Çalık: afetlere hazırlık hayat kurtarır Çalık: afetlere hazırlık hayat kurtarır

Bu yıl ülkemiz genelinde yaşanan büyük ekonomik buhrana rağmen Büyükçekmece Belediyesi, UNESCO tarafından ödüllendirilen, uluslararası arenada dünyaya mal olmuş kültür ve sanat festivalini yine düzenliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de önemli katkılarıyla birlikte 25. Düzenlenecek İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin lansmanı tarihi Artİstanbul Feshane’de yapılan bir basın toplantısıyla yapıldı. Lansmana Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu temsilen İBB Meclis Başkanvekili Nuri Arslan, İBB Kültür Sanat yöneticileri katıldı.

AKGÜN: ARTIK KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMIYORUZ

Lansmanda konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “19 yaşımdan beri belediyecilik yapıyorum. Harabe olarak kalan bu yapıları İstanbul’a tekrar kazandıran Ekrem başkanıma teşekkür ediyor, helal olsun diyorum. Biz burada Feshane’ye girerken yağ kokusundan duramazdık. Çok değil 5-6 sene önce böyleydi. Şimdi dünya kültür ve sanat alanın önemli yapılarından biri haline geldi.

Festivalimiz 90’lı yıllardan başladı ancak bir gün topladım herkesi dedim ki biz burada kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Bundan sonra biz çalalım dünya oynasın. 2000 yılından sonra Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali olarak her yıl düzenlemeye başladık.” Dedi.

“FESTİVALİMİZ ARTIK İSTANBUL BÜYÜKÇEKMECE OLARAK ANILIYOR”

2019’da İstanbul’da bir değişim oldu ve iki mazbatalı başkanla Türkiye tanıştı, Ekrem İmamoğlu’yla… Bu makas değişimi sonrasında artık Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali olarak anılmaya başladı festivalimiz. Bu festival artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de festivali oldu.

Biz zamanında yurtdışındaki festivalleri gezip keşke biz de bu seviyeye gelsek diyorduk. Şimdi artık göğsümüzü gere gere bunu söylüyoruz ki artık o üst ligdeyiz. Bu nedenle başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere bu festivalde emeği geçen kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimize sonsuz teşekkür ediyorum.

“YÜZÜNCÜ YILIMIZDA 100 ÜLKENİN KATILIMINI SAĞLADIK”

Bu yıl 75 ülke katılıyor festivalimize. 100 ülkeyle geçen yıl rekor kırdık ve UNESCO tarafından çift yıldız ödülü verildi. Geçen yıl 100 olmasının sebebi ülkemizin yüzüncü yılına özel önceden ayarlanmış bir durumdu. Bu yıl da ekonomik şartlardan dolayı biraz durgunluk yaşıyoruz ama daha büyüklerini yapacağız.

Festivaldeki etkinlikleri sıraladı;

Dünya heykeltraşlarını buluşturuyoruz.

El sanatları atölyeleri ve çalışmaları yer alıyor.

Dünya halk dansları festivali de yine festivalimiz içinde. Bu dünyanın geçmişini folklorik olarak izleyiciye gösteriyor.

Dördüncü ayak, dünya fotoğraf yarışması. Dünyanın dört bir yanından fotoğraflarını çekip gönderen yarışmacılar yarışıyor. On binlerce fotoğrafla binlerce yarışmacı rekabet ediyor.

Beşinci ayak ise çocuk temalı atölyeler. Zeka oyunları benzeri oyuncaklarla çocuklarımızı bir hafta boyunca başka bir dünyaya götürecek.

“BAKANLIĞIMIZ BİZE 6 BİN TL GÖNDERMİŞTİ”

Bu kadar büyük festivali İstanbul’un bir ilçesi olarak yapmak tamamen arkadaşlarımızın üstün emekleri sayesinde olmuştur. Maddi kaynak ise bizim yöremizde iş yapan arkadaşlarımız tarafından karşılanmıştır. Bugün bu festivali yapabiliyorsak finansmanı sağlayan tüm dostlarımıza, iş insanlarımıza teşekkür ediyorum.

Kültür Bakanlığımız da bize yardım etmişti. Bize 6 bin Türk Lirası yardım ettiler. 30 milyon TL masrafımız vardı biz de Ankara’nın paraya ihtiyacı var galiba diyerek iade etmiştik. 10. veya 15. Festivalimizdi.

ARSLAN: BAŞKANIMIZIN VİZYONU YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI

İlk duyduğu yıllarda Büyükçekmece’de uluslararası bir festival olması ihtimalini zayıf gördüğünü ve yıllar sonra yanıldıklarını söyleyen İBB Meclis Başkanvekili Nuri Arslan ise şunları söyledi;

“Yaklaşık 20 yıl önce burada tüm dünyaya mal olacak bir festival yapacağız demişti başkanımız ama o günün şartlarında biraz abartı bulmuştuk ama bu bir vizyon işi. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu da bu tarz kültür etkinliklerini önce Beylikdüzü’ne sonra da İBB Başkanı seçilmesiyle tüm İstanbul’a yaymaya başladı.

Burada Feshane gibi tarihi bir yerde bugün uluslararası bir festivalin lansmanını yapıyoruz. Bu festival her yıl 100’e yakın ülkeden gelen binlerce kişiye Türk kültürünü tanıtıyor. Büyükçekmece’de festival mi olur? Noktasından uluslararası bir festival haline geldi. Bugün burada bulunmaktan çok mutluyum. Büyükçekmece Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün’e, İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na sanata kattıkları değer ve Türk kültürünün dünyaya gösterilmesi adına verdikleri bu çaba için sonsuz teşekkür ediyorum.” Sümeyra Duğan

Editör: Editör Yazar