6 Şubat tarihinde 11 ili doğrudan vuran Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’nin deprem riski açısından ne kadar kritik bir konumda bulunduğunu bir kez daha hatırlattı.

Benzer büyük deprem risklerinin Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu biliniyor. Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan Marmara’nın yine en önemli kentlerinden biri olan Bursa da deprem riskinin yüksek olduğu illerimizden.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa’daki deprem tehlikesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Tarsus'ta FETÖ Destekli Çete Kıskacı Tarsus'ta FETÖ Destekli Çete Kıskacı

Yeşiltaş şunları söyledi;

Geçtiğimiz aylarda, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun olarak hissedilen deprem felaketiyle sarsıldık ve bu doğal afetin yıkıcı etkileriyle yüzleşmek zorunda kaldık. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, yüzbinlerce vatandaşımız ise yaralı olarak kurtulmuş ve insanlarımız yaşadığı yurtlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. O günden bugüne yaralarını saramadığımız bir babanın enkaz altında hayatını kaybetmiş kızının elini tuttuğu fotoğraf karesi hafızalarımızda dururken ve yaşanan acılar hala yüreklerimizi yakıyorken Bursa’da yetkilileri uyarıyoruz.

DEPREM GERÇEĞİ

Bursa’nın bir deprem bölgesi olması nedeniyle açıklamalarda bulunan CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş: “Depremler doğal afetlerdir ve önceden ne zaman ve nerede olacakları kesin olarak tahmin edilemez. Ancak deprem riskine karşı hazırlıklı olmak, önleyici tedbirler almak ve deprem sonrası müdahale stratejileri geliştirmek önemlidir” dedi.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin'den perşembe akşamı Tahtalı’da yaşanan deprem hakkında önemli bilgiler edindi. Yeşiltaş, depremle ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“29 Haziran 2023 Perşembe günü akşam saat 21:47’ de merkez üssü Nilüfer Tahtalı’da meydana gelen deprem hakkında Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin ile bir görüşme gerçekleştirdim. Bilgin, yaşanan depremin çok önemli sorunlara işaret etmekte olduğunu, depremin gerçekleştiği fayın, gömülü ters fay olduğundan bugüne kadar detay incelemesi yapılmadığından tektonik fay haritalarına işlenilemediğini belirtti.

Tahtalı’da 3.1 büyüklüğünde gerçekleşen depremin, zemindeki sıvılaşma halinin eğiliminden ötürü 4.5/5 şiddetinde hissedildiğini, bir an önce MTA'nın zemindeki basınç yarılmaları ve jeotermal aktivitenin seviyesinin düşürülmesi için önerdiği ve bazı kontrolsüz kaynaklarda uyguladığı yöntemler kullanılmalı ve hiç olmazsa depremin büyümesine neden olan sıvılaşma eğiliminin engellenmesi için gerekli çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğine dile getirdi.”

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, bugüne kadarki konu ile ilgili girişimleri sonuçsuz kalan Sayın Turgut Bilgin'in, MTA'nın ve İstanbul Üniversitesi'nin bölge için hazırladığı raporların; Valilik, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi gibi ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmasını ve büyük acılar yaşanmadan önlemlerin alınmasını istiyorum. Aksi taktirde Bursa!mız için tehlikeli günler bizi bekliyor olacaktır.

Başkan Yeşiltaş son olarak: “Bu bilgiler ışığında, bizler olarak depremle mücadele ve önlemler konusunda daha fazla dikkatli olmalıyız. İlgili kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, bölgenin güvenliği ve halkımızın refahı için büyük önem taşımaktadır.Bu süreçte tüm Bursalılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve depremle ilgili olarak gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını umut ediyorum” diyerek tamamladı.

Editör: Editör Yazar