Emeklilerin 200 metrekareden küçük tek meskeni için emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için başka koşulların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bina ve araziler için emlak vergisi peşin veya taksitle ödenirken,  ilk taksit ödemesi ve peşin ödeme 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılıyor. İkinci taksit ise 30 Kasım’a kadar ödeniyor. Emlak vergisinin süresi içinde ödenmemesi halinde aylık yüzde 2,5 gecikme cezası veriliyor.

Ayrıca ilk yıl için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından tutar olarak yüksek olanı, izleyen yıllar için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Diğer vergilerden farklı olarak emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden yararlanılamıyor.

TEK MESKEN İÇİN GEÇERLİ KURAL

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor.

Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel değil.

EKSTRA GELİR VARSA BUNA DİKKAT

Bakan açıkladı; İhrcatçılara müjde, yeşil pasaport geliyor Bakan açıkladı; İhrcatçılara müjde, yeşil pasaport geliyor

Vergi muafiyeti, mart ayında çıkan EYT yasasından yararlanan yüzbinlerce vatandaşı da ilgilendiriyor. 3 Mart itibarıyla emekli olmaya hak kazanan EYT’liler gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacak.

BELİRLİ BİR GELİRİN OLMASI GEREKMİYOR

Muafiyetten yararlanan kişilerin; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekiyor. Böyle bir gelir varsa bu yıl için 70 bin liranın altında olmalı. Gelecek yıl bu sınır 150 bin liraya çıkacak.

Editör: Editör Yazar