Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Türkiye genelinde Türk Medeni Kanunu’nun 17 Şubat 1926'da kabul edilişinin 99. yılı dolayısıyla bir bildiri yayınladı. Küçükçekmece'de İlçe Kadın Kolları Başkanı Yasemen Acun, düzenlediği basın toplantısı ile bildiriyi kamuoyu ile paylaştı. Basın toplantısına Kadın İlçe Başkan Yardımcıları Gülhan Keser Kocabıyık, Berna Aydemiral, kadın mahalle temsilcileri ve kadın kolları yöneticileri de katıldı.
KADIN DEVRİMİ VURGUSU
Basın toplantısında konuşan Yasemen Acun, Medeni Kanun’un kadın haklarının temeli olduğunu vurguladı. CHP Kadın Kolları bildirisi, Medeni Kanun’un Cumhuriyet devrimlerinin en önemli kazanımlarından biri olduğunu belirtti:
“Medeni Kanunumuz, bir Cumhuriyet, hukuk ve kadın devrimidir. 99 yıl önce elde ettiğimiz ve 2002’de güçlendirdiğimiz kazanımları koruyacağız! Daha fazla eşitlik, adalet ve demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz!”
KADIN HAKLARI VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
17 Şubat 1926’da kabul edilen ve aynı yıl yürürlüğe giren Medeni Kanun’un, kadınların birey olarak tanınmasını ve toplumsal hayata eşit katılımını sağladığı vurgulandı. Bu yasanın laik hukuk devleti temelinde eşitliği güvence altına aldığı ifade edildi. CHP Kadın Kolları, Cumhuriyet devrimlerinin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’e minnetlerini sunarak, kadın hareketlerinin önemine dikkat çekti.
2002 DEĞİŞİKLİKLERİ VE GÜNÜMÜZ MÜCADELESİ
2002’de yapılan değişikliklerle aile reisliğinin kaldırılması, eşit mal paylaşımı, nafaka hakkı ve evlenme yaşının eşitlenmesi gibi düzenlemelerin kadın hakları açısından büyük kazanımlar olduğu vurgulandı.
HAKLARDAN GERİ ADIM ATILMAYACAK
CHP Kadın Kolları, Medeni Kanun’a yönelik saldırılara karşı haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti. Laik hukuk devleti ve eşitlik ilkesine sahip çıkacaklarını ifade ederek, tüm kadınları ve eşitlik mücadelesini destekleyen herkesi ortak mücadeleye çağırdı.
ERGİN: MEDENİ KANUN KADINLARI TANIYAN BİR DEVRİMDİR.
Öte yandan CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Burak Ergin’de açıklamaya katkı sundu. Ergin açıklamaya ilaveten şunları söyledi: "Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yılında, bu büyük hukuk devriminin kadınlara kazandırdığı hakları bir kez daha hatırlıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ diyerek kadınların toplumsal hayattaki yerini en güçlü şekilde vurgulamıştır. Medeni Kanun, kadınları birey olarak tanıyan, eşit yurttaşlık ilkesini hayata geçiren bir devrimdir. Atatürk’ün öncülüğünde kazanılan bu haklar, sadece kadınlarımız için değil, demokratik ve çağdaş bir toplum için de vazgeçilmezdir. Bizler, Cumhuriyetin mirasına sahip çıkmaya, kadınların eşit haklarla var olduğu bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz." TAYFUN ERCAN – KENT YAŞAM