İspanya'nın başkenti Madrid’de bulunan Moncloa Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen İspanya Başbakanı Pedro Sánchez Filistin'i tanıdıklarını açıkladı. Sanchez, "İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı kapsayan bir Filistin devletini tanıyor. 1967 sınırlarındaki hiçbir değişikliği tanımayacağız. Filistin devleti, başkenti doğu Kudüs olan ve Batı Şeria ve Gazze’ye koridor ile bağlanmalıdır ve Filistin Ulusal Yönetiminin meşru hükümeti atında birleşmelidir” açıklamasını yaptı.

"ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN"

Bu kararlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu vurgulayan Sánchez, 'barış ve adalet' vurgusu yaparken iki devletli çözüme odaklanacaklarını belirti: 

"Önceliğimiz Gazze'de olup bitenlere son vermek ve geçişleri insani yardıma açmaktır, bundan sonra çabalarımızı iki devletli çözüme odaklayacağız. Bugünkü Filistin'i tanıma kararımız uluslararası hukuka uygundur ve bir barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle birlikte çalışacağız.

Filistin devletinin tanınması sadece tarihi bir adalet meselesi değil, aynı zamanda hepimizin amacı barışı tesis etmek. Barışa giden tek yol, İsrail devleti ile birlikte yaşayan Filistin devletinin kurulmasıdır.”

Esad'ın zindanı Sednaya açıldı; Fenerbahçeli çocuk dikkat çekti Esad'ın zindanı Sednaya açıldı; Fenerbahçeli çocuk dikkat çekti

"İLİŞKİLERİMİZ BOZULMAMALI"

Sanchez ayrıca, İspanya’nın Filistin’i tanımasının, 'dost bir ülke' olarak gördüğü ve 'mümkün olan en güçlü ilişkiyi geliştirmek' istediği İsrail ile ilişkilerini tehlikeye atmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İspanya'da Meclis, Kasım 2014'te Filistin devletinin tanınması yönünde karar almıştı. 

KAÇ ÜLKE FİLİSTİN'İ TANIYOR?

Norveç ve İrlanda da daha önce yaptıkları açıklamalarla 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuşlardı. 

Böylece Filistin devletini tanıyan BM üyesi ülke sayısı 145'e yükselecek.

Filistin'i tanıyan ilk Batı Avrupa ülkesi İzlanda, AB ülkesi ise İsveç olmuştu.

Editör: Editör Yazar