Sarıyer Belediyesi’nin 11. Sarıyer Edebiyat Günleri muhteşem bir organizasayon ve sanat dolu etkinliklerle gerçekleşti. Fakat; Alım gücü düşük yazarlar endişeli

İstanbulluların yoğun ilgisiyle gerçekleşen 11. Sarıyer Edebiyat Günleri, edebiyat dünyasının önemli isimlerini ağırlarken ekonomik zorluklar kitap satışlarını etkiledi. Yazarlar, Sarıyer Belediyesi’nin organizasyonundan oldukça memnun kalırken, vatandaşların alım gücündeki düşüşten dolayı hayal kırıklığı yaşadılar.

KAMPANYALAR YAPILDI

Uluslararası 11. Sarıyer Edebiyat Günleri, İstanbulluların akınına uğradı. Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenen organizasyona bu yıl da çok sayıda edebiyatçı, yazar ve gazeteci okurlarıyla buluştu. Yayınevleri stantlar kurdu. Edebiyat günlerine özel "yüzde 50’ye varan indirimler" ve "üç al bir öde" gibi kampanyalar, kitapseverleri mutlu etti.

ÜNLÜ YAZARLAR KONUK  OLDU

Kitap fuarı, imza günleri, söyleşiler, müzik çadırı, konserler, masal çadırı, şiir teknesi, şiir iskelesi, şiir sokağı ile ziyaretçiler unutamayacakları günler geçirdi. Ünlü tiyatrocu Altan Erkekli’nin onur konuğu olduğu festivalde, Buket Uzuner, Beyaz Martı Edebiyat Özel Ödülü’ne layık görüldü. Kent Yaşam Gazetesi köşe yazarımız Mustafa Çifçi’den İlber Ortaylı’ya kadar pek çok yazar konuk oldu.

Yazarlar, Sarıyer Belediyesi’nin organizasyonundan oldukça memnun olsalar da ekonomik sıkıntıların kitap satışlarına büyük ölçüde darbe vurduğunu belirttiler. Kitap yazarlarına göre vatandaşlar, etkinlik alanına daha çok şiir, söyleşi ve müzik dinlemeye gelmişler. 11. Sarıyer Edebiyat Günleri'na katılan yazarlar şu görüşleri dile getirdi:

ŞEHABETTİN DEMİR: “Benim yedi tane kitabım var. Üç senedir Sarıyer Edebiyat Günleri’ne katılıyorum. Güzel geçiyor, etkinlik konum olarak da güzel bir yerde. Halkı, öğrencileri, okuyan kitleyi kanalize etme çabası içinde belediye. Halkımız doğal olarak popüler yazarlara daha çok ilgi gösterse de bize de çok avantaj sağlıyor. Okuyucu ile buluşup temas ediyoruz. Sanatın, sanatkârın, tarihî bilincin farkındalığını insan hissedebiliyor. Ben çok fuara katılıyorum. Şehirlerarası ve uluslararası fuarlara katılıyorum. Sarıyer’in gözle görülür bir okur kitlesi var.”

Devrim Acar’dan sanatının 40. yılına yakışır gece Devrim Acar’dan sanatının 40. yılına yakışır gece

PINAR YÜCEL SARI: “Bu tip etkinlikleri çok kıymetli buluyorum. Belediyelerin halkla buluştuğu, kültür hizmeti yaptığı bir etkinlik. Diğer yıllara oranla daha çok genç ve öğrenci gördüm. Doğanın içinde, sanatla ve edebiyatla dolu harika bir hafta geçirdik. Belediye her yıl üzerine bir şeyler ekliyor. Konuklar, konserler, tiyatrolar, eklenen yeni stantlar ile harika bir organizasyon yaşadık. Ancak ekonomik kriz nedeniyle insanların bütçeleri daha sınırlı. Daha çok kütüphaneye yöneldiklerini görüyorum ama önemli olan okumaları.”

CENGİZ ÖNDEK: “Bence bu yıl en sönük fuarı yaşıyoruz. İnsanlar ekonomik sebeplerden dolayı kitaplara bakıp geçiyorlar. Ama kitap önemli; ben emekli öğretmenim. Kitaba her zaman yatırım yapmaya çalışıyorum. Ancak toplumun önemli bir bölümü, burada kitaba vereceği parayla akşam evine ekmek götürmeyi tercih ediyor. Onlara da diyecek bir şey yok.”

SAMİYE KAPLAN: “İki seneden beri Sarıyer Belediyesi’nin Edebiyat Günleri’ne katılıyorum. Geçen sene olsun, bu sene olsun güzel çalışmalar oldu. Bu seneki ise beni çok çok mutlu etti. Ben Almanya’da yaşıyorum ve dün sabah Türkiye’ye geldim. Dün de Sarıyer Belediyesi’ne müracaat ettim. Bana hemen bir masa hazırlamaları çok büyük mutluluk benim için. Çok teşekkür ediyorum. Güzel bir atmosfer hazırlamışlar. Belediye ekipleri çok ilgili ve bu festival onların ruhlarına işlemiş. Tek olumsuzluk ise geçen yılki kadar kitap satılmaması. Bunu da alım gücünün düşmesine bağlıyorum.”

HALİME ÖZOĞLU TEMEL: “Sarıyer Edebiyat Günleri’ne ilk defa katılmıyorum. Birçok kez katıldım. Çok severek, beğenerek ve isteyerek geliyorum. Ancak ilk defa alım gücünün bu kadar düşmüş olduğunu gördüm. Bunun sebebi hayat pahalılığı. İnsanlar alacak ekmek bulamazken biz burada kitap satmaya çalışıyoruz. İnsanlar geliyor, şiir dinliyor, söyleşi dinliyor, müzik dinliyor ama kitap standından uzak duruyorlar. Çünkü yazarla tanıştıklarında satın almak ve imzalatmak zorunda hissediyorlar. Bütçeleri yetmediğinde ise mahcup olmamak için yaklaşmıyorlar.”

ERDEM ŞAHİN (ÖĞRENCİ) : “Sarıyer Belediye Başkanımız Mustafa Oktay Aksu ve ekibine çok teşekkür ederim. Bu fuarla birlikte aradığımız kitaplara uygun fiyatlarla ulaşmamızı sağlıyorlar. Öğrencilere burada büyük bir destek var. Değerli yazarlar, değerli konuklar geliyor. Rol model olabilecek pek çok isimle burada tanışma şansı buluyoruz. Ekonomik kriz var, kitaplar çok pahalı ama burada uygun fiyatlara aradığımız kitapları bulabiliyoruz.”

Haber-Fotoğraf / Tayfun ERCAN

Editör: HABER MERKEZİ