. Projeye göre gölün kendini iyileştirmesi 2 yıl süreceği öngörülmüştü ancak şu an 11 Temmuz 2024 ve gölün durumu hala kötü. İSKİ, gölü besleyen dereler üzerinde herhangi bir iyileştirme çalışması yapmış mıdır? Ayrıca, Küçükçekmece Gölü'nün denizle bağlantısının sağlanması için bir çalışma var mıdır?

Son olarak, Küçükçekmece Gölü, 29 Haziran 2024 tarihinde Avcılar Belediyesi ekipleri ve iş makineleri tarafından atık ve hafriyatla doldurulmuş ve bu görüntüler basın tarafından da paylaşılmıştır." dedi.

Sümeyra DUĞAN - Kent Yaşam

Editör: Yusuf Hakkı Doğan