TÜİK'e göre uzman doktor muayenesi 33 lira, evi kirası 5 bin lira TÜİK'e göre uzman doktor muayenesi 33 lira, evi kirası 5 bin lira

Çinli elektrikli araç firması BYD’ye Türkiye’de fabrika kurup yatırım yapması için önemli ayrıcalıklar tanındığı ortaya çıktı.

Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci kaleme aldığı makalede henüz fabrikası bile ortada olmayan BYD için hemen uygulanmaya başlanacağı söylenen gümrük vergisi muafiyeti ve ÖTV indirimlerinin büyük tartışma yarattığını belirtildi.

Özpeynirci ‘Yolcu garantili havalimanı gibi’ başlıklı yazısında, şu ifadelere yer verdi: "Yolcu garantili havalimanı gibi... 11 milyar dolarlık BYD yatırımıyla ilgili hemen uygulanmaya başlanacağı söylenen gümrük vergisi muafiyeti ve ÖTV indirimlerinin henüz fabrika ortada bile yokken sunuluyor olması büyük tartışma yarattı."

Bu durumun, fabrikanın inşaatının tamamlanıp üretime başlayana kadar olan 2-3 senelik sürede BYD'nin yaklaşık 100 bin araç ithal edip satmasıyla büyük bir ekonomik avantaj sağlayacağını belirten Özpeynirci, sağlanan bu vergi avantajlarının neredeyse fabrika yatırım maliyetini karşılayacak bir tutara denk geldiğini vurguladı.

Editör: Editör Yazar