Başakşehir Ziyağökalp Mahallesi'nde 40 yıldan fazla bir süredir hizmet veren Mehmet Yarengümeli İlk Öğretim Okulu'nun yerine gökdelenler mi dikilecek? Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve eğitim alanı şartıyla bağışlanan okul arazisi, kimlerin ilgisini çekiyor? Başka bir hayırsever tarafından Milli Eğitime bağışlanan arsa, yine bir başka hayırsever olan Mehmet Yarengümeli tarafından yapılan okul artık yerinde yok.
PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK?
Bu tür bağışların şartlı olduğunu herkes bilir. Buradaki okulun yeri de okul şartıyla bağışlanmış, üstelik başka bir hayırsever tarafından da okul yapılmıştı. Ziyağökalp Mahallesi'nin en merkezi yerinde bulunan ve 40 yıldır bölgedeki çocuklara eğitim hizmeti sunan bu okul, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı ve aynı adı taşıyan bir okul tabelası başka bir binaya takıldı.
Yıkılan okulun boş arazisi;
AMAÇ BAĞIŞIN İPTALİNİ SAĞLAMAK MI?
Şimdi buraya okul yapmamak, arazinin bağışçının mirasçılarına geri gitmesi ve ardından buraya gökdelen mi dikilmesi planlanıyor? Mahallenin ortasında kalan bu alana aynı adı veya başka bir hayırseverin okul yapması neden sağlanmıyor? Başakşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü neden sessizler?
MAHALLE HALKI ÇARESİZ
Zaten imar sorunu yaşayan ve kendi mülklerinde işgalci konumuna sokulan mahalle halkı, bir de çocuğunu yeni isimlendirilen okula götürmek için ya erken saatte yollara düşüyor ya da ekmeğinden kesip çocuğunu servisle gönderiyor. Oysa bu okul yeniden hayata geçirilirse hiç kimsenin okul sorunu da, servis sorunu da kalmayacak. Halk isyanda ve okulunu geri istiyor. Söz ve yetki önce Milli Eğitim, sonrasında ise Başakşehir Belediyesi'nde.
MUHTAR KOLUŞ: İNSANLAR ÇOCUĞUNA HARÇLIK MI VERSİN, SERVİS PARASI MI ÖDESİN?
Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı İhsan Koluş vatandaşların mağduriyetlerini dile getirerek konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, okulun akibeti hakkında kendisinin de çok fazla bilgi sahibi olmadığını belirtti. Koluş öncelikle mahalle sakinlerinin okul konusunda çok sıkıntı yaşadığını ve çaresiz kaldıklarını belirterek, “Doğrusunu isterseniz söz konusu okul arazisi hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Nedeni ise konuyu kime sorduysam sağlıklı bilgi alamadım. Vatandaşlarımız çok mağdur ve bende çaresizim. Bilgi almak adına Kaymakamından Belediye Başkanına, Milli Eğitim Müdüründen şube müdürüne varıncaya kime ulaştıysam kimi gördüysem sordum ama gerçek anlamda kimseden cevap alamadım. Yani, söz konusu okulun akibeti ne olacak ben de bilmiyorum. Öte yandan buranın ve dolayısıyla mahallemizin imar ve iskanı yok. Öğrenciler başka yerlere taşınıyor. Vatandaşlar okulumuzu geri istiyoruz diyor. Ben de burada velilerin yanındayım. Aileler burada asgari ücretle öğrencisinin cebine harçlık mı koysun yoksa servis parası mı ödesin? Mahallemizde lise de olması lazım” dedi
MUHTAR ADAYI KAMACI: OKULUMUZU GERİ İSTİYORUZ
Ziya Gökalp Mahallesi Muhtar Adayı Suat Kamacı konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yaptı. Doğup büyüdüğü mahallenin tek okulu olan ve kendisinde okuduğu okulun önünde görüşlerini dile getiren Kamacı" Mahallenin ortasında bulunan bir okulu yıkıp başka yere taşımak öncelikle mahalle halkına hakaret, eziyet ve küflettir" dedi.
Kamacı, söz konusu okulun arsasının bir hayırsever tarafından bağışlandığını ve üstünün ise yine bir başka hayırsever olan Mehmet Yarengümeli tarafından yapıldığını ve kendisinin de binlerce çocuk gibi bu okuldan mezun olduğunun altını çizdi. Kamacı, muhtar seçilsem de seçilmesem de bu okulun tekrardan kendi yerinde hayat bulması için halkın yanında olacağını söyledi. Muhtarlık makamının da zaten halk adına kamudan hizmet istemek olduğunu söyleyen Kamacı, bunun için öncelikle yetki ve sonrasında da takip edilmek istiyorum” dedi
Mahalle halkının yaşadığı ekonomik sıkıntılara da değinen Kamacı, "Bir veya daha fazla çocuğu olan bir aile servis parası verse altından kalkamıyor, anne kendisi çocuğunu götürmeye kalksa sabah erken saatte yollara düşmek zorunda kalıyor, doğru mu?" dedi. Celal Karaali-KENT YAŞAM