Osmanlılar 1453’te İstanbul’u almak için Fatih’i fethetti, günümüzde Fatih’i adeta fetheden yabancı nüfus da İstanbul’u mu alıyor?

M.Ö 7. Yüzyıla kadar dayanan tarihi ve 15. Yüzyılda Osmanlı’nın fethetmesiyle Türklerin eline geçen megakent, bir zamanlar sadece şimdiki Fatih ilçesinden ibaretti. İstanbul çevresine doğru gelişip büyüdükçe Fatih de bu şehrin en eski yerleşim yeri olarak çok uzun bir değişim süreci yaşadı.

Günümüzde kamuoyunda ‘Türk bulamazsınız’ yorumları yapılan ilçenin güncel durumunu ele aldık ve gerçekten ‘Fatih’in demografik yapısında artık Türk bulunamıyor mu?’ diye merak ettik.

2023 yılındaki sayıma göre, 356 bin 25 kişilik resmi nüfusuyla kayıtlara geçen Fatih, İstanbul’da yabancı nüfusun en yoğun yaşadığı bölgelerin başında geliyor. 2022 yılında 80 bini aşan yabancı sayısının, resmi olarak yabancı sayısının henüz açıklanmadığı 2023 yılında, 100 bine dayandığı düşünülüyor.

FATİH’İN ‘GETTO’LARI

Fatih’te bazı mahalleler kendi içinde belli bir ülkeden gelen yabancılara ait. Örneğin sadece Suriyelilerin yaşadığı ‘getto’ olarak tanımlanabilecek mahalleler bulunuyor. Bu mahallelerdeki sokakların ve caddelerin isimleri dahi değiştirildi. Somut örnek olarak Ali Kuşçu Mahallesi gösterilebilir. Ali Kuşçu’da ‘Malta Caddesi’nin adı, ‘Suriye Çarşısı’ oldu ve bu caddede son duruma göre 5 Türk esnafı kalmış, geri kalan 65 işletmenin tamamı Suriyeli ağırlıklı yabancılardan oluşuyor. Hal böyle olunca Türkçe tabela da Türkçe konuşan insan da bulmak oldukça güçleşti.

KARACASU: TÜRKSÜZLEŞTİRME POLİTİKASI UYGULANIYOR

Zafer Partisi Fatih Belediye Başkan Adayı Hande Karacasu gazetemize bir değerlendirmede bulunarak, “Birleşmiş Milletler (BM)’in yaptığı son araştırmaya göre Suriye’ye dönmem diyenlerin oranı yüzde 78 oldu. Suriyeli kadınlarının doğum oranları ise 5.3’e yükseldi. Bu verilere göre 20 yıl sonra Türkiye’de sadece vatandaşlık alan Suriyeli sayısı 15 milyonu geçecek.

Öte yandan Türkiye’de zaten bir Türksüzleştirme politikası uygulanıyormuş gibi bir durum var. Ekonominin durumu, işsizlik ve sığınmacılara yapılan kayırmacı politikalar da itici güç haline geldi. Özellikle 2019’dan itibaren son yıllarda 100 binlerce Türk vatandaşı ülkeyi terk ediyor. Bunların yüzde 40’ı 20 ile 30’lu yaşlardaki genç nüfus.” dedi.

Sirkeci Garı'ndaki kaçak kafe yıkıldı Sirkeci Garı'ndaki kaçak kafe yıkıldı

“FATİH’İ TÜRK MİLLETİNE GERİ VERECEĞİM”

Bu politikanın artık sessiz bile yapılmadığını söyleyen Karacasu, “Türkçe artık Fatih’te mazi oldu. Sessiz İstila belgeselini çektim ben ancak bu artık sessiz de değil. Türk’e ev vermeyen Arap emlakçısı, Afgan tacizcisi, Suriyelilerin demografik baskını ile bu istila artık gümbür gümbür gelen bir hal aldı. Ben Hande Karacasu olarak Zafer Partisi Fatih Belediye Başkan Adayı olarak gösterildim. Fatih’i kentsel dönüşüm adı altında yapılan rantın ve yabancıların pençesinden kurtarıp Türk milletine geri vereceğim. Fatih’in kaynakları da artık yabancılara değil bir avuç kalmış gerçek Fatihlilere verilecek. İnanın belediyeyi kazanıp icraatlarımıza başladığımızda Fatih’i terk eden Türkler ilçelerine geri dönecek ve tarihi dokusu korunan, turistik, modern bir Fatih yeniden İstanbul’un sembol kenti olacak.” ifadelerini kullandı.

POLAT: FATİH KİMLİĞİNİ KAYBEDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat da Fatih’in kimliğiyle ilgili çarpıcı bir değerlendirmede bulunarak, “Saha çalışmam 80 güne yaklaştı. Çok mutlu, onur verici ve bir insanın gurur duyacağı günleri yaşıyorum. Türkiye'de oy kullanmayan, siyasete, siyasetçiye inanmayan bir zümre var. Bence seçimin kaderini bu zümre belirliyor. Seçimin ilk aşamasından şu ana kadar yaşadığım şey; çok gönlü açık toplulukla karşılaştım. En ufak bir kabalıkla karşılaşmadım. Fatih açık ara değer kaybediyor. Şimdi Fatih çöküntüye geçmiş durumda. Birinci sorun olarak otopark sorunu vatandaşlarımızın çok dillendirdiği konu. Nüfus kaçıyor, emlak değeri düşüyor, kimlik kaybına uğruyor. Fatih değer kaybederek aşağı doğru düşüyor.” diye konuştu. Fazıl Anıl Kılıçlı

Editör: Editör Yazar