EĞİTİM

Eğitimin pahası

Üniversite kayıt ücretlerine bir yılda yüzde yüz artış yapılmasıyla beraber fiyatlar dudak uçuklattı.

Abone Ol

Enflasyon artışı ve hayat pahalılığı vatandaşı maddi anlamda zorlamaya devam ediyor. İnsanların ve toplumun temel ihtiyaçları arasında bulunan eğitimde de bu yüksek enflasyonun etkisi çok derin bir şekilde hissediliyor. Ne pahasına olursa olsun eğitim anlayışı artık çok yüksek fiyatlara takılıyor.

Özel üniversite ücretlerindeki fahiş artışlar dikkat çekiyor. 2023 yılı eğitim-öğretim kayıt ücretlerine yüzde yüzleri aşan zamlar yapıldı. 150 bin liradan başlayan kayıt ücretleri, 500 bine kadar çıkarak rekor kırdı. Fiyatları ödeyemeyecek güçte olan veliler ise çocuklarına temel hakları olan eğitim fırsatını tanıyamıyor.

HARÇLARA YÜZDE 61 ZAM

Devlet üniversitelerine yapılan harçlarda da yüzde 61 civarında bir artış kaydedildi. Resmi Gazete’deki karara göre en düşük harç fiyatı 509 lira olurken en yüksek harç 11 bin lira oldu.

YÜZDE 250’YE VARAN ZAMLAR

Özel Üniversitelere yüzde 60’dan başlayıp, 250’lere varan zamların yapılması ise vatandaşı çileden çıkartıyor. Mevcut öğrencilerin bazıları da zamlara dayanamayıp ya eğitimlerini donduruyor ya da kayıt sildiriyor.

Üniversitelerden edindiğimiz bilgilere göre fakülte fiyatlarındaki artışlar şu şekilde;

Tıp Fakültesi (KDV) Peşin Fiyatı

2022 yılı:  382 bin 300 lira

2023 yılı: 520 bin lira

Hukuk Fakültesi (KDV) Peşin Fiyatı

2022 yılı: 97 bin 200 lira 

2023 yılı: 155 bin 100 lira 

İletişim Fakültesi (KDV) Peşin Fiyatı

2022 yılı: 123 bin 845 lira

2023 yılı: 272 bin 500 lira

Mühendislik Fakültesi (KDV) Peşin Fiyatı

2022 yılı: 53 bin 220 lira

2023 yılı: 288 bin lira

ÖNDER: EĞİTİMİ GÖZDEN ÇIKARMAK DEMEKTİR

Bu fiyat artışları ile birlikte velilerin dertlerini Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder, muhabirimiz Süleyman Çay’a anlattı. Önder, Özel okul ücretlerinde yüzde yüz artışların öğrenim hakkına saygısızlık olduğunu dile getirirken, “İnsanların temel ve zorunlu giderlerini karşılamakta zorluk çektikleri bir dönemde böyle bir zam, okumayı ve yükseköğrenimi gözden çıkarmak demektir. Bu ücretler uygun bir düzeye çekilmelidir.” dedi.

“MİLYONLUK MAKAM ARAÇLARI YERİNE İNSANA YATIRIM YAPMALIYIZ”

Eğitim temel bir insanlık ve yurttaşlık hakkı olduğunu vurgulayan Önder, Devletin başta gelen görevleri arasında eğitim fiyatları olduğunu söyledi. Önder, “Milyonluk makam araçları yerine insana ve yurttaşa yatırıma öncelik verilmelidir Bu artışın kaynağı eğitimi önemsememektir. Bunca zenginlik hırsı başka hırsları ve yasa dışılığı özendirir. ifadelerini kullandı.

“FAHİŞ FİYATLAR YÜZÜNDEN ÜNİVERSİTE KAYITLARI AZALDI”

Bu yıl üniversiteye kayıtların önünde, yurt sorunları, öğrenci barınması ve yemekleri ile kitap paralarındaki ölçüsüz artışlar olduğuna da değinen Önder, “kayıtların sağlıklı bilgi edinmeyi zorlaştırmaktadır. Ancak biz bu artışların kayıtlarda belirli bir azalmayı getireceği kuşku ve endişesini taşıyoruz.” diyerek cümlelerini noktaladı. Süleyman Çay- Serkan Horuz Kent Yaşam