CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 19 kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağını iddia etti.
Halk TV'de yapılan o açıklama;
BAKANLIKTAN YANIT GELDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
YAVUZYILMAZ: ÖRTÜLÜ ÖZELLEŞTİRME YAPILACAK
Yavuzyılmaz, Birgün'e yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"Bu 19 KİT’in örtülü bir şekilde bir özelleştirme sürecine sokuluyor olması. Bunu nasıl yapacaklar? Yani hem özelleştirmiyoruz satmıyoruz deyip hem de örtülü bir özelleştirme sürecini nasıl yapacaklar, bu sorunun yanıtı önemli. Örnek olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı. Bir yabancı şirketle ortak bir şirket kurma kararı alacaklar, bunu kim alacak, yönetim kuruluna atanan yeni 7 kişiden 4’ü, Şimşek’in belirlediği 4 kişi çoğunluğun kararıyla yeni bir şirket kurma kararı alabilecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da yabancı sermayeli şirket ortak bir şirket kuracaklar. Ancak bu şirketteki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının ortaklık payı, oranı yüzde 50’nin altında belirlenebilecek yönetim kurulu tarafından. Böylelikle Sayıştay denetiminden de çıkmış olacak. Yani Sayıştay denetimden çıkmış olduğu zaman, ben TBMM KİT Komisyonu üyesiyim, KİT Komisyonunun denetiminden de çıkmış olacak. KİT Komisyonunun denetiminden çıkması demek TBMM’nin de büyük ölçüde denetiminden çıkmış olduğu anlamına geliyor. Sadece bağımsız denetim kuruluşları aracılılığıyla ki onlar da çok az sayıda işlemi inceleyen bir yapı ve aynı zamanda da şirketin kendisinin para vererek denetim kuruluna gel beni denetle dediği bir yapı. Bir bakacağız bir süre sonra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı diye bir şirket duruyor mu, evet duruyor, ve evet bir KİT olarak faaliyetini sürdürüyor ama büyük ölçüde büyük kısmı bu şekilde parçalanarak bölünerek aslında örtülü bir özelleşme sürecine sokulup denetimden de kaçırıldığı bir durum ortaya çıkacak."