Programda konuşan Iğdır Valisi Ercan Turan, kentin refahının artırılması adına yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı. Özellikle Türkiye ile Asya kıtasının her köşesine bağlantıyı sağlayacak Zengezur Koridoru’na dikkat çeken Vali Turan, geçtiğimiz yıl Iğdır’daki ticaret hacminin 100 milyon doları bulduğuna ancak bunun kendilerine ve ülkeye yetmediği, hedefin 500 milyon dolar olduğunu söyledi.

İŞ İNSANLARI TALEPLERİNİ İLETTİLER

Programa iştirak eden, sektörlerini belirterek kendilerini tanıtan iş insanları da yaptıkları ve yapacakları yatırımlardan bahsettiler. Tekstilden turizme, inşaattan enerjiye çok sayıda sektörde faaliyet gösteren iş insanları, Vali Turan’a hükümetin yatırımlara öncülük etmesi gerektiğini ve sektörlerinde karşılaştıkları problemleri ilettiler. Vali Turan da tek tek tüm iş insanlarının taleplerini dinleyerek notlar aldı ve çözümü konusunda söz verdi.

ARSLAN’DAN ÇAĞRI

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan da Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı gibi illere mensup tüm iş insanlarına memleketlerine yatırım konusunda çağrı yaparak, oda olarak yatırım yapan herkese gerekli tüm desteğin ve hassasiyetin gösterileceğini vurguladı.

VALİ TURAN: IĞDIR TEDARİK ZİNCİRİNİN EN ÖNEMLİ HALKASI OLACAK

Seçim nedeniyle biraz arayı açtık ancak daha sık bir araya geleceğiz. Iğdır’ın günden günde potansiyeli yükseliyor. Dünyanın genel durumunda tedarik zincirinin bozulmaya çalışıldığını görüyoruz. Adeta görünmez bir el bunu yapmaya çalışıyor. İşte bu noktada Türkiye ve dolayısıyla Asya ile bağı kuran Iğdır çok büyük önem taşıyor.

Enerji ve sanayi bakımından yeşil yatırımları daha çok desteklemeye başladık. GES konusunda da Iğdır çok şanslı bir bölgedir. Enerji ve üretimde sürdürülebilirlik ile verimliliği artırdığımızda istediğimiz noktalara geleceğimize inanıyorum.

ADALET TURAN: ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Iğdır, Ağrı, Kars fark etmez. Türkiye’nin 81 ili bizimdir. Bizim için öncelik vatan, ikinci planda ise bölgemizdir. İnsanlar tabi ki doğduğu yer değil, doyduğu yerde yaşayabilir ama ata topraklarımızı da yatırımsız bırakmayacağız. Şu an içinde bulunduğumuz krizi de güçlü devletimizle birlikte atlatacağımıza inanıyorum. Biz bize düşeni, nasibimizde ne varsa bunu yapacağız.

ARSLAN: HER KONUDA SİZLERİN YANINDAYIM

CHP'li Belediyelerden İktidara Ekonomik Politika Tepkisi! CHP'li Belediyelerden İktidara Ekonomik Politika Tepkisi!

Valimiz, OSB’mizin bu seviyeye gelmesinde büyük paya sahiptir. Buraya katılamayan arkadaşlarımız var maalesef ama biz buradayız. Burada Iğdır’a yapılacak yatırımları konuşalım, bunları tanıtalım istiyoruz. 22 yıllık Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyım. Her konuda bana danışabilir, soru sorabilirsiniz. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum.

HİDAYET YILDIRIM: AMERİKA’YA BİLE GİTSEK IĞDIR DERİZ

Yaklaşık 15 yıldır araç kiralama sektöründeyim. HDY Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanıyım. Kamu ve özel sektöre araç kiralıyoruz. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Meclis üyesiyim. Var olduğumuz topraklar Iğdır’dır. Amerika’ya bile gitsek biz Iğdırlıyız deriz. Aslımızla her zaman gurur duyduğumuz memleketimiz var. Fırsat verildiği zaman yatırım yapmaktan çok mutlu oluruz. Ben vali beyin bu kadar Iğdır sevdalısı olmasına çok şaşırmıştım açıkçası. Bu anlamda kendisine tekrar çok teşekkür etmek istiyorum.

HAKAN ARAS: DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

OSB Müdürüyüm. OSB olarak Halihazırda hiçbir eksiğimiz yok. İkinci OSB’mizin altyapı çalışmasına başladık. Daha büyük yatırımlar çekmek için çalışmaya devam edeceğiz.

RAMAZAN MUTLU: YATIRIM TEŞVİKLERİ İÇİN SERKA BURADA

SERKA Iğdır İl Koordinatörüyüm. Özel sektörümüze destek için bu ajans kuruldu ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları ticaret sanayi odası ve organize sanayi bölgesiyle birlikte icra ediyoruz.

Sosyal Olarak Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm (Socially Inclusive Green Transition-SoGreen) isimli Dünya Bankası’nın destek paketi var. 2024-2030 yılları arasında uygulanacak. Burada yeşil dönüşüm amaçlanıyor. Özellikle istihdam sağlayan firmalara iş geliştirme anlamında çok ciddi kolaylıklar tanınacak. 

Bununla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın bizden görüş aldığı ve yakın zamanda bu konuyla ilgili sık toplantıların başlayacağını size bildirmek istiyorum.

SABRİ AKGÜN: MEMLEKET HASRETİMİZİ YATIRIMLA GİDERECEĞİZ

Ben Bursa’dan geliyorum. Tekstil ve inşaat işiyle uğraşıyorum. Sizleri burada görmekten çok mutluyum, hasret gideriyoruz. Sıfırların yanına 1’i koyduk. Büyükşehirler bize çok şey verdi ama hasretimizi gidermedi. Bunu nasıl gidereceğimizi düşünüyoruz ve bunun yolu da bence yatırımdır.

CELAL KARAALİ: IĞDIR POTANSİYELİNİN NE KADARINI KULLANIYOR?

Ben gazeteciyim. Benim işim yaptıklarınızı ve yapmadıklarınızı takip etmek. Iğdırlı olduğum için tabi ki şehrime özel hassasiyetim var. Uzun yıllardır bu programları takip ediyorum. Bu toplantılar sonuç alıyor ve yatırımcı çektiğini gördüm. Burada bir çağrınız olacaktır diye düşünüyorum. Ben bunu duymak istiyorum. Üç ülkeye sınır olan bir kentten ve çok önemli bir koridor Zengezur’dan bahsediyoruz. Iğdır’ın ve hatta Türkiye’nin bunun farkında olması lazım ama bu farkındalık için neler yapacaksınız? Iğdır potansiyelinin neresinde tam olarak?

VALİ TURAN: IĞDIR LOJİSTİĞİN AKTARMA İSTASYONU OLACAK

Önceliğimiz memleketimizin kalkınması. Biz güçlü olmak zorundayız. 100 yıl önce nasıl üstümüze çullandılarsa yine fırsatını buldukları anda aynı şeyi yaparlar. Zengezur Koridoru konusu tabi ki en önemli konu. Bunu güneyden ve kuzeyden uzatmak istediler ama başarılı olamadılar. Orta koridor da tabi Nahçıvan ve Iğdır, dolayısıyla Türkiye’den geçiyor. Burada bir aktarma istasyonu yapacağız. Burada bir demir ağ kurulduğu an lojistik açıdan çok büyük bir avantaj sağlayacağız.

“TİCARET HACMİMİZ 100 MİLYON DOLAR, AMACIMIZ 5 KATINA ÇIKARMAK”

100 milyon dolar ticaret hacmine ulaştık ama hedefimiz 5 katı. Erzurum 80 milyon dolarda kaldı büyükşehir olmasına rağmen. Demek ki biz ticareti seven bir kentiz. Ayrıca avantajlarımız var. Bu koridorun açılması lazım çünkü Çin’in ve Orta Asya’nın başka bir yolu yok. Ticaret yolları değişiyor, ekonomi değişiyor. Ülkemizin en değerli parçası da bu bağlamda Iğdır. Devletimiz ehil ellerde. İş insanlarımızın enerjisi çok yüksek. Uluslararası yatırımı da kısa sürede tekrar çekeceğimizi düşünüyorum.

“GAZİ MUSTAFA KEMAL BURAYA ‘TURAN KAPISI’ DEMİŞTİR”

Güçlü Iğdır, Güçlü Türkiye demektir. Iğdır doğunun parlayan incisidir. İpek Yolu’nun girişidir Iğdır. Gazi Mustafa Kemal de oraya Turan Kapısı demiştir.

“BÜROKRATİK ÇÖZÜMLERDE ADRES BENİM”

Ben bürokratik anlamdaki tüm sıkıntılarınızla uğraşmaya söz veriyorum. Bu memleket meselesidir. Sizler ne kadar güçlü olursanız Iğdır da kazanır Türkiye de kazanır. Siz istihdam sağladıkça insanlarımız refaha erecek, umutlanacak. Parası olandan zarar gelmez, yokluktan gelir. Allah hepinize hepimize güzel günler nasip etsin. Fazıl Anıl Kılıçlı

Editör: Editör Yazar